Jak vařily naše prababičky:
solnohradské řízky

Jak vařily naše prababičky:
solnohradské řízky

22. 6. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Vepřové kotlety, pokud možno libové, posolíme, posypeme tlučeným pepřem, obalíme ve strouhané housce. Pak je paličkou lehce naklepeme – tak, aby se nepotrhaly. Na malé pánvičce rozpálíme 4 dkg másla (my, ale na rozdíl od našich prababiček nejspíš dáme přednost rostlinnému oleji). Do něj přidáme 3 dkg jemně nakrájené cibule a necháme za stálého míchání zrůžovět. Pak ještě přidáme špetku sladké papriky a asi 3 dkg slaniny nakrájené na drobné kousky.

Mezitím na velké pánvi rozpálíme tuk (opět asi dáme před doma škvařeným sádlem přednost rostlinnému oleji). Po rozpálení tuku kotlety opečeme dozlatova po obou stranách. Pak je přeneseme do menší pánvičky se smaženou cibulkou, přelijeme sběračkou slabšího vývaru z kostí a v této omáčce necháme asi 20 minut dusit. Poté je zalijeme malým hrnkem kyselé smetany, v níž jsme předtím rozmíchali lžičku mouky a necháme přejít varem. Kotlety vyjmeme na mísu, obložíme brambory nebo dušenou rýží a omáčku na ně procedíme.

 

Ingredience
4-6 vepřových kotlet (cca 65 dkg)
sůl
pepř
3 dkg strouhanky
4 dkg másla nebo rostlinného oleje
3 dkg cibule
3 dkg slaniny
sladká paprika
3-4 dkg sádla (rostlinného oleje)
1/4 litru vývaru z kostí
2-3 dcl kyselé smetany
lžíce mouky

recepty
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Pane Novák,není nutné nahrazovat dobré škvařené sádlo olejem. Jak se ukázalo, je vhodnější smažit na sádle než na oleji, sádlo snese vyšší teplotu bez připalování. A kaloricky je to stejné.
Zdenka Jírová
Děkuji, paní Jankovská , za dobrý typ na rýži. Já dělám rýži na cibulce, také je velmi chutná.
Ladislava Jankovská
Rýže pokaždé jinak Celá naše rodina miluje rýži. Jako přílohu, různé druhy rissot podle toho, co chalupa dá, ale i rýžový nákyp se švestkami, jablky nebo meruňkami. Řeč bude však o rýži, jako příloze, jež se dá jíst i samotná se salátem či nepřeslazeným kompotem. Rýže jako příloha nemusí být jen uvařenou rýží ve slané vodě, ale může hýřit chutěmi, jež se hodí k připravovanému pokrmu. Nejlepší je rýže sypaná. Moje oblíbená je "Parboiled"(nějak tak se to píše). Je do hněda, dává se do vroucí vody a doba varu je 20 minut. 1) Rýže bylinková Než nasypu rýži, přidám do vody zeleninový bujón a trochu soli. Existuje i bylinková sůl a tou se dozajista nic nezkazí. Dále větvičku libečku. Pokud máte čerstvé bylinky, přidají se až do hotové rýže. Jemně nasekané, smíchané s měkkým máslem a špetkou mletého pepře. Vhodné bylinky: libeček, petrželka, pažitka, tymián, listy od feniklu-1-2, pár lístků salátu RUKOLY. Pokud máte jen sušené bylinky, tak je vařte společně s rýží. 2) Barevná rýže Začátek je stejný. Rýži vařím jen s bujónem a libečkem. Dále si připravím 1/4 na drobno nakrájené červené, žluté a zelené papriky( místo žluté - oranžová, nebo dvě lžíce kukuřičky, místo zelené -velká hrst zeleného hrášku, nebo řapíkatý celer, malinké růžičky brokolice, co máte nejraději). Malou cibulku na 1/4 kolečka. Barevná kombinace je na vás, nemusí být příliš mnoho druhů zeleniny. Zelenina se lehce osmahne na olivovém oleji nebo na 1/2 lžíce másla, přisypat 2 lžičky koření na grilovanou zeleninu. 2-3 minuty před vypnutím, přidat do rýže. 3) Takto se dá připravit i zeleninová rýže, kde se dá přidat více druhů-lilek, fenykl, mrkev, kedluben, paprika,cuketa, pórek, brokolice a další, na pánvi, grilovaná zelenina-koření, kapka sójovky, kousek másla do hotového. 4) Výborná je žampiónová rýže-nakrájené žampióny, pórek( 10 cm) na 1/2 kolečka, celý fenykl, nakkrájený na delší nudle (odstraňuji vlákna), koření, dochucovadla podle svého. Hotové do uvařené rýže. Posypat 2 nasekanými sušenými rajčaty v oleji a zelenou petrželkou. Hezké jsou tenoučké pruhy plátkového sýru naskládané jako stříška. Další ingredience, které lze použít: všechny kořenící směsi, které vám chutnají, nebojte se použít na ozdobu na nudličky ředkvičky, nasekané vlašské ořechy nebo lehce opražené mandlové nudličky. Na horkou bylinkovou rýži jsou dobré sýrové kuličky z másla, pepře,strouhaného sýru a petrželky. Mohou se přidat i mleté lískové oříšky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...