Americký horolezec zdolal v 75 letech nejvyšší horu světa
FOTO: Nelly Attar

Americký horolezec zdolal v 75 letech nejvyšší horu světa

24. 5. 2021

Horolezec Arthur Bennet Muir vylezl v 75 letech na Mount Everest a stal se tak nejstarším Američanem, který nejvyšší horu světa pokořil.

Na vrcholu stanul 23. května v 7.50 h a podle výkonného ředitele agentury Himalayan Guides Iswari Poudela ho doprovázeli Pasang Bhote a Dawa Bhote. Bližší podrobnosti zatím nesdělil.

Vůbec nejstarším horolezcem, který Mount Everest zdolal, je Japonec Joičiró Miura. Tomu se to podařilo v roce 2013, kdy mu bylo osmdesát let – jen čtyři měsíce po operaci srdce. Po návratu slíbil, že se na nejvyšší horu vrátí v roce 2022, až mu bude devadesát let. Na vrcholu byl třikrát, poprvé to dokázal až v sedmdesáti letech. Miura se proslavil už v roce 1970, kdy ze svahů Everestu sjel z 8000 metrů na lyžích a jako brzdu použil padák. O jeho výkonu vznikl dokument Muž, který sjel z Everestu na lyžích oceněný Oscarem.

Přechozím držitelem rekordu bylo nepálský horolezec Min Bahádur Šerčan, který vystoupil na Mount Everest v roce 2008 ve svých 76 letech. Podle deníku The Guardian si ho chtěl vzít zpět v roce 2017, kdy mu bylo 85 let, ale v základním táboře zemřel. Příčinou byla s největší pravděpodobností zástava srdce.

Vrchol Mount Everest je 8849 metrů nad mořem, jeho přesná výška se nicméně v čase mírně mění. Nejvyšší hora světa je pojmenovaná podle britského geodeta George Everesta. V Nepálu ji nazývají Sagarmátha, v Tibetu pak Čo-mu-lung-ma. Poprvé ji zdolali v roce 1953 Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Z Čechů byl první na vrcholu Leopold Sulovský v roce 1991.

cestování hory
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...