Místo, kam se ráda vracím: Hrad Helfštýn
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím: Hrad Helfštýn

16. 4. 2021

Helfštýn, největší moravský hrad, navštěvujeme opakovaně již celé půlstoletí, nejraději na jaře, když se probouzí příroda ze zimního spánku. Tento hradní komplex se nachází v Olomouckém kraji nedaleko města Lipník nad Bečvou. K tomuto městu mám docela silný vztah. Je to opravdu hezké město, plné historických památek, a navíc k nám 2x týdně přijíždí pojízdná prodejna s výrobky z jejich špičkové pekárny. Chleba, rohlíky, bagety a hlavně zákusky od nich nemají chybu. To jsem ale odbočila.

Když jedeme vlakem z Holešova do Lipníka nad Bečvou, musíme 2x přestupovat. Jednou v Hulíně a potom v Olomouci. Cesta netrvá dlouho, za hodinku jsme tam. Na náměstí je výborná cukrárna, kde se dá půl hodinky posedět a pokochat se jejich hezkým náměstím. Pod Helfšltýn se dá jistě přijet i autobusem nebo autem, my ale známe cestu jen po svých. 

Tak vyrazíme směr Helfštýn: Procházíme městem okolo židovských památek, pak nás pozdraví z piedestalu Jan Nepomucký, a když překročíme most přes řeku Bečvu, ocitneme se v přírodě. Po cestě musíme ještě projít přes obec Týn nad Bečvou. Jen zasvěcení ví, že v této lokalitě pobýval náš známý hudební skladatel Bedřich Smetana u své sestry a švagra, který v Týně pracoval jako sládek v pivovaru. Bydlel zde jen krátce, ale zamiloval si procházky po nádherném okolí a hlavně hrad Helfštýn. Když mu žena a malá dcerka onemocněly tuberkulózou, domníval se, že jim pobyt v přírodě prospěje, tak se do Týna s celou rodinou přestěhoval. Malá Gabrielka však ve svých 2,5 letech zemřela. Dcerku pohřbili na místním hřbitově a skladatel už se na oblíbená místa nikdy nevrátil. Z domku jeho švagra vzniklo muzeum, kde si místní i turisté pobyt slavného skladatele můžou připomenout. Pozvolna se cesta začíná ubírat do kopce a zanedlouho jsme u cíle. 

Hrad Helfštýn je celý obklopen vysokou kamennou zdí. První zmínka o hradu je z konce 13.století. Když jsem byla před padesáti lety na hradě poprvé, tak to byly většinou ruiny, jen pár nadšenců se snažilo vrátit hradu původní podobu. Posledních třicet let ale na hradě probíhají intenzivní stavební a rekonstrukční práce a z hradu se stává opravdu zajímavé historické místo, které ročně navštíví až 100 000 návštěvníků. Každoročně zde probíhá setkání uměleckých kovářů, tzv. Hefaiston, na němž předvádějí své umění, své řemeslo. Celoročně jsou jejich díla vystavena na nádvoří a ve všech prostorách hradu. Opravena byla i dřevěná hradní věž, která slouží jako rozhledna. Pohledy do celého širokého okolí jsou nezapomenutelné.Tento historický skvost stojí určitě za vidění. Hned, jak nám to covidová situace dovolí, vyrazíme.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

cestování Soutěž - Místo, kam... Tip na výlet
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.