Jak vařily naše prababičky:
solnohradské řízky

Jak vařily naše prababičky:
solnohradské řízky

22. 6. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Vepřové kotlety, pokud možno libové, posolíme, posypeme tlučeným pepřem, obalíme ve strouhané housce. Pak je paličkou lehce naklepeme – tak, aby se nepotrhaly. Na malé pánvičce rozpálíme 4 dkg másla (my, ale na rozdíl od našich prababiček nejspíš dáme přednost rostlinnému oleji). Do něj přidáme 3 dkg jemně nakrájené cibule a necháme za stálého míchání zrůžovět. Pak ještě přidáme špetku sladké papriky a asi 3 dkg slaniny nakrájené na drobné kousky.

Mezitím na velké pánvi rozpálíme tuk (opět asi dáme před doma škvařeným sádlem přednost rostlinnému oleji). Po rozpálení tuku kotlety opečeme dozlatova po obou stranách. Pak je přeneseme do menší pánvičky se smaženou cibulkou, přelijeme sběračkou slabšího vývaru z kostí a v této omáčce necháme asi 20 minut dusit. Poté je zalijeme malým hrnkem kyselé smetany, v níž jsme předtím rozmíchali lžičku mouky a necháme přejít varem. Kotlety vyjmeme na mísu, obložíme brambory nebo dušenou rýží a omáčku na ně procedíme.

 

Ingredience
4-6 vepřových kotlet (cca 65 dkg)
sůl
pepř
3 dkg strouhanky
4 dkg másla nebo rostlinného oleje
3 dkg cibule
3 dkg slaniny
sladká paprika
3-4 dkg sádla (rostlinného oleje)
1/4 litru vývaru z kostí
2-3 dcl kyselé smetany
lžíce mouky

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.