Čím se liší seniorský účet od toho běžného?
FOTO: Shutterstock

Čím se liší seniorský účet od toho běžného?

11. 8. 2022

Finanční produkty často nesou označení spojená s věkem. Některým se říká „dětské“, jiným „studentské“, no a najdou se i „seniorské“. Ty, které věkem nejsou jakkoliv označeny, jsou určeny pro všechny, někdy až od 18 let - jako je tomu u běžného účtu v bance nebo spořitelním družstvu.

Pojďme se podívat právě na účty: mají ty seniorské nějakou speciální výhodu?

 

Co umí běžný účet?

Běžný účet je šikovná věc, která dokáže ulehčit život nejen ekonomicky aktivním lidem a studentům, ale také seniorům. I těm, kteří byli celoživotně zvyklí zacházet pouze s hotovostí. Běžný účet vám totiž dovolí přestat se starat o to, kolik právě máte v peněžence, jestli není potřeba ji ze šuplíku doma doplnit, jestli si můžete v kavárně dát zákusek (jestli na něj máte dost drobných) nebo jestli si můžete dát ještě jedno pivo (jestli na něj v peněžence zbylo).

Na běžný účet přicházejí peníze:

  • v případě zaměstnanců je to většinou výplata
  • v případě seniora pak důchod od státu, ale často i penze naspořená v penzijním připojištění.
  • peníze mohou na běžný účet dorazit odkudkoliv, třeba od kamaráda, kterého jste založili, nebo od vydavatele dluhopisů, které jste si koupili - a on vám pravidelně posílá peníze ze zhodnocení dluhopisu.
  • na běžný účet se dá vložit i hotovost - pomocí vkladomatů nebo i na přepážce v bance

Vedle příjmů pracuje běžný účet i s odesíláním peněz:

  • sám za vás zaplatí televizi a rádio
  • sám odešle peníze za energie, za internet, ale třeba i za nájem
  • pokud používáte platební kartu, bezpečně s ní v obchodech platíte - a nemusíte řešit, kolik právě máte v hotovosti u sebe
  • dovolí vám platit v obchodech na internetu - a tím ušetřit spoustu peněz za nákupy většinou dražšího zboží v kamenných prodejnách
  • některé účty umožní, abyste si vybrali hotovost na pokladně v supermarketu, pokud ji právě potřebujete
  • hotovost se dá snadno vybrat v kterémkoliv bankomatu
  • pokud hodně cestujete, můžete mít založen i účet veurech - a tak využívat výhodnějšího směnného kurzu
  • některé běžné účty dokonce odměňují za používání platební karty - na účet se vrací část zaplacené ceny.

Správně vybraný běžný účet dokonce umí všechny výše uvedené funkce zdarma. S hledáním toho nejvýhodnějšího pomůže srovnání běžných účtů., kde se na jednom místě dozvíte maximum o každém ze srovnávaných účtů. A pokud se rozhodnete pro jeho založení a jste na internetu zdatnější (nebo máte někoho, kdo vám pomůže), je možné i online. Zabere to jen několik minut.

V čem je seniorský účet jiný než účet běžný?

Seniorské účty mají jisté odlišnosti od účtů běžných. Ale mnoho jich není. V současnosti se na seniorskou populaci soustředí dvě banky s nejhustší sítí poboček a bankomatů, aby byly klientům vždy k mání i pro osobní kontakt a asistenci pro začátky s používáním účtu. Asi nikoho nepřekvapí, že seniorský účet dnes nabídne jen ČSOB (a Poštovní spořitelna - ERA), plus Česká spořitelna.

  • základní odlišností je rozšířená možnost osobní konzultace na pobočce pošty, banky ČSOB nebo České spořitelny, kde jsou bankéři školení k tomu, aby seniorům pomáhali pochopit fungování účtu, nebo s nimi zadávali platební příkazy právě na přání seniora - majitele účtu.
  • za tyhle konzultace a osobní služby se zpravidla neplatí - ale banka si náklady, které jí takto vzniknou, vynahradí zavedením poplatku za jiné operace. Třeba za výběr zbankomatu, za zpoplatnění plateb do jiné země EU (SEPA platba), stanovením minimálního vkladu, se kterým nelze manipulovat, nebo pravidelným poplatkem za vedení účtu (který banka odpouští těm, kdo si na účet nechají zasílat celý důchod).

Má smysl založit si seniorský účet?

Z výše uvedených informací už odpověď vyplývá, ale pojďme ji zhmotnit: založení seniorského účtu se vyplatí těm důchodcům, kteří sice účet potřebují, ale nechtějí se při jeho správě spoléhat jen sami na sebe - předem vědí, že budou pravidelně využívat konzultací s bankou, nechávat si pomoci s kroky, které vedou například k vytvoření trvalé platby za internet nebo k povolení inkasa. Přitom jsou ochotní zaplatit bance na poplatcích poměrně vysoké částky - jako druh satisfakce za rozšířenou asistenci pro seniory, dostupnou síť poboček a bankomatů.

Pokud jste však seniorem zdatným, co se internetu a třeba i mobilních aplikací týká, nebo jste ochotni se učit novým věcem, předem nezatracujete online technologie, bez seniorského účtu se hravě obejdete. A ušetříte tím až tisíce korun ročně.

Účty u bank i družstevních záložen jsou pojištěny

Vklady až do 2,4 milionu korun jsou na účtu pojištěny, takže i kdyby banka (nebo družstevní záložna) skončila svou činnost (zkrachovala), peníze u ní uložené dostanete zpět právě až do 100 000 euro. Jestliže disponujete větším obnosem, je nutno zřídit si účty u více bank. O pojištění vkladů kolují i nepravdivé mýty. Podívejte se na ten největší.

banky peníze úspory
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.