Kuře je dobrota na mnoho způsobů
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Kuře je dobrota na mnoho způsobů

5. 1. 2020

Dobrý den všem příznivcům dobrého jídla. Minule jsem vyštrachala pár receptů na úpravu králíka. A dnes předkládám něco receptů na jídla z kuřecího masa. Takže, kdo má chuť a čas, ať si vybere.

Kuře po portugalsku

1 kuře, 5 lžic oleje, 1/2 celeru, 3 mrkve, 1 středně velká cibule, 10 dkg žampiónů, 1 větší stroužek česneku, 2 šálky vývaru, petrželka, šálek kyselé smetany, sůl

Kuře rozdělíme na menší kousky, oddělíme křídla a stehýnka a půlky rozdělíme každou na 3 kousky. Podlijeme vývarem a přiklopené dusíme do poloměkka. Pak vložíme na hrubší kousky pokrájenou zeleninu, přisolíme a dle potřeby ještě podlijeme. Naposled přidáme smetanu a petrželku. Necháme jen krátce přejít varem. Podáváme s rýží.

Nákyp ze zbytků kuřete 

1/2 dušeného nebo pečeného kuřete, 1 lžíce másla, 2 vejce, 4 rohlíky bez kůrky, 2 dcl mléka, petrželka, sůl, květ, malá špetka kari, máslo na formu

V mléce namočíme na plátky nakrájené rohlíky a vymačkáme je. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané rohlíky, koření, usekanou petrželku a drobně nakrájené vykostěné kuře i se šťávou, ve které jsme ho připravili. Vše dobře promícháme a naposled vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do silně vymaštěné nákypové formy a pečeme asi půl hodiny. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře Marengo

1 kuře, 1 lžíce másla, 5 dkg slaniny, 1 středně velká cibule, sůl, pepř, 5 dkg šunky nebo uzeného masa, citrón

Kuře rozdělíme na menší kousky. Slaninu pokrájíme na malé kousky, do sklovita vyškvaříme, přidáme máslo a drobně pokrájenou cibuli. Kousky osoleného kuřete na tomto základě po obou stranách opečeme. Přidáme plátky šunky, opepříme a opečeme do růžova. Měkké kuře odstavíme z ohně a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s dušenou zeleninou, rýží a saláty.

A na závěr moje nejoblíbenější úprava kuřete. 

Kuře s mandlemi

1 kuře, 1/4 kg hříbků nebo žampiónů, 3 plné lžíce másla, 15 gr hladké mouky, asi 1/4 l vývaru z kuřecích drůbků, 1 žloutek, 20 dkg mandlí, 1/2-3/4 dcl sherry, sůl, pepř, chilli

Kuře rozčtvrtíme, osolíme a dusíme na lžíci másla do měkka. Zbylé máslo rozehřejeme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji po částech vývarem z drůbků a vymícháme do hladka. Přidáme pepř, chilli, na plátky nakrájené houby a přisolíme. Vaříme 15 minut. Pak nádobu s omáčkou postavíme do studené vody a do polovychladlé přimícháme žloutek rozmíchaný ve 2 lžících chladného vývaru. Přístavíme znovu na oheň a mícháme, až omáčka zhoustne. Nesmí se vařit. Po odstavení z ohně přimícháme oloupané mandle slabě opražené na lžičce másla a 1/2 lžičce cukru a přilijeme sherry. Podáváme s jemným knedlíkem vařeným v ubrousku, nebo s polentou či tousty.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Já vím, jsem ráda, že Ti chutnalo.
Irena Mertová
Dano tak jsem včera udělala kuře po portugalsku - a dobrý :-)
Soňa Prachfeldová
Zní to lákavě, přesto kuřecí nemusím, dělám v rodině a zkusím Danko recept od Tebe. Ale mandle si sním jen tak, možná pár přihodím :-)
Hana Nováková
Díky Dano za vábivé recepty, včera jsem zrovna koupila kuřecí, tak si určitě jeden vyberu.
Dana Puchalská
Jaruško, já vím... A ještě by se hodil nějaký ten zákusek viď? Když tam patří portské víno, tak troška by mohla po vaření zbýt.
Jaroslava Handlová
Ještěže jsem po obědě. Danko, ty umíš dělat chutě! To s mandlemi se mi móóóc zamlouvá, budu muset příležitostně svátečně vyzkoušet :-) Díky za inspiraci.
Dana Puchalská
Evi, jsem ráda, že sis "pošmákla". :-) :-)
Eva Mužíková
Marengo jsem si dnes vyzkoušela,. neměla jsem šunku, dala jsem libovou klobásu. Zeleninu dušenou v rýžovém hrnci - brambory, mrkev, kukuřice, kapusta, fazolové lusky, cuketa k tomu jako příloha. Vynikající!!!
Jana Šenbergerová
Kuře moc často nemíváme, ale po portugalsku a Marengo se mi docela zamlouvá.
ivana kosťunová
Portugalské kuře mě láká nejvíce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...