Mám ráda kuchařské knihy - díl LVI.
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LVI.

13. 2. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Rozhodla jsem se, že do dnešního dílu dám 3 recepty na sladká jídla, která mají zvláštní názvy. Klidně se posaďte, uvařte si třeba dobrý čaj, kávu, grog nebo svařené víno a vybírejte.

Recepty jsou ze staré kuchařské knihy - Rok v české kuchyni z roku 1959 (II.vydání), autorka M. Úlehlová-Tilschová. 

Recepty jsou jednoduché a dá se říct, že jsou i poměrně levné. 

1.) Rozpustilí kluci z Hodonína 

Na vále rychle vypracujeme křehké těsto z 21 dkg hladké mouky, 14 dkg másla a 7 dkg cukru, vejce nedáváme. Tence je vyválíme a vypichujeme kolečka, ta upečeme do bleda. Ještě horká rychle obalujeme na spodní straně ve vanilkovém cukru. Když vychladnou, spojujeme dvě a dvě meruňkovou, malinovou nebo rybízovou zavařeninou tak, aby obalené strany zůstaly zevně. Odleželá kolečka jsou znamenitá a dlouho vydrží. 

2.) Domácí přítel 

3 vejce, za 3 vejce polohrubé mouky, za 3 vejce cukru (jemného písku), citrónová kůra, 9 dkg rozinek, 9 dkg ořechů (oříšků nebo mandlí), 9 dkg pomerančové kůry nebo jiného kandovaného ovoce

Cukr s celými vejci šleháme asi 20 minut, pak přidáme mouku, do které můžeme přidat lžičku pečivového prášku, přebrané rozinky, posekané ořechy i kandované ovoce. Těsto rozestřeme asi na malík vysoko na pomaštěný plech a zvolna pečeme. Když je skoro upečené, rychle je horké nakrájíme na úzké řezy a dáme na chvilku do trouby dosušit. Vydrží dlouho. Pečeme asi 20 minut. 

3.) Ruské "Ničevó" 

1/2 l mléka, 3 vejce, 8 lžiček cukru, vanilka nebo vanilkový cukr a jedna lžička škrobové moučky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něho polovinu cukru. Mléko dáme samotné vařit, a když vře, zavařujeme do něho lžičkou malé nočky ze sladkého sněhu. Nočky necháme přejít jen jedním varem, obrátíme a za okamžik vybereme, velmi nabudou. Uvaříme postupně. Ze zbylého mléka a ze žloutků uvaříme vanilkový krém. Když zhoustne, nalijeme jej opatrně na mísu pod uvařené nočky, ty jsou lehké a vyplavou. 

Vanilkový krém 

3/8 l mléka dáme svařit s 6 kostkami cukru, do zbylé 1/8 l mléka rozkvedláme 2 žloutky a 2 lžičky škrobové moučky nebo vanilkového pudingu. Když mléko vře, zavaříme a mícháme 1-2 minuty do zhoustnutí.

Můžeme je obložit jahodami nebo malinami.

Přeji všem, kdo se nechá inspirovat, dobrou chuť.

                       Váš Karfík 

P. S. Recepty jsem uvedla v původní podobě. 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%