Bedrník, který se dříve přidával do piva, pomáhá na žaludeční i střevní potíže
Ilustrační foto: pinterest.com

Bedrník, který se dříve přidával do piva, pomáhá na žaludeční i střevní potíže

12. 11. 2019

Určitě jste už všichni dobře poznali, o které rostlině jsem se rozhodla dnes napsat. Ano, je to bedrník obecný - Pimpinella saxifraga.

Má celou řadu lidových pojenování, tak například třebík, kubát, ochvat, bedrmor, deberníček, bedreníček, lomikámen, bedrnice, bedřinec, sladká zelina, hlíza bedrní. V Bulharsku mu říkají divoký anýz. 

Je možná divné, že píšu o léčivých rostlinách nyní na podzim, ale u bedrníku se využívá hlavně kořen a ten se sklízí i nyní na podzim. 

Historické prameny uvádí, že sládkové kdysi přidávali oddenky bedrníku do piva. Jak vidíte, byl našimi předky velmi oblíbený. Posuďte sami, heslo mluví za vše: Bedrník - v moru lík. 

Rozšíření  
Bedrník je rostlina, která má ráda slunce a nevyžaduje výživnou půdu. Najdeme ji na na pastvinách, lukách a v křovinách. Roste krásně i na kamenitých půdách a často si ji zahrádkáři vysazují do skalek. 

Sběr a zpracování 
Kořen očistíme, rozkrájíme na malé kostky a sušíme při teplotě do 40°C. Usušený kořen se také může umlít na jemný prášek. Po usušení má jemně nasládlou a kořenitou chuť. 

Léčivé účinky - vnitřní 
Působí detoxikačně, podporuje sekreci sliznic. Příznivě ovlivňuje činnost ledvin i celého močového ústrojí. Pomáhá při nadýmání a střevních potížích. Podporuje vykašlávání a při dalších potížích dýchacích cest. 

Čaj
Maloučko na jemno mletého sušeného kořene (zhruba na špičku nože) zalijeme 250 ml vroucí vody. Pijeme 2x denně. 

Nálev pro vnitřní i zevní využití 
Malé kousky sušeného kořene zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Nálev je dobré kloktadlo při problémech s hlasivkami.  

Pomáhá při otocích z nachlazení, při hojení ran a desinfikuje kůži. 

Tinktura

30 gramů roztlučeného kořene dáme do 1 litru lihu nebo do alespoň 90% lihoviny a  necháme 1 týden vyluhovat. Poté scedíme a užíváme 20 až 25 kapek 4x denně. Při žaludečních obtížích užíváme každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku. 

Užívat jej nesmí těhotné ženy, pacienti s poruchou srážlivosti krve a po zánětu ledvin. 

Informace k článku jsem čerpala ze svých knih a zápisků.            

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.