Letní mňamka z červené řepy
FOTO: Miloslava Richterová

Letní mňamka z červené řepy

12. 8. 2021

Kdo má rád tuto zeleninu, může si právě teď zpestřit jídelníček. Řepa je nyní čerstvá, pěkně šťavnatá a našemu zdraví v přiměřené míře velmi prospívá

Polévka z červené řepy

1 cibule, 1 řepa, 1 mrkev, 1 - 2 brambory, trocha oleje, drůbeží vývar - může být s masem, zakysaná smetana, bylinky, sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Na troše oleje orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řepu, podlijeme, okořeníme, podusíme. Je-li zelenina částečně měkká, přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem a dovaříme; zelenina by neměla být rozvařená. Na talíři přidáme zakysanou smetanu a pažitku (úvodní foto).

Další možnosti využití červené řepy jsou ve fotogalerii:

- příloha z řepy ke špízům (nahrubo nastrouháme, orestujeme, okořeníme)
- chuťovka z listů (restované a dušené listy řepy, koření; začne se řapíky, jsou tužší)
- pomazánka (strouh. vařená řepa, brambor i sýr, 1 stroužek česneku, zakys. smetana)
- pečená řepa (na oblohu, kolečka zakápnutá olivovým olejem, koření)
- salát (nakrájená pečená řepa a jablko, majolka)
- kolečka pečené řepy, naložené (ve sladkokys. nálevu; přizdobit - sýr, ořechy, bylinky)
- placičky (řepa, brambor, 1 str. česneku, 1 vejce, trocha hl. mouky, mléko, koření)
- polévka z řepy krémová (řepa, celer, ovesné vločky, uvařit, umixovat, koření, bylinky)

Řepu pro využití k další úpravě vaříme či pečeme se slupkou, potom oloupeme.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...