Nuda v parlamentu. Česká politická scéna bude potřebovat nové Kalousky
Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. FOTO: Lukáš Vrána pro wikimedia.org

Nuda v parlamentu. Česká politická scéna bude potřebovat nové Kalousky

19. 1. 2021

Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát a po dvaadvaceti letech opouští vysokou politiku. Pro statisíce lidí dobrá zpráva. Pro jiné (sta)tisíce, i pro českou politiku, je to škoda.

Miroslav Kalousek byl zcela jistě kontroverzní a rozhodně výraznou osobností, která se po dlouhá léta pohybovala mezi poslaneckými lavicemi. A mnohdy i mezi poslaneckými restauracemi. Tuto slabost dnes již bývalému poslanci kdekdo vyčítá, hlavně lidé, kteří mu závidí jeho politický čich, rétorické nadání a ekonomické myšlení.

Jestli na politice něco nejvíce nesnáším, je to populismus. Na vlně populismu se svezl až na vrchol současný premiér, jehož vláda populistickými gesty neustále krmí české voliče a těm tato návnada z nepochopitelných důvodů neustále chutná. Že se ale naše současná společnost prožere k totální chudobě, že na desetiletí zadlužíme naše děti a vnoučata, to je českým populistům jedno.

Miroslav Kalousek coby šéf státní kasy v době celosvětové hospodářské krize naordinoval české ekonomice úpornou redukční dietu, díky které se tuzemské hospodářství nezhroutilo. Jeho utahování opasků ovšem statisícům lidí, a hlavně důchodcům, dodnes leží v žaludku. Jenže vidí-li správný hospodář, že budoucnost je nejistá a úspory minimální, neřeší to půjčkami a rozhazováním. A já dodnes vděčím Kalouskovi za to, že v době krize nepolevil.

Jistě, dnes je situace jiná. Díky čínskému viru se rozpočet Česka na dlouhá léta dostane do mínusu, to ale neznamená, že se musí rozhazovat nad rámec toho, co je skutečně nutné.

Ale pryč od ekonomiky k titulku článku. Kdo někdy opravdu sleduje dění v Poslanecké sněmovně, ta mnohaminutová vystoupení poslanců mlátících prázdnou slámu, musí uznat, že Kalousek vždy uměl shrnout podstatu problému nejen výstižně a věcně, ale mnohdy i vtipně. Přepočteno na "poslancominuty", Kalousek se svým voličům prostě vyplatil.

Bude mi chybět, bude to nuda.

politika
Hodnocení:
(3.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mně pan Kalousek rozhodně chybět nebude. Je jedním z těch, kteří republiku rozdělují svými štvavými proslovy, které měl rád. Dokonce při své abdikaci se potutelně uškleboval, takže mu rozhodně nevěřím, že by se oddával "zaslouženému odpočinku" v ústraní. Ten myslí hodně vysoko, proto odstoupil, aby se mohl připravit.
Martin Vrba
Pan Kalousek je možná jen jeden z mála velkých mužů, kteří vědí, kdy mají odejít a sklidí za to ještě zaslouženou pozornost. Ti, kteří se na postu drží zuby a nehty a už jsou bezzubí a nehty mají zlámané, pak vzbuzují jen soucit.
Dana Novotná
Určitě má něco za lubem. A naprosto souhlasím s paní Kočandrlovou. Ale na to se už zapomnělo. A teď ti tupani vyřvávají "Mirek na hrad". No, to by byl představitel země. Nebo Zeměkoule???
Josef Borecký
Souhlas s předřečnicí Špásovou, nějaká kulišárna v tom bude...
Naděžda Špásová
Trochu se obávám, že tento expolitik chystá nějakou kulišárnu, a nebo si chce užívat své tzv. Čapí hnízdo, chudák, který nic nemá. Mor na něj.
Lenka Kočandrlová
Zřejmě si p.Kalousek myslí,že je vhodný kandidát na prezidenta....tak něčím začít musí. Nesmíme zapomenout na hanebné činy,za kterými stál. Vzpomeňte si na "padáky",na Drábkovu reformu,kdy rázem přišly tisíce lidí o invalidní důchody,ač na tom byly stále stejně-však škrt perem jim udělil plné zdraví...Důchodci se nemohli nabažit přídavkem k důchodu...Včera v TV ukázali,jak p.Kalousek dal facku mladíkovi,jen proto,že se ho zeptal na něco,nač bývalý silně angažovaný pionýr a svazák Kalousek nechtěl odpovědět! O alkoholických výpadcích páně Kalouskových ani nebudu psát...Hodili se k sobě s Mirkem Topolánkem,oba tzv.burani s prokomunistickou minulostí. Bude dobře,že ho čas odvane do pryč a nikdy více!
Jana Kollinová
Díky panu Kalouskovi a jeho putování politickými stranami se ujalo, dnes již novinářské klišé: "... napříč politickým spektrem ..." :-)
Anna Potůčková
Tento člověk mně rozhodně chybět nebude. Ani jeho politické zásahy a sáhodlouhá vystoupení
Václav Soukup
Měl " chlapské " chování a nikoho se nebál, ale smutno mně po něm rozhodně nebude. Po nějakém čase " jeho kostlivci vylezou ze skříně ". Babišova vláda měla až do " covidu " lepší ekonomické výsledky a k důchodcům se chovala mnohem lépe než Kalousek. Jeho přilepšení ve výši 47,- Kč byla nehoráznost a " plivanec " do tváře nám všem ! Nebo to bylo víc ?
Blanka Macháčková
Pane Vácho, hodnotím váš článek jako super příspěvek. Krásně jste vystihl, co cítím i já.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%