Víte, z čeho se skládá cena elektřiny?
Ilustrační foto: LongJon, Shutterstock.com

Víte, z čeho se skládá cena elektřiny?

8. 9. 2021

Odebíráme ji každý, ale málokdo z nás ví, z čeho se skládá cena elektřiny. V tomto článku vám to objasníme.

Jak to tedy je, z čeho se skládá cena elektřiny? Celkovou cenu za elektřinu tvoří dvě hlavní položky – ceny silové elektřiny a regulované platby za dopravu elektřiny. Ty se potom dělí na další položky. Cenu silové elektřiny tvoří pevná měsíční cena, cena elektřiny ve vysokém tarifu a cena elektřiny v nízkém tarifu. Regulovaná platba za dopravu elektřiny je určená tzv. pevnou cenou distribuce. Ta se skládá z 6 položek – měsíčního platu za příkon, platu za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu, platu za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu, ceny systémových služeb, ceny na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla a z ceny za činnost zúčtování Operátora trhu s elektřinou, a.s.

Systémové služby jsou činnosti, které vykonává ČEPS – společnost, která ze zákona provozuje přenosovou soustavu ČR. Jde hlavně o zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny v každém okamžiku. Cenu silové elektřiny si stanovují sami obchodníci.

 Cenu za distribuci (dopravu) elektřiny určuje Energetický regulační úřad a to na základě podkladů, které mu předloží provozovatelé sítí. Při určování ceny se musí řídit energetickou legislativou. Dále Energetický regulační úřad stanovuje cenu systémových služeb, cenu za činnosti Operátora trhu s elektřinou a výši příspěvku k ceně elektřiny na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, z kombinované výroby elektřiny a tepla a z druhotných zdrojů elektřiny.

Fotovoltaika

Ne za všechnu elektřinu je ovšem potřeba platit. I vy si můžete pořídit venkovní osvětlení na dvůr či zahradu, které získává energii ze slunečního světla a svítí tak zcela zdarma. Nejčastěji se jedná o malé lampičky, které zabodnete do země nedaleko od sebe, během dne se nabijí a když přijde tma, nádherně osvětlí vymezený prostor. Pohled z okna nebo procházka za humny vám potom poskytne romantickou, až pohádkovou atmosféru.

Solární energii můžete využít i přímo u vás doma. Mezi největší výhody fotovoltaiky jako součásti ekologického bydlení patří fakt, že se jedná především o čistou energii, která není nikterak náročná na údržbu. Využitím solární energie také chráníte životní prostředí. I když při výrobě solárních panelů vzniká jisté množství emisí, ve srovnání s produkcí elektřiny z fosilních paliv se jedná o ekologičtější řešení. Je ale nutno podotknout, že se jedná také o poněkud nestabilní zdroj energie a že k jeho pořízení je zapotřebí poměrně vysokých investičních nákladů na instalaci.

bydlení energie peníze
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...