Tip na letošní dovolenou - Královéhradecko
Foto: autorka

Tip na letošní dovolenou - Královéhradecko

10. 5. 2020

Ano, myslím to zcela vážně. Chtěla bych vás pozvat na dovolenou do Hradce Králové a jeho nejbližšího okolí. A to nejen proto, že jsem místní patriot, ale hlavně kvůli tomu, že je zde opravdu krásně.

Každý, bez ohledu na věk a zájmy, si zde může najít něco nového, zajímavého a inspirujícího. Ostatně zde na i60 jsem o tomto městě již několikrát psala, a tak pro zájemce o podrobnější informace vkládám do textu občas odkazy na některé své dřívější příspěvky. Zde je třeba malý důkaz o tom, že Hradec Králové je zajímavý v každé roční době, tedy nejen v létě, ale třeba právě na jaře - viz https://www.i60.cz/clanek/detail/22499/kdyz-mesto-rozkvete  nebo pro změnu v listopadu https://www.i60.cz/clanek/detail/18480/barevny-listopad.

Hradec Králové je statutární a univerzitní město ležící na východě Čech asi 100 km od Prahy. V současné době má asi 93 tisíc obyvatel. Krajina na soutoku Labe s Orlicí byla osídlena již v době prehistorické (viz např. archeologické naleziště na okraji města v Plotištích nad Labem). Pro vývoj města bylo osudové hlavně 13. století. V roce 1225 za vlády Přemysla Otakara I. se Hradec stal královským městem. Na gotickém hradu postaveném ve 13. století často pobývali králové Přemysl Otakar I. , Václav l. a Přemysl Otakar II. a Václav II. Poslední ze jmenovaných ustanovil toto město jako část věna českým královnám, které na hradě žily jako vdovy. Nejznámější z nich byla Eliška Rejčka. Její působení v Hradci Králové si připomínáme každoročně na akci Slavnosti královny Elišky, která se koná o prvním zářijovém víkendu. Původní gotický hrad už ve městě nenajdete, ale krásně zachované historické jádro tyčící se na ostrohu uprostřed současného města určitě nepřehlédnete. Každému bych doporučila návštěvu Bílé věže - dominanty historického jádra města. Při výstupu na věž sice musíte zdolat mnoho schodů, ale přitom projdete expozicí, kde se můžete dozvědět to podstatné z historie města. A dostanete se i nebezpečně blízko k druhému největšímu zvonu v Čechách - zvonu Augustin. Odměnou vám bude nádherná vyhlídka z ochozu věže na město i jeho blízké i vzdálené okolí. Za jasného počasí jsou vidět Krkonoše i Orlické hory.

V letech 1766 až 1856 sloužilo město jako vojenská pevnost, ta byla definitivně zrušena až v roce 1884. Výrazným zlomem pro rozvoj města byl začátek 20. století, kdy pokroková správa města nechala Josefa Gočára vypracovat plán rozvoje města a posléze ho realizovala. Ale o tomto období Hradce Králové jsem již podrobně psala zde na i60 v příspěvku Gočárův Hradec Králové. Kdo ho ještě nečetl a zajímá ho architektura, může ho najít zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/25180/gocaruv-hradec-kralove. Především díky těmto zlomovým změnám v rozvoji města dostal Hradec Králové název Salon republiky.

Hradec jako město se samozřejmě rozvíjí i v současnosti. Příkladem nových staveb může být třeba nový universitní kampus na soutoku Labe a Orlice, který se neustále rozrůstá. Nebo Knihovna města Hradec Králové, která vznikla přestavbou z původní továrny Vertex a stala se jedním z center vědění a setkávání lidí. Typickým rysem Hradce ležícího převážně na rovině jsou také kilometry cyklistických stezek uvnitř i v okolí města. Hradec je místo přívětivé k cyklistům. Na kole se zde dostanete téměř všude, lidé na nich jezdí do práce či do školy, na úřady i k lékaři, na nákup nebo i na rande. Kolo je tady běžnou součástí života.

dsc-0126uni.jpg

Část univerzitního kampusu

Důležitou a hlavně velmi příjemnou součástí města je také téměř všudypřítomná zeleň a řada parků sloužících k odpočinku a relaxaci. Pásmu kolem historického jádra města na místě původních hradeb vznikly tzv. severní a jižní terasy - půvabná místa, která stojí za to si vychutnat. Jižní terasy jsou přijemnou odpočinkovou zónou s altánky, vodními prvky, lavičkami a spoustou květin I bylinek. Pár zajímavých postřehů i fotografií z tohoto místa najdete zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/24794/pred-a-za-mysi-dirou. Nejznámnějším z parků jsou však romantické Jiráskovy sady na soutoku řek Labe a Orlice. Původně šlo o vojenský park, vybudovaný těsně u hradeb města. Tuto dobu v parku připomíná cihlový tunel Poterna místnímí nazývaný jako Tunel milenců, kterým projde snad každý z návštěvníků parku. Park byl zpřístupněn veřejnosti už v roce 1866 a od té doby byl a je neustále zvelebován. Najdete zde třeba alpinárium i růžovou zahradu, od roku 1935 je zde umístěn i roubený kostelík sv. Mikuláše, který byl původně postaven v letech 1502 - 1510 ve východoslovenské obci Habura. V roce 2019 byl podle původní historické podoby zrekonstruován vlastní soutok obou řek.

Hned vedle tohoto parku je na řece Labi zajímavá technická památka - jez Hučák, postavený v roce 1911 podle návrhu F. Sandera. Jde vlastně o celý komplex objektů, který zahrnuje vlastní jez, železobetonovou lávku pro pěší, vodní elektrárnu s třemi Francisovými turbínami a bývalou parní elektrárnu. V té dnes sídlí informační centrum pro obnovitelné zdroje skupiny ČEZ a je zde k vidění velmi zajímavá interaktivní expozice na toto téma. Součástí prohlídky je i vstup do strojovny vodní elekrárny.

dsc-0058hucak.jpg

Elektrárna na jezu Hučák

Pro obyvatele i návštěvníky města je velkou výhodou, že zejména na západním a jižním okraji města k němu těsně přiléhá rekreační zóna, která je jednoduše dostupná městskou dopravou. Jde o rozsáhlé lesy, protkané sítí turistických cest, cyklostezek, naučných stezek i zádumčivých rybníků. Část této oblasti spravuje firma Městské lesy Hradec Králové, podrobné a kvalitní informace včetně nejrůznějších druhů map a tipů na výlet můžete získat na jejich webových strankách http://www.mestske-lesy.cz/tipy-na-vylet/. Uvedu jen malinou ochutnávku z toho, co se zde nabízí:
Rytířské hradiště - nově postavená kopie rytířského hradiště v lese nedaleko Zděné boudy a lesního hřbitova. Vhodné zejména pro menší děti, které se tu mohou vyřádit.
Park na větvi - čerstvě otevřen právě v těchto dnech. Jde o visutá síťová hřiště, propojená lávkami a zakončená tobogánem. Je to určitě zajímavé pro děti, rodiče či prarodiče si zde mohou zkrátit čekání třeba u kávy. Najdete ho opět v lese nedaleko Zděné boudy.
Rozhledna na jižním okraji lesa u Vysoké nad Labem - oblíbený cíl cykloturistů. Z rozhledny je samozřejmě zajímavý výhled do okolní krajiny. Na místě je občerstvení i posezení. 
Rybník Biřička jako vstupní brána do lesů - tento rybník je určený k rekreaci, na jeho jižní straně je pláž. Občerstvení je možné v malé výletní restauraci.
A v neposlední řadě kemp Stříbrný rybník. Jak už vyplývá z názvu, leží u jednoho z místních rybníků, který také slouží k rekreaci. Bezprostředně na  kemp navazuje pás lesů, protkaných cyklostezkami i stezkami pro bruslaře, naučnými stezkami i pohádkovými stezkami pro malé děti. Tento kemp je od letošního roku také v majetku Městských lesů, které využily koronavirové období k důkladné rekonstrukci celého prostoru. Původní chaty byly zmodernizovány a zároveň se zde staví nové. Proběhla rekonstrukce restaurace a sociálního zařízení, pláže rybníka vyly vyčištěny od náletových dřevin a je zde navezen nový písek. Ubytování zde je vhodné pro ty, kteří chtějí být blízko přírodě a udělají si třeba jeden či dva výlety do města. Více informací o tomto kempu najdete na https://www.kempstribrnyrybnik.cz/.

Horké letní dny lze příjemně strávit u některého z písníků (my tady říkáme spíš písáků), které jsou rozesety v okolí města. Výhodou tohoto koupání v přírodě je, že v písnících vydrží voda čistá a vhodná ke koupání po celé léto. Nevýhodou je, že většina písníků není dosažitelná pěšky ani místní dopravou. Je třeba jet na kole, autem či vlakem. 

mapy-1--4.png

Zde jsou označeny písníky oblíbené ke koupání a pod číslem 5 je Stříbrný rybník, u kterého je kemp.

 

dsc-0038m-1.jpg

Jedním z oblíbených písníků je Opatovický, na jeho jihozápadním okraji je velká nudistická pláž. 

Z Hradce si můžete udělat také řadu zajímavých výletů do okolí. Zdatnější cyklisté mohou jet na kole, ostatní autem či vlakem. Uvedu jen pár příkladů pro inspiraci: 

Kunětická hora - z Hradce Králové dosažitelná na kole po Labské cestě (cyklostezka Mechu a perníku). Podrobněji jsem popsala na https://www.i60.cz/clanek/detail/24181/na-kuneticke-hore. Pozor, některé části cyklostezky nejsou ještě dokončené!


Pardubice - určitě stojí za návštěvu alespoň pardubický zámek a historické jádro města  - více informací najdete v jednom z mých článků o Pardubicích https://www.i60.cz/clanek/detail/22548/konecne-na-pardubickem-zamku. 

Muzeum bitvy u Hradce Králové v roce 1866  najdete na Chlumu. Kromě muzea si můžete prohlédnout celý areál bojiště s řadou monumentů a památníků. 

r-010u.jpg

Pohled z rozhledny na Chlumu na místa bitvy.

Na kole lze snadno dojet i do Třebechovic pod Orebem, které stojí za to navštívit kvůli Třebechovickému betlému. Cestou se můžete zastavit i ve skanzenu Krňovice.

Lázně Bohdaneč leží jihozápadně od Hradce Králové, asi 8 km od Pardubic. Kromě toho, že jsou to slatinné lázně, kde se léčí poruchy pohybového ústrojí, je  v těsně blízkosti městečka řada rybníků. Můžete zde navštívit Národní přírodní rezervaci Bohdanečský rybník i přírodně technickou památku Opatovický kanál.

 dsc-0060m.jpg

 Pozorovatelna ptactva v přírodní rezervaci v Bohdanči. 

Severně od Hradce Králové na Labské cyklostezce leží Kuks - tato ves je pozoruhodná především unikátním barokním lázeňským areálem se špitálem a bohatou sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna, který nechal v letech 1692–1724 vybudovat hrabě František Antonín Špork. Za hospitalem je i nádherná zahrada.

dsc-0132m.jpg

Pohled na zadní průčelí hospitalu Kuks od bylinkové zahrady.

 

A pokud jste dočetli až sem, myslím si, že máte inspirace pro návštěvu Královéhradecka dostatek. Případné ubytování ve městě si jistě vyberete podle svého zaměření a kapsy. 

 

 Poznámka: informace z historie jsem čerpala z Wikipedie. 

 

města a obce Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.