Pozdravy z bigbítového nebe
Fenomenální kytarista Luboš Andršt. FOTO: Autor: Ben Skála, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Pozdravy z bigbítového nebe

15. 1. 2022

Do hudebního nebe odešla loni řada skvělých českých muzikantů. Je to smutná bilance - podle přehledu, který dalo dohromady Rádio Beat, jich bylo více než dvacet.  Přináším vzpomínku na některé z nich.

V jedenačtyřiceti letech nás opustil začátkem roku zpěvák a textař David Stypka. Získal několik hudebních ocenění  jako interpret i skladatel. Kromě tvorby pro sebe a své kapely nazpíval i například duet s Ewou Farnou nebo se jeho text objevil na desce Vladimíra Mišíka. Písničku Kříž si můžete pustit zde:

a duet s Ewou Farnou zde:

 

V březnu v 67 letech zemřel legendární bubeník Radim Pařízek, někdejší lídr metalové skupiny Citron a po roce 1989 také úspěšný mediální podnikatel, který mimo jiné vlatnil moravské Radio Čas nebo televizní stanice Relax a Rebel. Zde si můžete poslechnout rockovou baladu Já se vzdávám, ke které Radim Pařízek napsal text:

Komplikace spojené s Covidem nepřežil v březnu zpěvák, skladatel, kabaretiér a herec Jan Vodňanský. Bylo mu 79 let. Byl to vskutku multikulturní člověk, který svou tvorbou zasáhl do řady oblastí. Vytvořil autorskou hudební dvojici s Petrem Skoumalem, se kterým vystupoval dvacet let, psal básničky pro děti i texty filmových písní. Podepsal Chartu 77, takže se před rokem 1989 potýkal s celou řadou zákazů a také proto byla v osmdesátých letech pro něj hlavní dětská tvorba. Jeho syn Tomáš v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že ještě před smrtí si s ním zahrál píseň Večerní požár, kterou najdete zde:

 

Jedna z mých nejoblíbenějších písniček od dua Vodňanský&Skoumal se jmenuje Kolik je na světě a přehrát si ji můžete zde: 

Chybět nemůže ani možná nejznámější Jak mi dupou králíci, kterou se v době jeho zákazů podařilo propašovat do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek.

 

Covid byl v březnu osudný i pro Michala Poláka, kytaristu a zpěváka jedné z nejvýraznějších brněnských skupin Synkopy 61. Působil v ní s přestávkou od roku 1966 až do své smrti v 77 letech. Připomenout si ho můžete třeba v jednom z největších hitů Synkop 61, a to písni Válka je vůl, ve verzi z koncertu k 55. výročí skupiny:

Kytarista a zpěvák Zdeněk „Bobr“ Horák, který zemřel v červenci, byl autorem více než 150 písní, z toho jich čtyřicet vytvořil pro kapelu Argema. Napsal například hudbu i text písničky Modrý pondělí, kterou si můžete přehrát zde:

 

František Segrado byl naprosto nezaměnitelný hudebník, výtvarník i herec.  Jeho srdce patřilo Valašsku a jeho duše byla vskutku renesanční. Domovskou kapelou byla Dobrohošť, spolupracoval ale také například s Michalem Horáčkem  (s ním vydal  i album Segrado), Ewou Farnou nebo Markétou Irglovou. Do valašského nebe odešel v 66 letech v červenci. Píseň Až mě obléknou do peří si poslechněte zde:

A „rozverného“ Synka z Moravy zde:

Skupina Spirituál kvintet loni absolvovala loni sérii posledních koncertů, kterými ukončila svou činnosti. Zúčastnil se jich i Jiří Cerha, který v říjnu bohužel ve svých 78 letech zemřel. Spolu s Ladislavem Kantorem (ten zemřel v roce 2015) byl zakladatelem uskupení C&K Vocal, skládal i scénickou hudbu. Od autorského dua Cerha/Kantor je například písnička Vteřiny:

 

O Miroslavovi Žbirkovi, který v listopadu zemřel v 69 letech, toho bylo napsáno a odvysíláno hodně. Byl to prostě Meky, bezesporu jedna z nejvýraznější osobností československé hudební scény. A byl to také velký člověk. Připomeňte si ho jeho písničkou z filmu Fair Play 

A také Atlantidu, kterou zpíval na Zlatém slavíkovi v roce 1982:

 

V prosinci přišel český bigbít o Pana kytaristu – Luboše Andršta. Bylo mu 73 let. Byl spjatý s kapelami jako Energit, Blues Band a Framus Five, spolupracoval vedle Michala Prokopa třeba s Peterem Lipou, Martou Kubišovou, Jiřím Stivínem nebo Martinem Kratochvílem. Stál také u zrodu festivalu Blues Alive, dvakrát si zahrál s legendárnim B. B. Kingem. Unikátní bluesová sestava Vladimír Mišík, Michal Prokop, Jan Hrubý, Luboš Andršt a Radim Hladík se sešla na jednom pódiu v roce 2006 a poslechnout si ji můžete zde:

Část vystoupení s B. B. Kingem v roce 1998 je zde:

 

Smutnou tečkou loňského roku bylo úmrtí Pavla Chrastiny, baskytaristy, textaře a zakládajícího člena skupiny Olympic. Je autorem textu písní jako Želva, Pták Rosomák nebo Snad jsem to zavinil já. Poslední  jmenovaná je zde:

 

hudba kultura
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.