Rozhovor z Galaktických novin
Kresba: Ilona Kolářová

Rozhovor z Galaktických novin

31. 10. 2020

Vrátit se do dětství, splnit si na chvíli svůj sen. Tato myšlenka mě napadla nedávno, když jsem dělala pořádek v v internetových písemnostech a narazila na článek, vytvořený před osmi lety, k jehož napsání mě inspiroval maďarský animovaný seriál z oblasti science fiction.

Podivuhodná doprodružství Vladimíra Smolíka. Nechala jsem se opět  unášet fantazií a proměnila se v redaktora Galaktických novin,  legendárního ES Em Lomos a doufám, že rozhovor z roku 100 000 potěší i vás.

ufonek

Amadeus I. - člen Ústřední vesmírné rady

 

Ambiciózní redaktor Es Em Lomos z Galatických novin se ptá člena Ústřední vesmírné rady Amadea I., jak je to s plněním snů obyvatel planety Země.

Es Em Lomos:

Můžete našim čtenářům vysvětlit, jak postupujete při plnění snů některých civilizací, konkrétně u lidí z planety Země?

Amadeus I.:

Jistě víte, že každý člověk i dnes, když došlo ke konečnému sjednocení všech civilizací, má svůj sen. Je to takový přežitek z doby před rokem 99 999. Mozkové buňky každého jedince jsou napojeny na náš centrální registr, a pokud jsou u pozemšťana zaznamenány alfa implulzy, okamžitě mu zaktivujeme službu ESP (mimosmyslové vnímání) a tím si může splnit prakticky jakékoliv přání. Je to ulehčení oproti dřívejšku, kdy musel podávat žádost písemně.

Es Em Lomos:

Jaká jsou nejčastější přání?

Amadeus I.:

Až na zanedbatelné výjimky zůstávají stejná. Všichni chtějí navštívit jinou galaxii nebo se touží podívat do doby svých předků, aby se na vlastní oči přesvědčili, jak žili. Výjimku tvoří takzvaní pohodáři a lenoši, které obtěžuje jakákoliv činnost včetně přemýšlení a snění.

Es Em Lomos:

Nebylo by jednodušší, kdyby měli službu ESP aktivovanou stále než pořád hlídat registr?

Amadeus I.:

Bylo, jenže energie nikdy nebyla, není a nebude zadarmo. Během několika statisíců let došlo k vyčerpání všech zásob, a tak se musí šetřit. To víte, lidé v dávnověku drancovali, co se dalo, vytěžili Měsíc, Mars, Venuši a pokoušeli se získat energii ze Saturnu a jeho jedenašedesáti měsíců. Ještě, že se do toho vložilo Společenství svobodných galaxií! Proto od té doby náš nejvyšší vesmírný vládce chce mít kontrolu nad veškerým používáním zdrojů.

Es Em Lomos:

Jak dlouho již poskytujete tuto službu?

Amadeus I.

Dá se říci, že už od doby, co se začal vyvíjet člověk. Sledovali jsme jeho vývoj a opatrně jsme mu do snů přinášeli nápovědu v podobě symbolů nebo rad, aby se posunoval dopředu a život na Zemi mu přinášel výhody. On se stal skutečně pánem planety, ale nikoliv moudrým a pokorným před přírodou, ale hrabivým a pyšným. Všichni sice takoví nebyli, ale našlo se dost jedinců, kteří k devastování, ničení a vraždění dokázali strhnout ostatní. Docházelo k ukrutným válkám a nenapravitelným škodám. Teprve po klíčovém roce 98 999 je Země jednou z nejkrásnějších planet, jak ji známe i dnes, a je vyhledávaným místem k odpočinku všech mimozemských civilizací.

Es Em Lomos:

Poslední otázka. Zaujalo mě, že jste lidem do snů přinášeli nápovědu nebo rozřešení. Může jmenovat některé případy?

Amadeus I.:

Jistě, byla jich velká spousta. Postarali jsme se např., aby německý chemik Kekule viděl, jak vypadá jádro benzenu nebo aby Mendělejev vytvořil periodickou soustavu prvků. Atomovému vědci Nielsu Bohrovi jsme ukázali model atomu, na kterém se začala stavět atomová fyzika. V noci jsme poslali poselství vynálezci šicího stroje Eiasu Howe, aby konečně po roce dokončil úžasný vynález. Mezi další snílky, kteří tak trochu naším přičiněním vytvořili geniální díla v oblasti umění, patřili hudební skladatelé Beethoven, Mozart a Wagner. Zajímavý pokus jsme provedli u ruského básníka M. Lermontova. Ve volném čase se rád zabýval matematikou. Do jeho snu jsme poslali muže, jenž mu pomohl s řešením jednoho těžkého příkladu. Lermontov po probuzení ihned úlohu vyřešil a nakreslil portrét svého snového poradce. Nemohl vědět, že se jednalo o objevitele logaritmů Johna Napiera. Další příklady naleznete v archivu Ústřední vesmírné rady.

Es Em Lomos:

Děkuji za rozhovor, sednu na Gulivera a zaletím se podívat na můj oblíbený seriál pro prapamětníky: Podivuhodná dobrodružství Ladislava Smolíka.

Amadeus I.:

I já děkuji a jdu si poslechnout Requiem z prehistorické doby od geniálního skladatele W. A. Mozarta.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.