Výživový doplněk na klouby Kloubus - jak funguje?
FOTO: Heuréka

Výživový doplněk na klouby Kloubus - jak funguje?

19. 11. 2020

Mnoho lidí užívá doplňky na podporu zdraví kloubů. Někteří je užívají k úlevě od současné bolesti kloubů, jiní k prevenci vzniku bolesti. Většina doplňků pro zdraví kloubů funguje redukováním zánětu nebo ochranou chrupavky v kloubech.

Chrupavka je materiál, který spočívá mezi kostmi a brání jim v tření. Může se časem opotřebovávat, což vede k osteoartróze. Toto je velmi častý zdroj bolesti a postižení, jak lidé stárnou. Každý, koho znepokojuje bolest kloubů nebo se o jejich zdraví obává, by měl navštívit lékaře pro úplnou diagnózu.

Pokyny doporučují, aby si pacienti udržovali zdravou váhu a zůstali fyzicky aktivní, posilovali svaly a chránili poškozené klouby během každodenního života. Léky na předpis první volby na osteoartrózu jsou lokální nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a paracetamol.

Proč se tedy lidé s artritidou obracejí na doplňky kloubů, když je lze léčit na předpis? Ze zkušenosti víme, že pacienti tyto produkty vyzkouší jako alternativu k lékům na předpis, nebo je doplní. Mezi nejoblíbenější takovéto doplňky poslední doby patří prémiový přípravek na klouby Kloubus. Pojďme se tedy podívat na to jak, a zda vůbec, funguje…

Je Kloubus něčím výjimečný, když se mu dostává tolik medializace?

Ano, je. A to svým složením. Český výrobce vsadil na originální recepturu i složení, díky čemuž se Kloubus stal jedním z nejsilnějších produktů na českém i slovenském trhu. Obsahuje 12 aktivních látek, které jsou všechny známé svými pozitivními účinky na klouby a to v nejvyšší možné kvalitě. Které to jsou?

1. Kolagenní peptidy

Kolagenové peptidy (také známé jako hydrolyzovaný kolagen), jsou  bioaktivní peptidy. V zásadě se jedná o nativní kolagen, který se rozkládá na malé peptidy aminokyselin. Tyto peptidy jsou extrémně biologicky dostupné a bioaktivní, což znamená, že jsou tělem snadno absorbovány. Když se hydrolyzovaný kolagen užívá jako doplněk, může vyvolat produkci kolagenu v těle a snížit zánět v kloubech a tím zlepšit příznaky a mobilitu.

2.  Glukosamin sulfát

Glukosamin sulfát je chemická látka, která se přirozeně nachází v tekutině, která obklopuje vaše klouby.

Glukosamin:

  • zvyšuje pevnost chrupavky
  • zahušťuje synoviální tekutinu
  • zlepšuje pružnost pojivových tkání

Použití doplňku k podpoře okolních struktur kloubu může pomoci poskytnout úlevu od bolesti a zabránit dalšímu poškození kloubu. Glukosaminové doplňky mohou poskytnout úlevu od bolesti při osteoartróze.

3.    MSM

Methylsulfonylmethan, běžně známý jako MSM, je populární doplněk stravy používaný k léčbě široké škály příznaků a stavů.Je to sloučenina obsahující síru, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách, zvířatech a lidech. Může být také vyroben v laboratoři a vytvářet doplňky stravy ve formě prášku nebo tobolek. MSM je široce používán v oblasti alternativní medicíny a u lidí, kteří hledají přirozený způsob, jak zmírnit bolesti kloubů, snížit zánět a posílit imunitu. Výzkum navíc podporuje jeho použití při léčbě řady stavů od artritidy po růžovku.

 

 msm.jpg

zdroj: Danijela Maksimovic /shutterstock.com

4.    Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát byl studován mnohem méně rozsáhle než glukosamin, ale výsledky ukazují, že také působí protizánětlivě a snižuje bolest. Chondroitin sulfát může zpomalit rozpad chrupavky spojený s osteoartrózou a dokonce stimulovat růst chrupavky.

5.    Vitamin C

Vitamin C (kyselina L-askorbová) je silný antioxidant, který hraje zásadní roli ve zdraví kloubů a imunitní funkci, což může prospět lidem s artritidou. Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že vitamin může zmírnit bolest, snížit zánět a chránit před poškozením chrupavky spojeným s revmatoidní artritidou (RA) a osteoartritidou (OA).

Vitamin C může chránit před vývojem a progresí OA a RA z různých důvodů:

  • je silný antioxidant, který bojuje s molekulami, které vyvolávají zánět kloubů.
  • slouží jako kofaktor při syntéze kolagenu, hlavního proteinu v kloubní tkáni a kostech.
  • hraje roli v boji proti infekci a může fungovat při kontrole zánětu spojeného s infekcí, který může vyvolat vzplanutí artritidy.

Navíc se zdá, že vitamin C zmírňuje autoimunitní odpověď u revmatoidní artritidy a pomáhá předcházet zhoršení chronického stavu.

6.    Hořčík

Hořčík působí protizánětlivě a  pomáhá při léčbě příznaků artritidy a podporuje zdraví kloubů. Toho je dosaženo rychlým přesunem krevního cukru do svalů a snížením markeru C-reaktivního proteinu (CRP) v těle, který způsobuje zánět.

7.    Leucin

Leucin je jednou ze tří aminokyselin s rozvětveným řetězcem a někdy se označuje jako „hlavní“ aminokyselina, protože budování svalů se děje právě díky leucinu.. L-Leucine má klinickou podporu pro své výhody při cvičení a sportovním výkonu, což nepřímo může zlepšit zdraví kloubů nebo oddálit progresivní povahu osteoartrózy.

8.    Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová pomáhá při růstu a vývoji kloubních chrupavek a kostí podporou růstu nových buněk a tkání. Hraje důležitou roli při snižování zánětu kloubů a bolesti způsobené úrazem nebo degenerací tkání.

9.    Zinek

Zinek se podílí na hojení ran, reprodukci buněk a růstu tkání, sexuálním zrání a chuti a vůni. Je také spojován s více než 100 enzymatickými reakcemi v těle.Významně nižší hladiny zinku se objevují u lidí s revmatoidní artritidou (RA) ve srovnání s těmi bez ní. Nejnižší hladiny jsou spojeny se závažnějším onemocněním. Věda tvrdí, že zinek může pomoci zlepšit příznaky RA podporou imunitního systému a chrupavky.

 

 molekula-biotinu.jpg

zdroj: Bacsica/shutterstock.com

10.  Biotin

Biotin je jednou ze složek nezbytných pro obnovení svalové síly a napomáhání růstu tkání. Tento vitamin má také klíčovou roli při zmírňování zánětů a bolestí svalů a kloubů. Pokud neustále pociťujete bolesti kloubů nebo bojujete s poškozením svalů, může být biotinový doplněk právě tím, co potřebujete k obnově tkání.

11. Vitamin D3

Vitamin D se z dobrého důvodu nazývá slunečním vitaminem. Nejen, že vaše tělo vytváří tenhle vitamin, když je pokožka vystavena slunci, ale také víme, že vitamin D může odvrátit mnoho zdravotních problémů. Vitamin D je přirozeně se vyskytující sloučenina, která reguluje využití vápníku a fosforu v těle. Je zásadní pro tvorbu kostí a zubů. Studie zjistili, že u dospělých s nedostatkem vitaminu D, kteří jsou starší 50 let, je větší pravděpodobnost vzniku bolesti v kyčelních a kolenních kloubech. Studie také poznamenala, že bolest se pravděpodobně zhorší, pokud se nedostatek neléčí.

12. Bromelain

Bromelain je směs enzymů trávících bílkoviny získaná ze stonku, ovoce a šťávy z ananasu. Má více staletou historii používání k léčbě zdravotních potíží.Klinické studie zjistili, že díky protizánětlivým a analgetickým vlastnostem bromelainu je účinná léčba bolesti, otoků měkkých tkání a ztuhlosti kloubů spojených s osteoartritidou.

Tak Není toho málo, že?! A navíc, mnoho  lidí s bolestivými stavy kloubů má pocit, že mají prospěch z užívání doplňků vedle nebo místo předepsaných léků. Kloubus je obecně dobře snášen a proto bychom nikoho neodrazovali od zahájení třeba tříměsíční kúry na zkoušku. A když to zafunguje, našli jste skvělý způsob, jak se starat o své klouby a zmírnit bolest a ztuhlost.

 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...