Výlet na Větruši
Úvodní foto: autorka

Výlet na Větruši

30. 9. 2020

O Větruši jsem slyšela už dřív. Jméno mi bylo sympatické, trochu ladí s mým. Proto jsem byla moc ráda, když Jenda navrhl výlet právě tam.

Podle legendy vystavěl roku 826 jakýsi Labohoř k ochraně proti nepřátelům hrad, který pojmenoval Vitruš/Wittrusch na počest své manželky. Ten však později do základů vyhořel. V roce 1839 objevil Johann Thomas při hledání pramenu pro studnu základové zdi hradu. Ještě téhož roku předal magistrátu Ústí nad Labem návrh na zkrášlení Soudného vrchu, z něhož se otevírají krásné výhledy. Místo s malým hostincem nazval na památku císaře Ferdinandovou výšinou. V roce 1897 zde byla vystavěna nová restaurační budova. Větruše se postupně stala symbolem města a centrem společenského života jeho obyvatel. Po roce 1945 se vrátil vrchu starý český název Větruše, který přešel i na restauraci. Od konce 60. let začala Větruše postupně chátrat, v polovině 80. let byla uzavřena. 13. července 2000 zde vypukl požár, který zničil vyhlídkovou věž. V následujícím roce Větruši zakoupilo město s cílem obnovit ji jako výletní místo. V současné době se nachází na Větruši kromě zrekonstruované budovy s vyhlídkovou věží sportovní areál a přírodní a zrcadlové bludiště s pokřivenými zrcadly.

Do bludiště jsem odmítla jít. Nerada bloudím; stačí mi občasné bloudivé sny. Ani mé mírné klaustrofobii by se nejspíš nelíbilo, kdybych se ocitla v místě, odkud bych neuměla odejít – byť bych s sebou měla odvážného průvodce s dobrými orientačními schopnostmi.

Na Větruši jsme vyjeli lanovkou z obchodního centra Forum. Je to nejdelší lanovka bez podpěrných sloupů v ČR. Její největší sklon je 40,92 %. Nadmořská výška dolní stanice je 156,1 metrů, horní stanice 206,2 metrů. Do kabiny se vejde 15 osob. Maximální rychlost je 6 m/s, tj. 21,6 km/h. Jízdní doba je 1,5 minuty. Líbila by se mi i delší. I když lanovkový fanda zrovna nejsem.

Původně jsem si myslela, že název Větruše je odvozen od větru. Ten tedy foukal dost, když jsme seděli na terase s výbornou kávou. Tolik, že jsme se přemístili do restaurace. Aspoň jsme si užili obě možnosti.

Nyní vám nabízím fotky z našeho dalšího krásného výletu.

 

Zdroje:

Informační panel na Větruši
www.wikipedie.cz
https://www.dpmul.cz/index.php?art=114

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Moc pěkný článek z výletu na další zajímavé místo. Fotky nabízejí nádherné výhledy a dokládají pohodu, kterou na výletech prožíváte :-).
Jindra Hubačová
Prima výlet, nikdy jsem na Větruši nebyla , ale moc ráda bych se tam podívala. Krásné fotky lákají, ale až na jaře. Díky Věrko a Jene !
Marie Doušová
Moc hezky napsané a foto potěší. Dík.
Jitka Hašková
Další bezvadný výlet. Děkuji za fotky, máš neotřelé pohledy.
Věra Ježková
Moc vám děkuji za milá a veselá slova. Zuzko, Větruše a Větrušice spolu vskutku nesouvisí. Větrušice trochu znám. S Jendou jsme skutečně velmi dobře sladěni. Takže, Jendo, taky ti děkuju. :-)
Jaroslava Handlová
Věrko, to je náhoda. Já jsem si udělala letos výlet se sestrou a neteří 26. srpna do Ústí n.L. a mimo jiné jsme si také vyjely tou lanovkou na Větruši. Mohu potvrdit, že je to tam hezké uvnitř i venku - a ty výhledy! Ostatně Tvoje zajímavé fotky i vyprávění to potvrzují. Z toho bludiště není třeba mít strach. My jsme si tam užily fůru legrace se zrcadly. Jenda by tě tam určitě nenechal zabloudit. Tak někdy příště to můžete zkusit spolu bez obav. Pak je to tam odsud taky blízko k historickému popravišti.
Alena Vávrová
Také jsem nahoře nikdy nebyla. Vždycky když jsem odjížděla z UL, tak z perónu při čekání na vlak jsem nahoru koukala. Nebo na lanovku. Hezký výlet jste měli.
Dana Puchalská
Věrko. Pokaždé jsem Větruši viděla jen z autobusu nebo auta. Nikdy jsem nahoře nebyla a teď vidím o jakou vyhlídku a krásu jsem přišla. Děkuju za krásné fotky.
Marie Ženatová
Díky moc Věruško za hezký článek i s fotečkami *
Zuzana Pivcová
Já jen vím, že někde u Mělníka byly Větrušice, ale to zřejmě s Větruší nesouvisí. Moc hezký výlet, jak jinak, když jste na to sehraná dvojka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.