Tajemství seniorských seznamek. Úspěch slaví ten, kdo má odvahu, nadhled a výdrž
Seznamování je dobrodružství se spoustou zážitků. lustrační foto: ingimage.com

Tajemství seniorských seznamek. Úspěch slaví ten, kdo má odvahu, nadhled a výdrž

23. 4. 2020

Seznamky pro čtyřicetileté, padesátileté, šedesátileté i starší. V posledních letech jich značně přibylo. Lidé se nebojí hledat si nového partnera či partnerku ve věku, který byl dříve považován za dobu, kdy má člověk akorát tak sedět pod hruškou a koukat do dálky.

Seznamovat se v šedesáti je adrenalinový sport. Kdo to zkusil, je překvapen. Pak zklamán. Pak otráven, a to tak, že říká: toto už nikdy více. Jenže pak potká nějaký sympatický pár vyššího věku a slyší: „My jsme se seznámili nedávno, na seznamce, přes internet.“ Takže co dál? Zkusit to znovu? Marný boj? Ale když to vyšlo jim, co když to vyjde i mně?

Aby člověk takovou pozoruhodnou životní zkušenost absolvoval, nezešílel přitom a neztratil zbytky sebeúcty, je dobré znát několik těchto pravidel.

  1. Lidé se na internetu chovají jinak než ve skutečnosti. Jsou odvážnější, drsnější, upřímnější, bezohlednější. Je třeba počítat s tím, že jsou schopni napsat věty, které by tváří v tvář nikomu neřekli. Jenže anonymní virtuální prostředí dokáže v decentním šedesátiletém profesoru historie odbrzdit netušené stránky osobnosti a tak je schopen napsat dámě, kterou nikdy neviděl: „Jasně jsem uvedl, že mám zájem o seznámení s ženou odpovídajícího věku. Nechápu, proč mi tedy odepisujete, když uvádíte, že je vám už šedesát. Je snad jasné, že jako šedesátiletý muž k sobě nehledám starou šedesátiletou bábu.“ Ano, toto opravdu napsal jeden uchazeč o seznámení ženě, která odepsala na jeho inzerát.
  2. Všichni jsou aktivní. Slovo aktivní je nyní v módě, obzvláště, když jde o slovní spojení aktivní senior. Takže i muž, který touží po partnerce, která by s ním žila v jeho lesní chatě a pekla každý den štrůdl, napíše, že je aktivní. Odepíše mu tudíž žena, která ví, že nyní je třeba uvést, že je aktivní, i když ji ve skutečnosti bolí nohy a ve skrytu duše sní o tom, že si večer sedne u oblíbeného seriálu se sympatickým chlapíkem, otevřou si láhev vína a dají si chipsy. Ale nikdy to nenapíše do svého profilu. Tam bude stát: Jsem aktivní seniorka, abstinentka vyznávající zdravý životní styl se zájmem o kulturu i sport. Ovšem dobrá zpráva je, že právě ti dva se mohou seznámit a pak s potěšením zjistit, že ani jeden z nich aktivní není. Takže vlastně vznikne ideální pár.
  3. Ne, opravdu nikdo nevypadá jako na fotografii. Toto je jedno z nejdůležitějších pravidel, které je třeba si pamatovat při seznamování v jakémkoli věku. A čím je člověk starší, tím je důležitější. „Já ji opravdu nepoznal. Přišla žena s červenými vlasy, fialovou rtěnkou, hodně obézní a dosti celkově zdevastovaná. Já seděl v kavárně na smluveném místě ve smluvený čas a opravdu jsem nechápal, že to je paní, která se mi líbila na fotografii a psala, že ji zajímá vše, co souvisí s přírodou. Ta už od pohledu zná přírodu akorát tak z televizních dokumentů,“ říká pětašedesátiletý muž, který se při seznamování už setkal asi s dvacítkou žen. A dodává „Vedu si statistiku. Z dvaceti poznáte podle profilové fotky na seznamce při osobním setkání jednu, nanejvýš dvě ženy.“
  4. Muži se snaží být veselí. Většina mužů se prezentuje na snímcích, na nichž mají barevná trička s žertovnými nápisy, případně jsou na nich rádoby vtipných pozicích. Jsou i borci, kteří zveřejňují snímky, na kterých dělají různé grimasy. „Nejbizarnějším zážitkem při rok trvajícím pokusu najít spřízněnou duši bylo, když jsem si s jedním mužem asi týden psala a pak jsem ho požádala, aby mi poslal svou fotografii. Poslal mi snímek, na kterém sedí s nějakými kamarády a všichni mají vyhrnutá trička a odhalená břicha. Zakroužkoval se tam. Seděl uprostřed. Břicho měl největší, chlupaté, s jizvou po operaci nevím čeho a nechci to vědět. Už o něm nic nechci vědět,“ vypráví jednašedesátiletá Jana. Ano, je to pravda, ten snímek má uložený v mobilu a jeho rozkliknutí bývá vyvrcholením večírků s kamarádkami.
  5. Seznámení je příležitost si postěžovat. S tím je třeba počítat. Mnoho lidí vyššího věku bere skutečnost, že si s někým povídají, jako příležitost se svěřit se všemi trápeními, nářky, křivdami, pochybnostmi. Takže je dobré vědět, že mnoho mužů začne komunikaci ať už písemnou či osobní výčtem toho, co mají za sebou. Rozumějme, výčtem špatných vlastností žen, které jim vstoupily do života, zničily ho a zapříčinily, že on, chudáček, je teď v pětašedesáti sám, žije s maminkou a potřebuje někoho, kdo se postará o maminku i o něj, jinak by si přece inzerát nedával, to dá rozum. A podobné je to i obráceně. Pánové by měli počítat s tím, že totéž jim budou vyprávět ženy. Přesněji, že jim uchazečka o seznámení vysvětlí, že by si rozhodně, ale rozhodně nikdy inzerát na seznámení nedávala, ale přemluvily je k tomu kamarádky, které vědí, jak těžké životní zážitky má s muži. Zkrátka, že je chudinka, která měla celý život smůlu v tom, že se na ni lepili muži absolutně nemožní.

Seznamování je zkrátka dobrodružství a každé dobrodružství provází spousta neuvěřitelných zážitků, při kterých člověk v sobě objeví do té doby netušené schopnosti. Jednou z nich je schopnost toto vše přežít, umět se tomu zasmát a nepodléhat pocitu, že hledání fajn parťáka či parťačky do života je ve vyšším věku marné.

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%