Kuře je dobrota na mnoho způsobů
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Kuře je dobrota na mnoho způsobů

5. 1. 2020

Dobrý den všem příznivcům dobrého jídla. Minule jsem vyštrachala pár receptů na úpravu králíka. A dnes předkládám něco receptů na jídla z kuřecího masa. Takže, kdo má chuť a čas, ať si vybere.

Kuře po portugalsku

1 kuře, 5 lžic oleje, 1/2 celeru, 3 mrkve, 1 středně velká cibule, 10 dkg žampiónů, 1 větší stroužek česneku, 2 šálky vývaru, petrželka, šálek kyselé smetany, sůl

Kuře rozdělíme na menší kousky, oddělíme křídla a stehýnka a půlky rozdělíme každou na 3 kousky. Podlijeme vývarem a přiklopené dusíme do poloměkka. Pak vložíme na hrubší kousky pokrájenou zeleninu, přisolíme a dle potřeby ještě podlijeme. Naposled přidáme smetanu a petrželku. Necháme jen krátce přejít varem. Podáváme s rýží.

Nákyp ze zbytků kuřete 

1/2 dušeného nebo pečeného kuřete, 1 lžíce másla, 2 vejce, 4 rohlíky bez kůrky, 2 dcl mléka, petrželka, sůl, květ, malá špetka kari, máslo na formu

V mléce namočíme na plátky nakrájené rohlíky a vymačkáme je. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané rohlíky, koření, usekanou petrželku a drobně nakrájené vykostěné kuře i se šťávou, ve které jsme ho připravili. Vše dobře promícháme a naposled vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do silně vymaštěné nákypové formy a pečeme asi půl hodiny. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře Marengo

1 kuře, 1 lžíce másla, 5 dkg slaniny, 1 středně velká cibule, sůl, pepř, 5 dkg šunky nebo uzeného masa, citrón

Kuře rozdělíme na menší kousky. Slaninu pokrájíme na malé kousky, do sklovita vyškvaříme, přidáme máslo a drobně pokrájenou cibuli. Kousky osoleného kuřete na tomto základě po obou stranách opečeme. Přidáme plátky šunky, opepříme a opečeme do růžova. Měkké kuře odstavíme z ohně a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s dušenou zeleninou, rýží a saláty.

A na závěr moje nejoblíbenější úprava kuřete. 

Kuře s mandlemi

1 kuře, 1/4 kg hříbků nebo žampiónů, 3 plné lžíce másla, 15 gr hladké mouky, asi 1/4 l vývaru z kuřecích drůbků, 1 žloutek, 20 dkg mandlí, 1/2-3/4 dcl sherry, sůl, pepř, chilli

Kuře rozčtvrtíme, osolíme a dusíme na lžíci másla do měkka. Zbylé máslo rozehřejeme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji po částech vývarem z drůbků a vymícháme do hladka. Přidáme pepř, chilli, na plátky nakrájené houby a přisolíme. Vaříme 15 minut. Pak nádobu s omáčkou postavíme do studené vody a do polovychladlé přimícháme žloutek rozmíchaný ve 2 lžících chladného vývaru. Přístavíme znovu na oheň a mícháme, až omáčka zhoustne. Nesmí se vařit. Po odstavení z ohně přimícháme oloupané mandle slabě opražené na lžičce másla a 1/2 lžičce cukru a přilijeme sherry. Podáváme s jemným knedlíkem vařeným v ubrousku, nebo s polentou či tousty.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.