Do očkování proti nemoci covid-19 se senioři moc nehrnou, řada z nich narychlo vyvíjeným vakcínám nevěří
Ilustrační foto: ingimage.com

Do očkování proti nemoci covid-19 se senioři moc nehrnou, řada z nich narychlo vyvíjeným vakcínám nevěří

8. 1. 2021

Patří do nejohroženější skupiny, v níž dochází po nákaze nemocí covid-19 k nejčastějším i nejtěžším komplikacím, ale i k nejvyššímu počtu úmrtí. Přesto se lidé nad šedesát let až tak moc do očkování nehrnou. Alespoň ti z největšího portálu pro aktivní seniory.

Padesát na padesát. Takový je výsledek ankety mezi čtenáři portálu i60, kteří odpovídali na otázku, zda se nechají očkovat proti nemoci covid-19. Rozhodně ano nebo spíše ano odpovědělo celkem 1067 seniorů, rozhodně ne nebo spíše ne řeklo k vakcinci 1054 dotazovaných. Z celkového počtu 2527 lidí, kteří se ankety zúčastnili, nebylo v prosinci rozhodnuto 406 seniorů.

anketa.png

Poněkud lépe dopadl průzkum, který si nechalo zpracovat Ministerstvo zdravotnictví. Z něho vyplynulo, že očkování odmítá zatím 30 procent respondentů ve věku nad šedesát let. Ministerstvo přitom věří, že připravovaná kampaň na podporu vakcinace proti nemoci covid-19 mnoho dosud váhajících lidí nakonec přesvědčí.

„Výsledek ankety na portálu i60 mě ani moc nepřekvapil. Také jsem se dotazovala v průběhu prosince mezi svými pacienty, zda se nechají očkovat a většina byla proti očkování,“ říká onkoložka Petra Garnolová. Ta vakcínu proti nemoci covid-19 rizikové skupině doporučuje. „Rizikoví jsou lidé nad 65 let, hodně obézní, ti, co mají více nemocí nebo sníženou imunitu. Riziko očkování je určitě nižší, než riziko komplikovaného průběhu onemocnění. V Česku je problém ten, že se k tématu koronaviru a očkování vyjadřuje v médiích kdekdo, ale nikdo lidem férově neřekne, že sice určité informace o účincích očkování zatím nemáme, ale že je vakcinace jediná rychlá a snad efektivní a bezpečná cesta, jak epidemii porazit. To podle mě zhoršuje celou situaci a náladu ve společnosti a prohlubuje polarizaci,“ uvádí MUDr. Petra Garnolová.

Podobně uvažují i někteří senioři – čtenáři portálu i60. „Očkovat proti covid-19 se nechám, věřím lékařům. Očkování považuji za zodpovědné vůči společnosti, pomůže to ukončit pandemii, pomůže to ekonomice, aby nezkrachovala, pomůže to zabránit sociálním dopadům. A považuji to za zodpovědné i vůči mé osobě, jsem v pracovním procesu, stýkám se s mnoha lidmi, nechci živořit, ale žít,“ říká například paní Daniela Řeřichová. Zodpovědnost je důvodem pro očkování i u paní Anny Potůčkové: „Očkovat se nechám stejně, jako se nechávám očkovat proti chřipce. Chci žít plnohodnotný seniorský život, nechci být ve strachu, že nakazím své nejbližší a také sebe. A chci se setkávat s přáteli, rodinou, jezdit na výlety apod. Takže chci být zodpovědná jek před sebou samou, tak vůči těm, se kterými budu v kontaktu. Ti mají právo být chráněni před mým nakažením. A určitě nechci aby si na mně ukazovali prstem, že jsem je nakazila proto, že jsem odmítala očkování. Nechci být bezohledná vůči svým spoluobčanům, rodině, přátelům.“

„Pokud se většina seniorů naočkuje, tak pro mladé virus není nebezpečný a mohli bychom konečně normálně žít. Jinak se ekonomika zhroutí. Takže vidím světlo na konci tunelu,“ uvádí také paní Dana Divišová. Pevně rozhodnuta nechat se naočkovat je i paní Marie Měchurová: „Hned jak to půjde, nechám se naočkovat.“

Chceme cestovat a užívat si s vnoučaty

K hlavním důvodům, proč se chtějí senioři nechat očkovat, patří také styk s rodinou, ale i kultura a cestování, což je důležité třeba pro paní Jarmilu Komberec Jakubcovou: „Očkovat se nechám, protože chci žít plnohodnotný život bez strachu z nákazy a ještě bych se chtěla podívat do zajímavých míst, jak v Česku, tak i v zahraničí.“

Pro další čtenářku, Margitu Melegovou je zase nejdůležitější setkávání s rodinou. „Necháme se očkovat, už to bez dětí a vnoučátek nevydržíme, čas utíká, chceme si těch pěkných chvilek ještě užít,“ uvedla v anketě paní Melegová.

Tento důvod chápe i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Moje maminka je lékařka, která za padesát let své praxe pomohla tisícům pacientů. Dnes jí je 87 let a sama je nemocná. Od jara nebyla venku, a kromě sestřiček z domácí péče, které jí pomáhají, jsem já prakticky jediný člověk, který za ní může chodit. Nejlepším dárkem, který jsem jí mohl, byť trochu opožděně dát k Vánocům, bylo očkování. Právě očkování nám umožní, abychom se mohli s maminkou stýkat celá rodina včetně našich dětí – jejích vnoučat a abychom si konečně po měsících zase mohli dát pusu,“ říká pro portál i60 Milan Kubek. Ten věří, že právě senioři se nechají očkovat, aby mohli vyjít ze své nucené izolace. „A spoléhám i na to, že senioři přesvědčí své příbuzné, kteří je mají rádi, aby se už kvůli nim nechali také očkovat, jakmile to bude možné. Bylo by přece škoda zbytečně umřít, když už máme účinnou vakcínu,“ uvedl MUDr. Milan Kubek.

Vakcíně nevěříme, je to hlavně byznys

Polovina respondentů v anketě uvedla, že se očkovat nenechá. Jako důvod lidé uvádí zejména to, že je vakcína nová, tedy nevyzkoušená. Řada z nich se bojí i vedlejších účinků. „Budu asi poslední, která se nechá očkovat. Je zajímavé, že vakcína byla vyvinuta už za osm měsíců,“ říká například paní Hana Čadová a podobně se vyjádřila například i paní Lidmila Nejedlá: „Nevím, protichůdné názory ve mně vyvolávají obavy. Chtěla bych mít možnost vybrat si vakcínu, které bych nejvíce důvěřovala, firmy se předhánějí, měly se sjednotit na zdokonalení vakcíny. Budu asi mezi posledními, kdo bude očkován.“

Skeptický k vakcinaci je i pan Jan Zelenka. „Očkovat se určitě nenechám. Vakcína není dlouhodobě vyzkoušená a jak uvádějí odborníci, vir mutuje. Vakcína na něj vůbec nemusí působit. Někteří odborníci poukazují na možné dlouhodobé následky. Já si nehodlám zničit zbytek svého života. To očkování je především obrovský, miliardový byznys a pak teprve snaha o zdraví lidí. Já mám sice všemožné zdravotní problémy, ale na virózy netrpím dlouhá desetiletí,“ vysvětluje svůj postoj pan Zelenka.

Paní Iloně Kolářové zase vadí hlavně to, že informací o vakcinaci je málo a jsou protichůdné. „Očkovat se dobrovolně nenechám, protože ani všichni lékaři v tomto názoru nejsou jednotní. Doteď nikdo neřekl, jak často se bude muset přeočkovávat, jako např. při chřipce. Doufám, že mě k tomu nedonutí a také doufám, že nedojde k tomu, aby očkovaní měli výhody proti neočkovaným, což už by byla šikana a sprosťárna, která nemá obdoby. Zajímavé je, že lékaři, kteří jsou proti očkování, nesmějí veřejně moc vystupovat, což je velice podivné. Ať si každý dělá, co chce, ale mě ať dají pokoj. Do práce chodím nepřetržitě, nějak zvlášť s nechráním, roušky nosím na půl žerdi, přišla jsem do styku s tisíci lidmi, možná jsem koronavir měla, to nevím, ale věřím, že když má člověk dobrou imunitu, tak se dávat očkovat nemusí,“ odpověděla v anketě paní Kolářová.

Vakcíny zachránily miliony životů

Očkování jako jediné  možné řešení pandemie vidí geriatrička Renáta Petrová. „Čím více lidí bude proočkováno, tím rychleji se přestane vir šířit a způsobovat další a další onemocnění. Vakcína proti nemoci covid-19 je vyrobena podle stejných principů jako vakcíny proti jiným virovým onemocněním. Očkuje se léta dětská obrna, neštovice, ebola. Ty vakcíny zachránily miliony životů a řadu virů úplně vymýtily,“ vysvětluje MUDr. Renáta Peterová, která mezi svátky sama nemoc s těžším průběhem prodělala. A svým senorským pacientům vakcinaci doporučuje.

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(4.7 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%