Nádor, který napadne 30 tisíc lidí ročně. Naštěstí se dobře léčí
Ilustrační foto: Pixabay

Nádor, který napadne 30 tisíc lidí ročně. Naštěstí se dobře léčí

30. 7. 2021

Bazaliom je jedním z druhů rakoviny kůže. Jde o vůbec nejčastější nádor. V Česku s ním podle nejaktuálnějších dat z roku 2018 onemocnělo 28 520 lidí, o něco častěji se objevuje u mužů.

Jeho výskyt pozvolna narůstá od čtyřiceti let a kulminuje mezi 70. a 80. rokem života. Bazaliom téměř nikdy netvoří metastázy a je velmi dobře léčitelný, přesto mu každoročně podlehne přes 550 lidí, zvláště ve vyšším a vysokém věku (portál www.svod.cz).

"Tento kožní nádor poškozuje téměř výhradně místo svého vzniku a jeho bezprostřední okolí. Na do té doby zdravé kůži vzniká malý nehojící se vřídek nebo uzlík, a to na místech nejčastěji vystavených slunečnímu záření. Většinou má barvu kůže, někdy je ale hnědý až černý. Jedna z variant bazaliomu má zase podobu červenohnědých ložisek, která mohou připomínat ekzém.

Až z 80 procent se vyskytuje na hlavě, krku, a především na horní polovině obličeje, který bohužel umí až agresivně zdevastovat. Za posledních dvacet let se zdvouapůlnásobil počet pacientů s tímto nádorem. "To souvisí s tím, že lidé chodí do solárií, často se vystavují slunci a nechrání se před ním dostatečně. Lidé jezdí k moři každý rok a neuvědomují si, jakou stopu může ostré slunce na nechráněné kůži zanechat," uvádí onkoložka MUDr. Petra Garnolová.

Pokud se bazaliom včas léčí, uzdraví se úspěšně až 95 procent pacientů. Netvoří sice metastázy, nicméně rád se vrací. Někdy se může chovat agresívně, a to především v situacích, kdy nádor vy nebo lékař přehlédnete. Může pak vyrůst do velkých rozměrů, prorůstat do okolí i hloubky, ničit svaly, kosti, klouby a další tkáně, čímž hrozí riziko závažných poškození a někdy až smrt.

Léčba

Přítomnost bazaliomu potvrzuje lékař na základě vzhledu kožního útvaru a histologického vyšetření. Většina bazaliomů se poté velmi pečlivě vyřízne tak, aby v organismu nezůstaly žádné nádorové buňky. 

V některých případech se nádor likviduje kryoterapií (zmrazením) a výjimečně i prostřednictvím povrchové chemoterapie. V každém případě je pacient i po úspěšné léčbě dlouhodobě sledován, aby se včas odhalil případný nový nádor. Pokud se znovu objeví, další návrat onemocnění lze očekávat u poloviny případů. I u recidiv ale dosahuje úspěšnost léčby devadesáti procent. Na životě pacienty ohrožují jen rozsáhlé a invazivně rostoucí nádory. Bazaliom se může rozšiřovat plošně i do hloubky.

Prevence

Výskyt bazaliomu ovlivňují stejně jako mnoho jiných rakovin faktory genetické a sluneční záření. Genetický původ neovlivníme, rizikoví jsou v tomto směru lidé s velmi světlou pokožkou a lidé s vysoce oslabenou imunitou. Výskyt bazaliomů je spojen i s rodinnou dispozicí a s některými geneticky podmíněnými chorobami (Xeroderma pigmentosum, Gorlinův syndrom).

Příčinou vzniku ovšem může být i arsen a radiační záření.

Další rizikový faktor, a to dokonce ten nejzásadnější, už ale ovlivnit můžeme. Zvláště nebezpečné je totiž dlouhodobé vystavování se slunci. Stejně tak jsou škodlivé časté návštěvy solárií.

Nejúčinnější prevence tak spočívá v dostatečné ochraně před UV zářením – oblečení, opalovací prostředky s vysokým faktorem, uvážlivé vystavování se slunci a pečlivý výběr solária, pokud už do něj nutně musíme.

Zdravý život seniora
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...