Vždyť jíme každý den!
FOTO: Vladislava Dejmková

Vždyť jíme každý den!

29. 1. 2022

Jídlo je na tomto portálu často diskutované téma. Občas mám potřebu také do této diskuse přispět. Tentokrát jsem pro vás připravila čtyři recepty, které jsou z mého pohledu normální každodenní české domácí kuchařky zajímavé a chutné. Třeba vás zaujmou, inspirují nebo alespoň dobře naladí.

Vepřová panenka s fazolemi

I když to možná na první pohled nevypadá, jde o jednoduché jídlo, u kterého nemusíte strávit příliš času v kuchyni. Fazole s omáčkou jsou prakticky hotové, stačí si jen vybrat tu správnou konzervu, která vám bude chutnat.

panefaz.jpg

Suroviny:
1 vepřová panenka
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g anglické slaniny
olivový olej
sůl
mletý pepř
1 konzerva pikantních fazolí s omáčkou
2 brambory
alobal

Začínáme s přípravou vepřové panenky. Pečlivě odstraníme z masa všechny blanky, maso pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme a necháme chvíli odpočinout.
Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme na půlkolečka, oloupaný česnek nakrájíme na tenké na plátky. Pokud máme delší vepřovou panenku než je průměr pánve, překrojíme ji na polovinu. Maso krátce orestujeme po všech stranách na pánvi na malém množství olivového oleje. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a plátky česneku, na to položíme špalíček masa a z vrchu po poklademe plátky slaniny. Alobal uzavřeme, balíček vložíme na plech na pečení.
Část plechu je zatím nevyužitá, tu můžeme vyložit papírem na pečení a poklást na plátky nakrájenými bramborami. Brambory ještě před vložením do trouby osolíme a okořením podle chuti. Vše dáme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme 25 až 36 minut.
Mezitím si ohřejeme fazole v omáčce a vše pak společně podáváme.

 

Zapečený květák s brynzou

Člověk nemusí jíst maso každý den. Můj muž miluje květák, tak občas zkouším jeho různé úpravy. Tato varianta je s brynzou (slovensky s bryndzou). Kdo ji má rád, tomu by třeba tato úprava přišla k chuti.

kvetbrynza.jpg

Suroviny:
1 květák
150 g brynzy
300 g bílého kvalitního jogurtu
1 lžička uzené papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl
2 lžíce sádla
2 cibule
250 g uzeného masa
mandlové hranolky (nebo jakékoliv nasekané oříšky)

Ve velké míse spolu smícháme jogurt, brynzu, uzenou papriku, drcený kmín a sůl. Syrový květák rozdělíme na růžičky velikosti asi jako velký vlašský ořech. Květákové růžičky dobře promícháme v připravené jogurtové směsi, měly by se dobře směsí obalit. V tomto okamžiku oceníme mísu, že je opravdu dost velká! Na pánvi rozpálíme trochu sádla (másla či oleje) a na něm orestujeme cibuli pokrájenou na proužky a uzené maso.

Obalený květák přesuneme do tukem vytřené zapékací misky, navrch rozprostřeme cibuli s uzeným masem a posypeme mandlovými hranolky. Vložíme do trouby rozehřáté na 200 st. C a pečeme asi 35 minut. Po této době je zapečený květák tak akorát na skus. Kdo má rád květák měkčí, může dobu pečení asi o 5 až 10 minut. Kdo častěji vaří, ví, že hodně záleží na okolnostech (jak velké jsou růžičky květáku, jak peče trouba).

 

Bageta z žitné mouky

Nejsem nějaký zavilým přiznivcem domácího pečiva, ale občas si nějaké to pečivou vyzkouším. Většinou proto, že takové nekoupím, nebo ho potřebuji větší množství a tam hraje zase roli cena. Tyhle bagetky jsem poprvé pekla poslední den loňského roku. Nechtěla jsem klasické „bílé“ bagety hromadně nabízené v obchodě, ale nějaké přijatelné z žitné mouky. Kynutá těsta z praktických důvodů připravuji ve své pekárně, k vymíchání těsta lze samozřejmě využít i kuchyňský robot.

cebageta.jpg

Suroviny:
150 ml vody
200 ml mléka
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
200 g polohrubé mouky
100 g žitné chlebové mouky
200 g hladké špaldové mouky
1 lžička kmínu
1 sáček (2 lžičky) sušeného droždí

Připravíme si všechny suroviny a v uvedeném pořadí se vložíme do pekárny. Pořadí je při použití pekárny velmi důležité, je třeba ho dodržet. Spustíme program na přípravu kynutého těsta a necháme pekárnu pracovat.

Hotové těsto vyjmeme na pomoučenou podložku - pomoučení předem je nutné, těsto se dost lepí. Rozdělíme ho na polovinu a vytvarujeme z každé části jednu bagetu. Uložíme ji na plech vyložený papírem na pečení. Na povrchu bagety můžeme udělat třeba zářezy ostrým nožem. Bagety přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 20 minut kynout.
Po vykynutí ji můžeme potřít vlahým mlékem a posypat nějakými semínky. Pokud neposypáváme, není třeba ani potírat. Pak bagety na plechu vložíme do trouby rozehřáté na 200 st. C. a upečeme. Kromě výborné chuti se tyto bagety nedrobí, lze je dobře krájet na plátky a použít třeba na chlebíčky.


Flank steak salát (sasteak)

V mé rodině mají muži značnou převahu a všichni mají rádi maso. Tak jim občas připravuji i saláty s masem, lépe to množství čerstvé zeleniny snášejí.

xsasteak.jpg

Suroviny:
800 g hovězího z pupku (flank steak)
sůl
mletý pepř
olej
2 pomeranče
římský salát
balzamikový krém
bílý pepř

U tohoto salátu musíte počítat s dostatkem časem na přípravu masa. Pokud jsou na mase blanky, pečlivě je odstraníme. Maso ponecháme v celku, osolíme, opepříme a potřeme po všech stranách olejem. Necháme asi půl hodiny odpočinout v místnosti, aby mělo tu správnou teplotu.

Zapneme si troubu a rozpálíme ji asi na 180 st. C. Rozpálíme si také steakovou pánev (pánev se silným dnem) na sucho (tj. bez oleje) a poté do ní vložíme celé připravené maso. Zmírníme příkon tepla a maso opékáme po každé straně asi 4 minuty. V této fázi by se měla na mase vytvořit krásná kůrčička. Maso vyjmeme z pánve a přesuneme na pekáček do rozehřáté trouby. Tam ho ponecháme od 5 až do 12 minut - záleží na tom, jak chceme mít maso propečené. Po vyjmutí z trouby maso přikryjeme (třeba alobalem) necháme ještě dalších 10 minut (ale i déle) tzv. dojít. Poté nakrájíme na tenké plátky a použijeme na salát.

Vlastní salát je již velmi jednoduchý. Oloupeme pomeranče (pečlivě odstraníme i bílou slupku) a nakrájíme je na tenké plátky. Opláchneme listy římského salátu a hrubě je natrháme. Rozložíme je na talíř, na ně poklademe plátky pomeranče a opepříme je. Jako poslední naaranžujeme tenké plátky steaku. Vše pokapeme balzamikovým krémem a můžeme podávat.

Poznámka: uvedené časy u přípravy steaku jsou pouze orientační. Můžete z nich vycházet při vašem prvním pokusu. Hodně záleží nejen na kvalitě masa, ale také na použité pánvi, troubě a na vaší chuti.


Dort ze zkaramelizovaných banánů (banakarad)

Pro ty, kdo mají rádi občas něco sladkého, jsem vybrala recet na dort z méně obvyklých surovin. Jeho příprava není úplně triviální, zabere dost času, ale výsledek stojí za to.

xbanakarad.jpg

Suroviny na těsto:
250 g cukru krupice
250 g hodně zralých banánů (oloupaných)
15 g másla
175 ml rostlinného oleje
2 vejce
150 g hladké mouky
75 g celozrnné hladké mouky (špaldové)
1 lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
50 ml kvalitního bílého jogurtu

Náplň:
500 g bílého smetanového jogurtu
300 g smetany ke šlehání
4 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice

Při přípravě tohoto dortu musíme počítat s tím, že začneme nejlépe den předem. Důvodem je skutečnost, že je třeba nechat odkapat tekutinu z jogurtu, a to pár hodin trvá. Větší sítko si buď vyložíme kouskem plátýnka nebo kávovým filtrem a na to vyklopíme jogurt. Umístíme do chladna a necháme odkapávat. Mělo by zbýt zhruba 300 g jogurtu.
Dalším krokem, který je třeba udělat předem, je zkaramelizování banánů. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do menšího kastrolku si dáme asi 150 g cukru a zalijeme 250 ml vody a dáme vařit. Nemícháme, jen občas trochu kastrolkem zahýbáme. Cukr se začne pomalu rozpouštět, zlátnout a měnit se na karamel. V tomto okamžiku přidáme máslo, promícháme dřevěnou vařečkou a přidáme banány. Teď už stále mícháme, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou. Odstraníme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.

V míse smícháme oba druhy mouky se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Zatím necháme stranou. Celá vejce a zbývajících 100 g cukru vyšleháme do pěny, poté pomalu přiléváme a zašleháváme olej. Přidáme zkaramelizované banány a také zašleháme. Přisypeme moučnou směs a dobře promícháme (také můžeme šlehačem). Nakonec lehce vmícháme jogurt. Vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté asi na 170 st. C a pečeme zhruba 40 až 50 minut. Jakmile se na okrajích začne korpus odlepovat od formy, ozkoušíme špejlí, zda je korpus upečený. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout ve formě. Poté opatrně vyjmeme.

Na jogurtový krém ušleháme smetanu ke šlehání s cukrem a skořicí. Jakmile je tuhá, ještě trochu našleháme odkapaný jogurt a obojí jen lehce promícháme. Korpus prokrojíme na tři stejně vysoké části. Spodní a prostřední část lehce potřeme rybízovou zavařeninou (jen zaplníme dírky). Poté potřeme krémem a jednotlivé díly korpusu spojíme. Krém rozetřeme i na povrch, ozdobíme podle chuti. Použila jsem lískové ořechy obalené v čokoládě a kakau. Chuťově s tímto dortem velmi dobře ladí.

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...