První letošní výlet
Úvodní foto: autorka

První letošní výlet

6. 6. 2021

Na svém prvním letošním výletu jsme chtěli především užít si krásnou jarní přírodu. Vyjeli jsme do Žitenic a odbočili k lesu. Vydali jsme se po Hibschově naučné stezce. Vznikla již v roce 1927. Pojmenována byla po geologovi Josefu Emanuelu Hibschovi, který se nejvíce zasloužil o geologické poznání Českého středohoří.

Poprvé jsme spolu byli ve skutečném lese. Nešli jsme ale daleko, ani jednomu to příliš nechodilo. I tak to byla krása. Poblíž cesty nás zaujala pískovcová skalka s uměle vyhloubenou jeskyňkou.

Když jsme se potěšili lesní atmosférou a nadýchali se svěžího vzduchu, jeli jsme do Skalice, která je součástí Žitenic. Leží na jižním úpatí Dlouhého vrchu. Na jejím konci jsme vystoupili a vyfotili si krásné okolí. Paní, táhnoucí kárku, jsme pozdravili, a ještě jsme jí zamávali z auta.

Při zpáteční cestě jsme vystoupili v Žitenicích u kostela. Obec má dlouhou historii. Tvrz zde stála již ve 2. polovině 15. století. Po roce 1611 byla přestavěna na dvoukřídlý renesanční zámek; později byl upraven v barokním stylu. V sousedství zámku stojí původně románský kostel sv. Petra a Pavla. Na chvíli jsme poseděli na lavičce. Poslední fotka je skutečná momentka – nevnímala jsem, kam Jenda odešel a proč rychle běží zpátky.

Potěší nás, když se vydáte na krátký výlet s námi.

 

Zdroj: informační panely

Foto: Věra Ježková a Jan Zelenka

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.