Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici
Bílá ředkev. FOTO: Pixabay

Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici

4. 3. 2021

Bílá ředkev má oproti červené ředkvičce daleko jemnější a lahodnější chuť. Je vynikající pro všechny dietáře - ve 100gr je pouze 80 KJ. Obsahuje také velké množství vitamínu C. Z bílé ředkve lze připravit nejrůznější dobroty, tady je pár receptů.

Bílou ředkev u nás ji seženete ve dvou variantách:

1. kulatou, kterou mnozí znají jako vodnici.
2. špičatou a podlouhlou, která připomíná svým tvarem mrkev. Japonci ji nazývají daikon.

Bílá ředkev má i mnohé léčivé účinky. Pomáhá zlepšovat imunitu, má antioxidační účinky. Pomáhá při nachlazení - rozpouští hleny. Odstraňuje tuky z organizmu. Pomáhá při rozpouštění žlučových nebo ledvinových kamenů a je prevencí před jejich tvorbou . Pomáhá odstraňovat otoky na nohách a zácpu. Ničí plísně a bakterie. Snižuje hladinu cholesterolu.

Mnozí si ji připravují tak,že jí oloupanou  nastrouhají na chleba s máslem či sýrem nebo si z ní udělají salát či ji přidávají do pomazánek ze sýra. Vynikající je i zelí z ředkve.

A navíc je to zelenina, která je v obchodech běžně dostupná a dá se skladovat v chladničce i týden až 10 dní. 

Uvedu několik receptů.

1.) Bílá ředkev pečená

Ředkev omyjeme, osušíme a pak i se slupkou nastrouháme na tenké plátky - jako na okurkový salát. Promícháme v míse se solí, olejem a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 30- 45 minut.

2.) Smetanová polévka z bílé ředkve

1 bílá ředkev, 2 stroužky česneku,1 litr zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, čerstvě mletý pepř, sůl a petrželka

Ředkev a stroužky česneku oloupeme . Ředkev nakrájíme na menší kousky a česnek na plátky. Vývar přivedeme k varu, přidáme ředkev a česnek a vaříme doměkka (10-15 minut).

Přilejeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hladký krém. Posypeme nasekanou petrželkou.

3.) Restovaná bílá ředkev

2 kulaté bílé ředkve, 3 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, pažitka

Oloupanou ředkev nakrájíme na plátky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme plátky ředkve, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a restujeme dozlatova. Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

4.) Smaženice s bílou ředkví

12 dkg bílé ředkve,1 malá cibule, cca 3 dkg anglické slaniny, česnek dle chuti, 2-3 vejce, sůl, mletý pepř

Na kousku másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou anglickou slaninu, na plátky nakrájený česnek a krátce smažíme. Přidáme na malé kostičky či nudličky nakrájenou ředkev, promícháme a na mírném plameni vše podusíme. Nakonec přidáme 2-3 vejce, osolíme, opepříme a necháme za občasného promíchání srazit.

A nakonec ještě jednu specialitu z Japonska. 

5.) Salát z ředkví a karotky - Daikon namasu

30 gr ředkve Daikon,15 gr karotky, 1 lžička soli,1 dcl octa, 2 lžíce cukru,1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky glutamátu sodného

Oloupeme ředkev, oškrábeme karotku a obojí nakrájíme na nudličky. Lehce osolíme a ponecháme odležet 30 minut. Vymačkáme rukou nebo v utěrce nadbytečnou tekutinu. Smícháme ocet, cukr, sójovou omáčku a glutamát sodný a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Lehce promícháme a podáváme. Tento salát můžeme zdobit kaviárem, uzeným lososem, kousky tresky a jiných ryb. 

P. S. Váhy surovin jsou opravdu malé. Nespletla jsem se.

Recepty 1 - 4 jsou z mých zápisků a recept č.5 je z knihy Variace na kuchyně Orientu. Nakladatelství Avicenum - autoři A.Nouzová, M.Nouza a K.Nouza.

Přeji všem dobrou chuť.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%