V Česku pracuje čtvrt milionu
penzistů a jejich počet roste

V Česku pracuje čtvrt milionu
penzistů a jejich počet roste

8. 2. 2012

Senioři chtějí čím dál více pracovat i poté, co dosáhli věkové hranice pro odchod do důchodu. V České republice dělalo v prvních třech čtvrtletích loňského roku v průměru 248 900 penzistů. Tvořili 5,1 procenta všech zaměstnanců. „Jejich počet přitom roste. Rok předtím jich pracovalo o 11 100 méně,“ oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Lidí se starobní penzí mezi pracujícími důchodci bylo 156 800, dalších 84 500 jich pobíralo invalidní důchod. Zbytek měl pouze pozůstalostní penzi. Nadpoloviční většinu zaměstnaných penzistů tvoří ženy. „Prakticky každý druhý důchodce pracuje na částečný úvazek,“ konstatovali statistici. To je více než podíl částečných úvazků ve skupině všech zaměstnaných osob. Ten dosahuje šesti procent. V Česku, které se vyznačuje jedním z nejnižších podílů částečných úvazků v rámci celé Evropské unie, je tak téměř polovina z nich obsazena penzisty. Podle sociologů je proto nutné s pracovní silou dříve narozených počítat stále více.

Sami senioři by přitom raději pracovali daleko častěji. „Při analýze reakcí na vystavené pracovní pozice se ukazuje, že senioři mají častěji zájem o práci na plný úvazek,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC provozující pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz. U zaměstnání na plný úvazek reagují oproti průměru až o polovinu častěji, zatímco u pozic na zkrácený úvazek je počet jejich reakcí naopak lehce pod průměrem.

Nejvíce pracujících seniorů se přitom nacházelo v nejlidnatějších regionech České republiky, tedy v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Z toho například v hlavním městě jich bylo 29 tisíc. V Praze tak pracoval skoro každý desátý penzista. Vysoký podíl pracujících důchodců na celkový počet byl i v Karlovarském, Libereckém, Plzeňském a Jihomoravském kraji, a to mezi sedmi až osmi procenty. Nejnižší intenzita pracovního zapojení důchodců byla v Ústeckém kraji, 4,3 procenta.

Z hlediska vzdělání je nejvyšší podíl pracujících seniorů mezi vysokoškoláky. V této skupině pracoval loni dokonce každý pátý starobní důchodce. Naopak mezi penzisty se základním vzděláním to byl pouze každý sedmdesátý. Ve skupině vyučených dosahoval podíl pracujících pět procent a ve skupině osob se středním vzděláním s maturitou byl vyšší než devět procent.

Dominantním sektorem pro pracovní uplatnění penzistů jsou služby, ve kterých pracují tři čtvrtiny z nich. Tento podíl je podstatně vyšší než podíl zaměstnanosti v tomto sektoru ve skupině osob v produktivním věku. Téměř dvě třetiny pracujících seniorů jsou přitom zaměstnány ve vysoce kvalifikovaných profesích, zařazených do hlavní třídy specialisté nebo do široké skupiny technických, zdravotnických a pedagogických pracovníků.

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.