Co nového jsem vařila v letošním roce?
FOTO: autorka

Co nového jsem vařila v letošním roce?

30. 12. 2020

Když se podívám zpátky na letošní seznam nových receptů na mých stránkách o vaření, vypadá to na první pohled na silnou inspiraci recepty ze zahraničních kuchyní. Často jsem totiž měla chuť na něco lehkého, spíše zdravějšího a chuťově výrazného. Ideálně co nejrychleji uvařeného. Možná na můj výběr měla vliv i ta skutečnost, že jsem letos byla nucena vařit mnohem více než v letech předcházejících. Všudypřítomný koronavirus mě uvěznil doma na home office a jíst se prostě musí. Připravila jsem pro vás pár receptů, podle kterých už jsem vařila opakovaně, protože mi to prostě chutnalo. A s nadějí, že to třeba může být inspirace i pro vás, až budete mít dost té pravé české vánoční a novoroční klasiky.


Losos teriyaki
Teriyaki je technika přípravy masa a potažmo omáčka či marináda japonského původu, která se v japonské kuchyni objevila v 16. století. Princip přípravy spočívá v tom, že maso se opéká ve směsi, jejímiž hlavními složkami jsou sójová omáčka, mirin (nebo saké) a cukr (nebo med). V Japonsku se touto technikou nejčastěji připravují ryby, zatímco jinde ve světě červené maso. Já jsem narazila na recept, kdy se podobná omáčka používá na lososa.

lososter.jpg

Suroviny:
4 porce lososa
citrón
Na omáčku:
4 cm čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
4 lžíce medu
100 ml sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce sezamového oleje
100 ml vody

Začínáme netradičně přípravou omáčky, kterou musíme mít hotovou a vychladlou, abychom do ní dali porce lososa odležet. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Chilli papričku nasekáme velmi drobně. Přidáme všechny ostatní suroviny na omáčku a metličkou promícháme. Zahřejeme a vaříme zvolna asi 5 minut, až omáčka zhoustne. Necháme vychladnout.

Na pekáček poklademe porce lososa kůží dolů a polijeme omáčkou. Nesolíme, omáčka je slaná dostatečně. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme asi 15 až 20 minut. Na talíři přidáme k rybě plátek citronu a vhodnou přílohu. Kromě brambor můžete vyzkoušet i lehce opečenou bagetku, bulgur apod. Takto připravený losos má trochu ostrou pikantní chuť.

 

Špagety ala putanesca
Spaghetti alla puttanesca (doslova špagety podle kurvy) je italské těstovinové jídlo, které pochází z oblasti Kampánie a Lazia. Jeho základem jsou špagety podávané s omáčkou z rajčat, oliv, česneku, kaparů, ančoviček a feferonky. První zmínka o tomto pokrmu se nachází v románu Raffaele di Capria Smrtelné zranění z roku 1961.

spaputanesca0.jpg  
Suroviny:
1/2 balíčku špaget
1 plechovka krájených rajčat
5 ančoviček
12 černých oliv
1 lžíce kaparů
4 stroužky česneku
1 feferonka
zelená petrželka
olivový olej
parmezán

V kastrolu nebo vyšší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na něm zpěníme drobně nasekaný česnek. Přidáme pokrájené ančovičky, nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a pak zalijeme nasekanými rajčaty z plechovky. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut. Omáčku nesolíme, ančovičky jsou slané až dost. Na závěr do omáčky vmícháme nasekanou zelenou petrželku. Mezitím si uvaříme špagety na skus. Hotové slijeme, promícháme s připravenou omáčkou. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Poznámky: Jako skoro u každých těstovin můžete dost improvizovat. Základem omáčky jsou ančovičky a nasekaná rajčata. Místo petrželky lze použít jinou čerstvou bylinku, na posypání jiný sýr, místo feferonky chilli papričku, místo špaget jiné těstoviny.

 

Krůtí piccata s cuketou a žampiony
Piccata je lehká omáčka, která zvýrazní chuť bílého (i rybího) masa. Většina z nás se s ní prvně setkala na telecím nebo kuřecím steaku. Slaná máslová chuť a průhledná barva však dobře souzní i s rybami.

xpiccata.jpg

Suroviny:
500 g krůtích prsou
sůl
mletý pepř
olivový olej
2 citrony
1 malá cuketa
1/2 červené cibule
6 žampionů
50 g másla
4 lžíce hladké mouky
100 ml drůbežího vývaru
100 ml bílého vína
zelená petrželka

Nejdříve se připravíme všechny suroviny. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
Jeden citron oloupeme a také pokrájíme na kousky. Cuketu omyjeme, odstraníme stopku a zbytky po květu, podélně ji rozkrojíme na čtvrtky. Pokud má jadérka, odstraníme je a pokrájíme ji na kostky. Žampiony otřeme vlhkým ubrouskem, větší rozkrojíme na čtvrtky.

Krůtí prsa nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme. Osolíme a opepříme. Do mouky také přimícháme sůl a mletý pepř, promícháme a maso v mouce obalíme. Na pánvi, do které jsme nalili trochu olivového oleje je krátce a po obou stranách opečeme. Vyjmeme a uchováme v teple. Do pánve nalijeme vývar, bílého víno a šťávu z jednoho citrónu, uvolníme výpek ze dna a promícháme. Část tekutiny necháme odpařit (zredukujeme). Zatím na druhé pánvi opět na olivovém oleji opečeme žampiony. Přidáme jemně pokrájenou červenou cibuli, cuketu, lehce promícháme a společně opékáme. Na závěr přidáme na zjemnění kousek másla. Maso vrátíme do citrónové omáčky, přidáme pokrájené měsíčky citrónu a odstavíme ze zdroje tepla. Na talíř navršíme žampionovou směs, navrch položíme maso a polijeme omáčkou. Můžeme podávat třeba s těstovinami.

 

Saltimbocca
Saltimbocca (doslova „skoč do úst“) je masitý pokrm italské kuchyně. Pochází z Brescia a současnou podobu získal koncem 19. století v Římě odkud se rozšířil i do dalších evropských zemí.

saltimbocca0.jpg

Suroviny:
500 g telecí svíčkové, případně váleček z kýty
80 g tenkých plátků
parmské šunky
10 lístků čerstvé šalvěje
2 lžíce olivového oleje
100 ml suchého bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř

Telecí medailonky nebo tenké plátky telecí kýty naklepeme. Osolíme je, poklademe lístky čerstvé šalvěje a přes ni překryjeme tenoučkým plátkem parmské šunky. Připevníme párátkem nebo jehlou na ptáčky. Na rozpáleném olivovém oleji maso krátce opečeme po obou stranách. Poté vyjmeme, opepříme a udržujeme v teple. Do pánve přilijeme bílé víno, ze dna odškrábneme výpek, promícháme a necháme víno částečně odpařit.Touto šťávou pak polijeme maso na talíři. Podáváme třeba s restovanými plátky cukety a rajčat.
Poznámka: Není-li k dispozici telecí, lze použít i vepřovou panenku.


Ropucha v díře
Ropucha v díře či v originále Toad in the hole je tradiční anglické jídlo, podávané hlavně v hospodách. Prakticky jde o párky v těstíčku podávané s cibulovou omáčkou a zeleninou. Poprvé bylo popsáno v roce 1762. Během let se jeho složení samozřejmě vyvíjelo. Původně šlo o spotřebování zbytků masa tím, že se zapekly v těstíčku.

ropucha0.jpg


Suroviny:
párky nebo klobásky
anglická slanina

Těstíčko:
150 g hladké nebo polohrubé mouky
2 vejce
250 ml mléka
1/2 lžičky soli
hořčice
mletý pepř

Cibulová omáčka:
1 lžíce másla
1 velká cibule
1 1/2 lžičky cukru krystal
1 lžíce hladké mouky
400 ml horkého vývaru (třeba z masoxu)

Přesejeme mouku do mísy, přidáme vejce, hořčici, osolíme, opepříme a postupně přilijeme polovinu mléka. Ušleháme do hladka a přidáme zbytek mléka, promícháme. Necháme odpočinout.
Předehřejeme troubu na 190 až 210 st. C. Klobásky osmahneme spolu s anglickou slaninou (tu můžeme buď pokrájet nebo jí obalíme párky). Opečené párky zalijeme připraveným těstíčkem a pečeme v troubě asi 20 až 25 minut. Těsto by mělo být zlatavé a pěkně nafouklé. Podáváme horké, polité cibulovou omáčkou. Dobré je to ale i bez omáčky.

Příprava cibulové omáčky:
Na rozehřáté máslo vložíme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, posypeme cukrem a za občasného míchání smažíme asi 10-15 minut nebo dokud cibulka trochu nezkaramelizuje. Potom cibulku zasypeme moukou a asi 1 minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.

A na závěr se omlouvám všem kuchařům a profesionálům, kteří by to náhodou dočetli až sem. Zahraniční recepty mi byly pouze inspirací, upravila jsem si je podle svých potřeb a možností.

Zdroje informací: wikipedie, www.ceskahospodynka.cz

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.