Superpotravina Ghí nahradí všechny tuky a navíc má spoustu léčivých účinků
Ghí mimo jiné také usnadňuje hojení. Foto: Archiv

Superpotravina Ghí nahradí všechny tuky a navíc má spoustu léčivých účinků

24. 9. 2019

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem.

O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů. Tady je 10 důvodů, proč ho používat.

Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk..
A jak tedy tato superpotravina vzniká? Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk.

10 důvodů, proč používat ghí:

  1. Nahradí všechny tuky
    Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.
  2. Nepřepaluje se a nezapáchá
    Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.
  3. Ghí je zásobárnou vitamínů
    Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.
  4. Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit
    Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců.
  5. Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu
    Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
  6. Ghí zlepšuje trávení
    Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
  7. Zázračná kyselina máselná
    Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.
  8. Ghí podporuje hubnutí
    Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
  9. Ghí je dobré na nervy
    Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.
  10. Ghí usnadňuje hojení
    „Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje,“ přidává vlastní zkušenost Andrea Dostálová z Českého ghíčka.
gastronomie
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.