Mám ráda kuchařské knihy - díl LVII: Práškové řezy
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LVII: Práškové řezy

25. 2. 2020

Dobrý den přeji všem, co mají rádi dobré jídlo. A protože vím, že mnozí mají rádi po dobrém jídle něco sladkého, bude i můj dnešní díl o sladkostech.

Konečně jsem našla recept na řezy, které nám vnoučatům o prázdninách pekla na venkově moje babička. Uvádím ho jako první. 

Práškové řezy s brambory 

25 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 15 dkg strouhaných vařených bramborů, 1 prášek do pečiva, 10 dkg cukru, 10 dkg omastku, 3/4 kg jablek, 4 dkg cukru, 4 dkg ořechů, kůra z jednoho citrónu. 

Vypracujeme těsto - na vál dáme mouku s práškem, rozdrobíme v ní omastek, přimícháme cukr. Rozdělíme je na dva díly a oba tence vyválíme. Položíme jednu placku na menší vymaštěný plech, vysoko pokryjeme nakrouhanými jablky, posypeme cukrem, strouhanými ořechy a citrónovou kůrou. Druhý díl tence vyválený navineme na váleček a přeneseme na koláč. Okraje přitiskneme. Pečeme zvolna. Upečené cukrujeme a nakrájíme na úzké řezy. Můžeme též plnit ořechy nebo mákem. Pečeme asi 1/2 hodiny. 

Závin ze škvarků - po zabíjačce

40 dkg mouky, 15 dkg cukru, 20 dkg mletých škvarků, 2 žloutky, 1/8 l mléka, 1/2 prášku do pečiva 

Na vále vypracujeme ze všech přísad rychlé těsto a rozválíme je na placku asi 1 cm vysokou. Potřeme ji zavařeninou, stočíme, dáme na plech, pomažeme nahoře vejcem a pečeme asi 3/4 hodiny ve střední troubě. Závin je nejlepší druhý den, ale vydrží i déle.

A jak jsem tak listovala onou starou kuchařskou knihou, našla jsem pár zajímavých receptů. Patří mezi tzv. spařené pečivo. 

Sůvy čili pekařská bída 

Staré housky nebo rohlíky nakrájíme na plátky, polijeme vřelým oslazeným mlékem a zakryté necháme chvíli rozpařit. Posypeme mákem i cukrem a omastíme máslem. 

Slovenské opékance jsou kousky kynutého těsta, jen jako ořech velké, které se předem upekou do zásoby. Opět se spaří vřelým mlékem, sypou mákem, ale nemastí, jen se polévají sirobem. Podávají se jako obřadní pečivo hlavně na Štědrý den. 

České peciválky z Polabí zvané peřinky

jsou malé vdolečky či buchtičky, které se upekou z kynutého těsta den předem. Podávají se hlavně o vánocích, kdy se spařují vřelým mlékem, mastí máslem a sypou cukrem se skořicí nebo podávají s makovou omáčkou, které se na Turnovsku říkalo "moumelich". Je to utřený mák zředěný mlékem na řídkou kašičku. 

Recepty jsem vyhledala v knize Rok v české kuchyni od M. Úlehlové - Tilschové z r. 1959. 

P. S. Ilustrační foto jsem zvolila záměrně. Protože kytice tulipánů, což jsou moje oblíbené květiny, a starý kafemlýnek je podle mě krásná kombinace. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.