Znáte zaječí ouško?
Ilustrační fotografie :garten-sk.com

Znáte zaječí ouško?

23. 7. 2019

Ano, i takové lidové pojmenování má rostlina, kterou bohužel již ve volné přírodě v naší zemi nenajdete. Proto se tato letnička  pěstuje výhradně ze semen.

Rostlina potřebuje při pěstování v zahradě opravdu veliký prostor. Její původní domovinou je Středomoří, Kavkaz a Asie. Ve velkém se pěstuje v Itálii a ve Španělsku.

Je to Benedykt lékařský - Cnius benedictus.

 

Lidová pojmenování jsou někdy i trochu zvláštní. Například - Čubet, Hořký bodlák, Posvěcený trn, Ostropes, Krasovlásek

Sběr 

Sbírají se listy, květ i nať od června do července. A vždy důkladně usušíme. Buď přírodní cestou nebo při umělém sušení při teplotě do 35 °C. Při sběru si dejte pozor na trny.

Léčivé účinky 

Má protinádorové účinky, pomáhá léčit pásové opary, bércové vředy a ekzémy. Podporuje metabolismus, činnost žlučníku, posiluje cévy, pročišt'uje organismus. Má desinfekční účinky. Zvyšuje vylučování kyseliny močové, proto úspěšně pomáhá při léčbě dny. Potlačuje nadýmání.

Nálev

Bylina se přelije horkou vodou a nechá se asi 10 minut vyluhovat.

Odvar

Sušené květní úbory krátce povaříme - 2 minuty. Scedíme a pijeme 2-3 šálky před jídlem.

Maximální denní dávka je 4 až 6 gramů. 

Neužívejte při těžkých ledvinových poruchách. 

Využití v gastronomii 

Je součástí bylinných směsí pro likéry. Například sladkého likéru Benediktinka. 

Sušený žlutý květ se používá jako náhrada šafránu pro příbarvování pokrmů. 

 

 Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.