Tip na letošní dovolenou - Královéhradecko
Foto: autorka

Tip na letošní dovolenou - Královéhradecko

10. 5. 2020

Ano, myslím to zcela vážně. Chtěla bych vás pozvat na dovolenou do Hradce Králové a jeho nejbližšího okolí. A to nejen proto, že jsem místní patriot, ale hlavně kvůli tomu, že je zde opravdu krásně.

Každý, bez ohledu na věk a zájmy, si zde může najít něco nového, zajímavého a inspirujícího. Ostatně zde na i60 jsem o tomto městě již několikrát psala, a tak pro zájemce o podrobnější informace vkládám do textu občas odkazy na některé své dřívější příspěvky. Zde je třeba malý důkaz o tom, že Hradec Králové je zajímavý v každé roční době, tedy nejen v létě, ale třeba právě na jaře - viz https://www.i60.cz/clanek/detail/22499/kdyz-mesto-rozkvete  nebo pro změnu v listopadu https://www.i60.cz/clanek/detail/18480/barevny-listopad.

Hradec Králové je statutární a univerzitní město ležící na východě Čech asi 100 km od Prahy. V současné době má asi 93 tisíc obyvatel. Krajina na soutoku Labe s Orlicí byla osídlena již v době prehistorické (viz např. archeologické naleziště na okraji města v Plotištích nad Labem). Pro vývoj města bylo osudové hlavně 13. století. V roce 1225 za vlády Přemysla Otakara I. se Hradec stal královským městem. Na gotickém hradu postaveném ve 13. století často pobývali králové Přemysl Otakar I. , Václav l. a Přemysl Otakar II. a Václav II. Poslední ze jmenovaných ustanovil toto město jako část věna českým královnám, které na hradě žily jako vdovy. Nejznámější z nich byla Eliška Rejčka. Její působení v Hradci Králové si připomínáme každoročně na akci Slavnosti královny Elišky, která se koná o prvním zářijovém víkendu. Původní gotický hrad už ve městě nenajdete, ale krásně zachované historické jádro tyčící se na ostrohu uprostřed současného města určitě nepřehlédnete. Každému bych doporučila návštěvu Bílé věže - dominanty historického jádra města. Při výstupu na věž sice musíte zdolat mnoho schodů, ale přitom projdete expozicí, kde se můžete dozvědět to podstatné z historie města. A dostanete se i nebezpečně blízko k druhému největšímu zvonu v Čechách - zvonu Augustin. Odměnou vám bude nádherná vyhlídka z ochozu věže na město i jeho blízké i vzdálené okolí. Za jasného počasí jsou vidět Krkonoše i Orlické hory.

V letech 1766 až 1856 sloužilo město jako vojenská pevnost, ta byla definitivně zrušena až v roce 1884. Výrazným zlomem pro rozvoj města byl začátek 20. století, kdy pokroková správa města nechala Josefa Gočára vypracovat plán rozvoje města a posléze ho realizovala. Ale o tomto období Hradce Králové jsem již podrobně psala zde na i60 v příspěvku Gočárův Hradec Králové. Kdo ho ještě nečetl a zajímá ho architektura, může ho najít zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/25180/gocaruv-hradec-kralove. Především díky těmto zlomovým změnám v rozvoji města dostal Hradec Králové název Salon republiky.

Hradec jako město se samozřejmě rozvíjí i v současnosti. Příkladem nových staveb může být třeba nový universitní kampus na soutoku Labe a Orlice, který se neustále rozrůstá. Nebo Knihovna města Hradec Králové, která vznikla přestavbou z původní továrny Vertex a stala se jedním z center vědění a setkávání lidí. Typickým rysem Hradce ležícího převážně na rovině jsou také kilometry cyklistických stezek uvnitř i v okolí města. Hradec je místo přívětivé k cyklistům. Na kole se zde dostanete téměř všude, lidé na nich jezdí do práce či do školy, na úřady i k lékaři, na nákup nebo i na rande. Kolo je tady běžnou součástí života.

dsc-0126uni.jpg

Část univerzitního kampusu

Důležitou a hlavně velmi příjemnou součástí města je také téměř všudypřítomná zeleň a řada parků sloužících k odpočinku a relaxaci. Pásmu kolem historického jádra města na místě původních hradeb vznikly tzv. severní a jižní terasy - půvabná místa, která stojí za to si vychutnat. Jižní terasy jsou přijemnou odpočinkovou zónou s altánky, vodními prvky, lavičkami a spoustou květin I bylinek. Pár zajímavých postřehů i fotografií z tohoto místa najdete zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/24794/pred-a-za-mysi-dirou. Nejznámnějším z parků jsou však romantické Jiráskovy sady na soutoku řek Labe a Orlice. Původně šlo o vojenský park, vybudovaný těsně u hradeb města. Tuto dobu v parku připomíná cihlový tunel Poterna místnímí nazývaný jako Tunel milenců, kterým projde snad každý z návštěvníků parku. Park byl zpřístupněn veřejnosti už v roce 1866 a od té doby byl a je neustále zvelebován. Najdete zde třeba alpinárium i růžovou zahradu, od roku 1935 je zde umístěn i roubený kostelík sv. Mikuláše, který byl původně postaven v letech 1502 - 1510 ve východoslovenské obci Habura. V roce 2019 byl podle původní historické podoby zrekonstruován vlastní soutok obou řek.

Hned vedle tohoto parku je na řece Labi zajímavá technická památka - jez Hučák, postavený v roce 1911 podle návrhu F. Sandera. Jde vlastně o celý komplex objektů, který zahrnuje vlastní jez, železobetonovou lávku pro pěší, vodní elektrárnu s třemi Francisovými turbínami a bývalou parní elektrárnu. V té dnes sídlí informační centrum pro obnovitelné zdroje skupiny ČEZ a je zde k vidění velmi zajímavá interaktivní expozice na toto téma. Součástí prohlídky je i vstup do strojovny vodní elekrárny.

dsc-0058hucak.jpg

Elektrárna na jezu Hučák

Pro obyvatele i návštěvníky města je velkou výhodou, že zejména na západním a jižním okraji města k němu těsně přiléhá rekreační zóna, která je jednoduše dostupná městskou dopravou. Jde o rozsáhlé lesy, protkané sítí turistických cest, cyklostezek, naučných stezek i zádumčivých rybníků. Část této oblasti spravuje firma Městské lesy Hradec Králové, podrobné a kvalitní informace včetně nejrůznějších druhů map a tipů na výlet můžete získat na jejich webových strankách http://www.mestske-lesy.cz/tipy-na-vylet/. Uvedu jen malinou ochutnávku z toho, co se zde nabízí:
Rytířské hradiště - nově postavená kopie rytířského hradiště v lese nedaleko Zděné boudy a lesního hřbitova. Vhodné zejména pro menší děti, které se tu mohou vyřádit.
Park na větvi - čerstvě otevřen právě v těchto dnech. Jde o visutá síťová hřiště, propojená lávkami a zakončená tobogánem. Je to určitě zajímavé pro děti, rodiče či prarodiče si zde mohou zkrátit čekání třeba u kávy. Najdete ho opět v lese nedaleko Zděné boudy.
Rozhledna na jižním okraji lesa u Vysoké nad Labem - oblíbený cíl cykloturistů. Z rozhledny je samozřejmě zajímavý výhled do okolní krajiny. Na místě je občerstvení i posezení. 
Rybník Biřička jako vstupní brána do lesů - tento rybník je určený k rekreaci, na jeho jižní straně je pláž. Občerstvení je možné v malé výletní restauraci.
A v neposlední řadě kemp Stříbrný rybník. Jak už vyplývá z názvu, leží u jednoho z místních rybníků, který také slouží k rekreaci. Bezprostředně na  kemp navazuje pás lesů, protkaných cyklostezkami i stezkami pro bruslaře, naučnými stezkami i pohádkovými stezkami pro malé děti. Tento kemp je od letošního roku také v majetku Městských lesů, které využily koronavirové období k důkladné rekonstrukci celého prostoru. Původní chaty byly zmodernizovány a zároveň se zde staví nové. Proběhla rekonstrukce restaurace a sociálního zařízení, pláže rybníka vyly vyčištěny od náletových dřevin a je zde navezen nový písek. Ubytování zde je vhodné pro ty, kteří chtějí být blízko přírodě a udělají si třeba jeden či dva výlety do města. Více informací o tomto kempu najdete na https://www.kempstribrnyrybnik.cz/.

Horké letní dny lze příjemně strávit u některého z písníků (my tady říkáme spíš písáků), které jsou rozesety v okolí města. Výhodou tohoto koupání v přírodě je, že v písnících vydrží voda čistá a vhodná ke koupání po celé léto. Nevýhodou je, že většina písníků není dosažitelná pěšky ani místní dopravou. Je třeba jet na kole, autem či vlakem. 

mapy-1--4.png

Zde jsou označeny písníky oblíbené ke koupání a pod číslem 5 je Stříbrný rybník, u kterého je kemp.

 

dsc-0038m-1.jpg

Jedním z oblíbených písníků je Opatovický, na jeho jihozápadním okraji je velká nudistická pláž. 

Z Hradce si můžete udělat také řadu zajímavých výletů do okolí. Zdatnější cyklisté mohou jet na kole, ostatní autem či vlakem. Uvedu jen pár příkladů pro inspiraci: 

Kunětická hora - z Hradce Králové dosažitelná na kole po Labské cestě (cyklostezka Mechu a perníku). Podrobněji jsem popsala na https://www.i60.cz/clanek/detail/24181/na-kuneticke-hore. Pozor, některé části cyklostezky nejsou ještě dokončené!


Pardubice - určitě stojí za návštěvu alespoň pardubický zámek a historické jádro města  - více informací najdete v jednom z mých článků o Pardubicích https://www.i60.cz/clanek/detail/22548/konecne-na-pardubickem-zamku. 

Muzeum bitvy u Hradce Králové v roce 1866  najdete na Chlumu. Kromě muzea si můžete prohlédnout celý areál bojiště s řadou monumentů a památníků. 

r-010u.jpg

Pohled z rozhledny na Chlumu na místa bitvy.

Na kole lze snadno dojet i do Třebechovic pod Orebem, které stojí za to navštívit kvůli Třebechovickému betlému. Cestou se můžete zastavit i ve skanzenu Krňovice.

Lázně Bohdaneč leží jihozápadně od Hradce Králové, asi 8 km od Pardubic. Kromě toho, že jsou to slatinné lázně, kde se léčí poruchy pohybového ústrojí, je  v těsně blízkosti městečka řada rybníků. Můžete zde navštívit Národní přírodní rezervaci Bohdanečský rybník i přírodně technickou památku Opatovický kanál.

 dsc-0060m.jpg

 Pozorovatelna ptactva v přírodní rezervaci v Bohdanči. 

Severně od Hradce Králové na Labské cyklostezce leží Kuks - tato ves je pozoruhodná především unikátním barokním lázeňským areálem se špitálem a bohatou sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna, který nechal v letech 1692–1724 vybudovat hrabě František Antonín Špork. Za hospitalem je i nádherná zahrada.

dsc-0132m.jpg

Pohled na zadní průčelí hospitalu Kuks od bylinkové zahrady.

 

A pokud jste dočetli až sem, myslím si, že máte inspirace pro návštěvu Královéhradecka dostatek. Případné ubytování ve městě si jistě vyberete podle svého zaměření a kapsy. 

 

 Poznámka: informace z historie jsem čerpala z Wikipedie. 

 

města a obce Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
V HK jsem studovala, celý život tam vyučovala na UHK, dojížděla jsem dlouho z Pardubic, a posledních 10 let jsem tam už i bydlela. Je to opravdu krásné město, mám tam mnoho známých a přátel. Důchod sice trávím na venkově, ale HK mám v srdci stále. Je to nejen urbanistický skvost už za 1.republiky zvaný ,,Salon republiky, ale i město lidí a pro lidi. Označován jako město cyklistů byl už v dobách, kdy jinde o cyklostezkách teprve snili. Kulturních zařízení a akcí je zde tolik, že by paní Dejmková musela napsat další obsáhlý článek, aby je jen vyjmenovala :-). Děkuji za uvedené informace ( o těch novějších rekreačních zařízeních už jsem přehled neměla), článek se mi moc líbí, oceňuji jeho věcnost, obsažnost a přehlednost i pěkné fotografie.
Eva Haltufová
Hradec Králové je opravdu hezké město a myslím, že po přečtení Vašeho článku jej mnozí navštíví. Co se týká výletů po okolí, určitě také stojí za prohlídku město Chlumec nad Cidlinou, kde se nachází zámek Karlova Koruna, muzeum Loreta a krásně vybudované koupaliště, kde se můžete také ubytovat v chatkách a kde se v létě pravidelně konají různé koncerty. Za návštěvu stojí také nedaleký Hrádek u Nechanic a Nový Bydžov, který také stojí za zastávení.
Věra Lišková
Pozvánka do Hradce je lákavá a dobře se četla. V článku je přehledně uvedené vše, od historie města počínaje až po možnosti koupání a rekreace. Až se přestaneme bát cestovat, jistě mnoho lidí inspiruje k návštěvě tohoto kraje.
Martina Růžičková
Dala jste si s článkem o vašem městě a jeho okolí opravdu práci a napsala pro nás krásnou pozvánku. Díky :-)
Vladislava Dejmková
Je mi také lito, ze článek nebyl zveřejněn na titulní straně a po dvou dnech "zmizel" v propadlišti. Dal mi dost práce a měla jsem pocit, že není zas tak špatný a že může lidem něco říct. Snažila jsem se to řešit s redakcí, ale neuspěla jsem. Tak se s tím musím vyrovnat a nejspíš se už o nic podobného nepokoušet.
Soňa Prachfeldová
Krásná pozvánka, jen jsem projížděla ke Stříbrnému rybníku, měli jsme tam výstavu chodských psů, vycházky byly příjemné všude zeleň.
Dana Puchalská
Vlaďko, krásně jsi nám popsala svoje město. Je nádherné. Byla jsem tam jen na chvíli před pár lety a moc se mi tam líbilo. A Tvoje pozvánka na strávení dovolené je vynikající. Mám ráda města, kterými protékají řeky. Děkuji.
Jan Zelenka
Přímo Hradec moc neznám, ale na ostatních místech, která zmiňujete, jsme ještě se ženou byli. Hodně jsme cestovali a nejen po cizině. Po Česku a Slovensku jsme najezdili tisíce kilometrů. Máme krásnou zem.
Alena Tollarová
Parádní pozvánka na dovolenou, děkuji :)
Alena Vávrová
Hradec Králové a celý Vč kraj mám moc ráda. Je to město a kraj mých prarodičů a rodičů (otec v Hradci studoval) a také rodiště mého manžela. Byli jsme tam spolu velmi často. I na tu Bílou věž jsem vylezla . V poslední době jsem bohužel většinou také jen projížděla...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.