Hradozámecká turistika - okolí Františkových lázní
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Hradozámecká turistika - okolí Františkových lázní

16. 6. 2022

Františkovy lázně jsou oblíbeným a častým cílem nejen tradičních lázeňských, ale také rekreačních pobytů. Městečko samo skýtá možnosti procházek po lázeňských parcích a kolonádě, spojených s posezením u nějaké té dobroty.

Kromě toho se nabízí i možnost využít pobytu k poznávání okolí a my se zaměříme na hrady a zámky.

Žádný honosný zámek typu Hluboká přímo v nejbližším okolí nenajdeme. Ve vzdálenosti 30 km můžete navštívit státní zámek Kynžvart. Ten po bitvě na Bílé hoře získal rod Metternichů a patřil mu až do roku 1945. Nejslavnějším majitelem byl kancléř Clemens Metternich, který jej nechal přestavět v klasicistním stylu a přijímal tu vzácné návštěvy. Prohlédnout si můžete zámecké interiéry a kabinet kuriozit. Vstupné pro každý z okruhů je 200,- Kč pro dospělého a 160,- Kč pro děti a seniory.

Pouhých 7 km od Františkových lázní se nachází hrad Seeberg. Zpustlý hrad se začal renovovat začátkem 20. století a do padesátých let sloužil jako vycházkový cíl lázeňským hostům. Postupně však začal opět chátrat a jeho "znovuvzkříšení" nastalo až zásluhou ředitele Městského muzea Františkovy lázně PhDr. Pavla Stříbrného. Hradní komplex na ostrohu nad Slatinným potokem včetně historické sýpky a kolny se podařilo znovu otevřít v roce 1990. V interiérech najdeme např. expozice o vývoji nábytku v 19. století a chebský intarzovaný nábytek. V hrázděné stodole a kolně jsou zajímavé exponáty z venkovského života. Vstupné je 120,- Kč pro dospělého, 100,- Kč pro důchodce a ZTP a 60,- Kč pro děti. 

Pokud se vydáte na hrad Seeberg autem, byla by škoda nepopojet ještě o pouhých 6 km dál a nepodívat se na hrad a zámek Libá. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu. Libá je totiž jen asi 1,5 km od státní hranice s Německem a po válce a vystěhování německého obyvatelstva se ocitla v zakázaném pásmu. Sídlo rodu Zedwitzů zůstalo opuštěné. Co se dalo, to bylo odneseno bůh ví kým a bůh ví kam a prázdný zámek zůstal napospas větru, dešti i vandalům. V zuboženém stavu se v devadesátých letech dostal do soukromých rukou a započala jeho náročná rekonstrukce. V současné době už má zámek svoji otvírací dobu, musím však dodat, že my jsme k bráně dorazily těsně po zavíračce a přesto nás ochotná paní průvodkyně na prohlídku vzala, nic neošidila a vyprávěla nám o historii. Pustila nám i film se srovnávacími obrázky „před a po“ a na nich je dobře vidět, jak se zámek postupně mění. Přesto je tam ještě spousta práce. Zajímavostí je rýha vytesaná ve skále v malém atriu. V dávných dobách byl totiž kvůli rodinným rozepřím zámek i se skálou rozdělen na dva a právě rýha ve skále vyznačila hranici mezi majetky. Vystoupat můžete i na věž. Platila jsem, myslím, 110,- Kč. 

Třetím hradem v blízkém okolí Františkových lázní je hrad Vildštejn, vzdálený asi 6 km. Ani tento původně románský hrad neměl na růžích ustláno. Posledním vlastníkem před 2. světovou válkou byla továrnická rodina Geipelů. Po válce hrad sloužil státnímu statku. V polovině 80. let se zásluhou nadšenců začalo se záchranou zchátralého objektu. Od roku 1999 je hrad v soukromém vlastnictví a je přístupný veřejnosti. Najdete v něm velmi příjemnou stylovou restauraci – středověkou hodovnu s výbornou krmí i rytířský sál, kde můžete mít např. svatební hostinu. Druhé poschodí zabírá muzeum hasičské techniky, kde můžete obdivovat předchůdce techniky současné. Zajímavostí je románská kaple v původní části hradu, kde jsou uloženy ostatky ženy, objevené v roce 1987 zazděné v komínové šachtě. Jaký byl asi osud oné ženy, žijící v 17. – 18. století? Vstupné pro dospělého je 110,- Kč, pro děti a seniory 80,- Kč.

cestování Do stovky 2022 hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Aleno, díky za seznámení se zajímavými místy. Parádně jsi je nafotila! Navštívila jsem kdysi Kynžvart, ostatní místa neznám. Moc si vážím nadšenců, kteří zachraňují chátrající památky před zánikem.
Elena Valeriánová
Můj favorit je hrad Libá s krásnou stropní freskou a ta rýha rozdělující majetek. Přiznám se, že hrady a zámky mám raději z venku než uvnitř. A zvlášť v našich končinách, kdy není jisté, že vybavení je původní. Ale ty umíš předložit spoustu informací a vypovídajících fotek.
Soňa Prachfeldová
Krásné, pohladilo mě po duši, že jsem viděla zase mě tak milá místa. Díky Alen.
Eva Mužíková
Mám ráda kouzlo starých domů / hrázděné??/. Ve FL jsem nikdy nebyla. Díky za skvělou fotodokumentaci.
Marie Novotná
Nemám co dodat ,vše bylo řečeno. Prostě-super.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi hezkou fotoreportáž. Zámek Kynžvart znám, stejně tak hrady Seeberg a Vildštejn (zde jsem navštívila i zmíněnou restauraci). O hradu Libá jsem dosud nevěděla, ale snad budu mít někdy příležitost poznat i tuto památku.
Marie Měchurová
Jsou to čtyři roky, co jsme byli na týden v Jáchymově, a celý tento krásný kraj jsme měli možnost prochodit. Bohužel hrady jsme nestihli, jen zámek Bečov nad Teplou. Fotky lákají k prohlídce, jsou moc hezké!! V sobotu jedeme na Plzeňsko.
Blanka Lazarová
Taky nevím, zda se tam někdy dostanu, ale určitě by to stálo za to. Álo máš *****
Daniela Řeřichová
Alenko, jako vždy parádní fotky a pěkný článek. Už si to nezopakuji, bez auta nelze.
Marie Bartošová
Aleno, pěkná reportáž. FL znám (kdysi delší pobyt, když nebyly procedury, autobusem s Čedokem po okolí, i na 2 z těch popisovaných hradů - ale ještě jsem měla jen malý foťáček na kinofilm...), vidím, že se toho hodně vylepšilo. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.