Nuda v parlamentu. Česká politická scéna bude potřebovat nové Kalousky
Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. FOTO: Lukáš Vrána pro wikimedia.org

Nuda v parlamentu. Česká politická scéna bude potřebovat nové Kalousky

19. 1. 2021

Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát a po dvaadvaceti letech opouští vysokou politiku. Pro statisíce lidí dobrá zpráva. Pro jiné (sta)tisíce, i pro českou politiku, je to škoda.

Miroslav Kalousek byl zcela jistě kontroverzní a rozhodně výraznou osobností, která se po dlouhá léta pohybovala mezi poslaneckými lavicemi. A mnohdy i mezi poslaneckými restauracemi. Tuto slabost dnes již bývalému poslanci kdekdo vyčítá, hlavně lidé, kteří mu závidí jeho politický čich, rétorické nadání a ekonomické myšlení.

Jestli na politice něco nejvíce nesnáším, je to populismus. Na vlně populismu se svezl až na vrchol současný premiér, jehož vláda populistickými gesty neustále krmí české voliče a těm tato návnada z nepochopitelných důvodů neustále chutná. Že se ale naše současná společnost prožere k totální chudobě, že na desetiletí zadlužíme naše děti a vnoučata, to je českým populistům jedno.

Miroslav Kalousek coby šéf státní kasy v době celosvětové hospodářské krize naordinoval české ekonomice úpornou redukční dietu, díky které se tuzemské hospodářství nezhroutilo. Jeho utahování opasků ovšem statisícům lidí, a hlavně důchodcům, dodnes leží v žaludku. Jenže vidí-li správný hospodář, že budoucnost je nejistá a úspory minimální, neřeší to půjčkami a rozhazováním. A já dodnes vděčím Kalouskovi za to, že v době krize nepolevil.

Jistě, dnes je situace jiná. Díky čínskému viru se rozpočet Česka na dlouhá léta dostane do mínusu, to ale neznamená, že se musí rozhazovat nad rámec toho, co je skutečně nutné.

Ale pryč od ekonomiky k titulku článku. Kdo někdy opravdu sleduje dění v Poslanecké sněmovně, ta mnohaminutová vystoupení poslanců mlátících prázdnou slámu, musí uznat, že Kalousek vždy uměl shrnout podstatu problému nejen výstižně a věcně, ale mnohdy i vtipně. Přepočteno na "poslancominuty", Kalousek se svým voličům prostě vyplatil.

Bude mi chybět, bude to nuda.

politika
Hodnocení:
(3.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%