Moje aktivní léto  - jiné České středohoří
Foto: autorka

Moje aktivní léto - jiné České středohoří

10. 8. 2021

Zvu vás na výlet do Českého středohoří. Do jiného středohoří, než na které jsme zvyklí. Do přírody tolikrát přeorané, kde buldozery a nakladače byly jako doma několik desetiletí. Do přírody, kde před půl stoletím byla krásná vesnička s bohatou historií. Kde žili lidé ve svých domech se zahradami a polnostmi, kde žili a vytvářeli hodnoty lidé. Do přírody, kde kdysi byla  vesnice Radovesice v úpatí Středohoří.Obec stávala v Debeřském údolí na východ od Bíliny, mezi Kostomlaty pod Milešovkou a Razicemi na Bílinsku.

Včerejší sobotní den se vydařil. Dopoledne nepršelo, vykouklo sluníčko, a i když se mraky honily po obloze, neváhala jsem, naložila své psí holky a vyrazila s autem do přírody.

Cíl mé cesty byly louky a pastviny na místech někdejší vesničky Radovesice, která musela ustoupit těžbě uhlí, aby vytvořila prostor, kam by se mohla navážet vydolovaná zemina. Je to bolestný kus historie v našich severních Čechách, kdy plno vesniček muselo ustoupit těžbě uhlí. Na místech, která jsem navštívila, jsou ohromné prostory, louky, umělé rybníky. Potěšilo mě, že příroda i nadále je mocná čarodějka. Dokáže i v těchto končinách vytvořit krásný kout přírody plný zvěře a obdivuhodného lučního kvítí, brouků, motýlů a různých živočichů. Také v rybnících je živo, plno kachniček, ryb i žabek. I labutě zde vyvádějí svá mláďata. V lesních porostech se prohánějí dančí stádečka, srnky a i ta obávaná divoká prasata, která umí udělat velkou neplechu. V přilehlých lesích rostou houby. 

Vytvářejí se nové cyklostezky i nové silnice spojující bývalé prostory se stávajícími. Musím říct, že je to ideální místo pro pěší výlety, zatím to ještě není vytroubený turistický cíl a o to víc si tuto nádheru vychutnávám. 

Lidská společnost toho dovede mnoho pokazit a zničit, ale i vybudovat, navazovat na přírodu a snažit se být její součástí, vnímat ji, pokud chce i nadále žít a ne přežívat. 

Pojďte se se mnou projít a nadechnout se v skoro nekonečném prostoru, kde se snoubí klid a mír přírody i s pomocí lidských rukou. Zázračné místo pro tuláky, kteří milují přírodu.

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.