Úterý 28. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 28. dubna: Co by vám nemělo uniknout

28. 4. 2020

Země Evropské unie chtějí v příštích týdnech pracovat na tom, aby během letní turistické sezony mohli občané EU za určitých podmínek cestovat do jiných unijních států. Podle chorvatského předsednictví se na tom shodla velká část unijních ministrů odpovědných za turistický ruch.

- V České republice je 7449 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 2842 lidí, zemřelo 223 pacientů.

- Kolektivní imunita proti covid-19 se podle epidemiologa Rastislava Maďara, který patří v době pandemie k poradcům ministra zdravotnictví, vytvoří v české populaci velmi pomalu, pokud vůbec. Protilátky může mít i méně než procento testovaných, řekl dnes v rozhovoru s ČTK. Podíl osob, které se s nemocí setkaly a prodělaly ji bez příznaků, má zjistit aktuální studie na 27 000 testovaných. Nemocí covid-19 onemocnělo od začátku března do dnešního dne více než 7400 Čechů, v posledních dnech přibývají jen desítky nových případů denně.

- Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dorazilo 100 balení japonského léku favipiravir. „Jsme schopni lék podat našim pacientům a poskytnout ho i jiným zdravotnickým zařízením,“ uvedl ředitel VFN David Feltl. Nemocnice má jednoho vhodného pacienta, lék mu začne podávat hned v pondělí. Odpoledne dorazí do nemocnice i lék remdesivir, kterým se už v Česku léčil pražský taxikář. Experimentální lék favipiravir je vhodný pro pacienty, u nichž je nemoc teprve v raném stadiu a zároveň mají jiné problémy. Lék by jako první měla dostat pacientka, která má další vážné plicní onemocnění. „Koronavirus by jí mohl výrazně zkrátit život,“ uvedl primář I. kliniky tuberkulózy respiračních nemocí VFN Jiří Votruba. VFN má poptávku po léku i z dalších nemocnic.

- Řidiči, kteří si v posledních týdnech zvykli, že nemusí za parkování na jindy placených místech platit, mohou být v úterý nemile překvapeni. Vláda toto opatření v pondělí zrušila s platnosti od půlnoci na úterý. A začínají opět platit modré zóny pro rezidenty.

- V domově důchodců Břevnice na Havlíčkobrodsku se už z nemoci covid-19 uzdravilo 12 z 20 klientů. Pozitivní testy na koronavirus má kromě zbylých obyvatel domova pořád i část jeho zaměstnanců. 

- Pacient s jedním z nejvážnějších průběhů nemoci covid-19 v Česku, který se jako první léčil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) experimentálním lékem remdesivir, je v dobrém zdravotním stavu. Dnes ho přeložili na standardní oddělení, řekl novinářům ředitel VFN David Feltl.

- Vláda schválila celkovou výši odměn pro vojáky, celníky, policisty a hasiče, kteří pomáhají se zvládnutím epidemie koronaviru. Na služební platy vojáků z povolání uvolní 35,6 milionu korun. Na platy příslušníků Celní správy má jít 44,2 milionu korun navíc. Na platy policistů získá ministerstvo vnitra 783,9 milionu korun a na platy hasičů 99,76 milionu korun.

- Británie se zdá být z nejhoršího venku, omezení zavedená v boji proti koronaviru ale musí zůstat v platnosti a jednotlivci i firmy musí být trpěliví. S takovým vzkazem v pondělí vystoupil premiér Boris Johnson , který se po třítýdenní absenci způsobené nemocí covid-19 vrací do čela kabinetu. 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.