Zemřel cestovatel Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund. FOTO: poskytnuto Nadačním fondem Zikmundova vila

Zemřel cestovatel Miroslav Zikmund

2. 12. 2021

Ve věku 102 let zemřel cestovatel Miroslav Zikmund. Cestovatelskou legendou se stal už za svého života, když společně s Jiřím Hanzelkou procestoval přes 80 zemí světa, ve kterých proslavil bývalé Československo a vozy Tatra.

Miroslav Zikmund po absolvování gymnázia v Plzni začal studovat zahraniční obchod na Vysoké škole obchodní v Praze. Tady se také seznámil se svým celoživotním kamarádem Jiřím Hanzelkou. Vysokou školu dostudoval po konci druhé světové války na Českém vysokém učení technickém roku 1946, kde získal titul inženýr.

Dvojice Zikmund + Hanzelka se již během války začala připravovat na své cesty do zahraničí. První výpravu podmikli ve voze Tatra 87 v letech 1947–1950 do Afriky a Latinské Ameriky. Později navštívili také země Asie a Oceánie.

Od roku 1951 se Miroslav Zikmund živil svobodným povoláním spisovatele a novináře. O dva roky později se oženil s operní pěvkyní a sólistkou Národního divadla Evou Zikmundovou, se kterou má syna Miroslava.

V roce 1968 společně s Hanzelkou vystoupili v Československém rozhlase proti okupaci Československa, za což byli později vyloučeni z Klubu spisovatelů a od roku 1970 jim byla zakázána veřejná a publikační činnost. Zikmundovi byla posléze odepřena jakákoli možnost zaměstnání stejně jako nárok na důchod. Až do roku 1989 se věnoval genealogii a správě svého a Hanzelkova archivu z cest, který v roce 1997 darovali Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Při cestách dostal Zikmund "milion nabídek" zůstat v cizině. "Věděli jsme ale, že domov máme tady, v této zemi. Tady jsme měli kamarády, rodiče, milenky, holky a tak dále. Pořád jsme pospíchali, abychom se vrátili domů, měli jsme jediný cíl, vrátit se zpět a pokud možno dodržet harmonogram," uvedl.

Lidský život Zikmund označil za přesný součet náhod. "Od chvilky, kdy se narodíte, nevíte proč právě těmto rodičům, potkáte se s partnerem, nevíte proč, a tak to běží celý život," sdělil. Tento pohled měl prý od zážitku v Belgickém Kongu, kde s Hanzelkou filmovali zrození sopky. "Fungoval jsem tam jako kameraman, musel jsem vždy buď dopředu, nebo dozadu. Expedice běžela přede mnou a já se dostal na rozdvojení a nevěděl, zda doprava nebo doleva. Před námi v dálce byl vulkán, šílené Dantovo peklo. Začal jsem tedy zkoumat stébla trávy, zda se zdvíhají, nenašel jsem ale žádnou stopu. Toto byla kritická chvilka celého mého života," uvedl. Za členy výpravy ho pak prý dovedla intuice.

„V posledních dnech byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Poslední rozloučení však bude ve Zlíně. Bude soukromé, jak si přál,” řekla ČTK Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

 

MZ-kamera-1.jpg
Miroslav Zikmund za kamerou. FOTO: poskytnuto Nadačním fondem Zikmundova vila

 

cestování osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.