Mám ráda kuchařské knihy - díl LX.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LX.

2. 9. 2020

Určitě nejsem sama, komu chutná víno. A jak jsem se tak probírala svou sbírkou kuchařských knih, našla jsem pár opravdu zajímavých. A jsou na přípravu celkem  jednoduché.  Posuďte sami. 

Knedlíčky na cibulkách

250 gr menší cibule, 250 gr rajčat, 250 gr žampiónů, olej, sůl, pepř, sladká paprika, 2 dcl bílého vína, 400 gr mletého masa, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, worcester, 1 jogurt, pažitka 

Ohnivzdornou mísu vymažeme olejem, cibulky nakrájíme na plátky a do mísy klademe vrstvovitě cibulky, rajčata a houby (jsou - li sušené, dáme je asi na půl hodiny do mléka), prosolíme, opaprikujeme a zalijeme vínem. Přiklopíme a dusíme 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Z mletého masa, vajec, strouhanky, worcestru, soli a pepře uděláme těsto, z něhož vytvoříme malé knedlíčky. Položíme je na zeleninu, zalijeme jogurtem a podusíme dalších 15 minut. Hotové posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s vařenými bramborami. 

Šišky po valašsku

500gr mletého masa, 1 žemle, 1/8 l mléka, 3 syrové brambory, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka, olej, 400 gr rajčat, 50 gr cibule, 1/8 l bílého vína 

K mletému masu přidáme žemli namočenou v mléce, strouhané brambory, vejce, sůl, koření a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ruku navlhčíme vínem a vytvoříme malé šišky, které obalíme v jemně nakrájené petrželce. Dáme je na rozpuštěný olej v pekáčku, položíme na ně plátky rajčat a v troubě pečeme. Podáváme s rýží. 

Bavorské krokety

400 gr vepřového bůčku, 200 gr sýra (eidam, ementál, gouda), 1 žemle, 1/8 l bílého vína, sůl, pepř, trochu hladké mouky, 1 vejce, strouhanka, olej

Vepřový bůček a sýr nakrájíme na kousky a umeleme dohromady na masovém strojku. Dáme do mísy, přidáme ve víně namočenou a vymačkanou žemli, osolíme, okořeníme, dobře promícháme a přesuneme na vál. Ze směsi uděláme šišku, kterou uložíme do mrazícího prostoru v chladničce, kde ji necháme do druhého dne, aby ztuhla. Potom ze šišky nakrájíme asi 1,5 cm tlustá kolečka, která obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance, dáme je na rozehřátý olej a smažíme do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým nebo hlávkovým salátem. 

Přeji všem dobrou chuť. 

P. S. A protože je v knížce skutečně hodně dobrých receptů, myslím si, že zde příště zveřejněním další. 

 

 

 

 

Recepty jsem našla v knize Vinařská kuchařka od Jindřicha Haufta z nakladatelství Horizont v r. 1993. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.