Víte, co jsou banketky?
FOTO: Jan Raška

Víte, co jsou banketky?

2. 10. 2022

Při současných prodlužujících se večerech jsem se probírala svým kuchařským sešitem a narazila jsem na recept na přípravu banketek. Nelekejte se, ani nevolejte policii, nejedná se o tajnou výrobu oběživa, ale o trochu zapomenuté pečivo. Jsou to malé rohlíčky, které se dřív daly běžně v pekařství koupit. Byly vhodné jako doplněk k některým polévkám - jedná se právě o ty sytější bramboračky, dršťkovky, gulášovky, nebo k předkrmům jako salátům a dalším. A děti je zbožňovaly, byly menší a tak byly rády, že nemusí jíst celý velký rohlík. Tak jsem se rozhodla, že vám můj recept také předám.

Domácí banketky

150g hladké mouky
50g hrubé mouky
8 dl vlažného mléka
10 dkg droždí
50g másla
1 žloutek
Sůl , trochu cukru
1 bílek na potření
Pečící papír

Postup práce

Nejprve uděláme kvásek: droždí+cukr+2 lžíce mléka+ trochu mouky. Do mísy nasypeme smíchanou mouku se lžičkou soli, uděláme do ní důlek, kam nadrobíme droždí a cukr a lžíci mléka a posypeme moukou. Dáme na chvíli do tepla, aby vzešel kvásek. Jakmile nakyne, přidáme zbylé přísady s rozpuštěným máslem a mlékem a vše zaděláme, aby vzniklo středně tuhé těsto. Přikryjeme mísu s těstem a dáme ji do tepla kynout asi na ½ hodiny, podle tepla.

Vykynuté těsto lehce rozválíme a nařežeme přibližně stejné kousky těsta,  a tvoříme z nich malé rohlíky. Naskládáme je na plech s pečícím papírem, necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby při střední teplotě dorůžova. Banketky se hodí k polévkám, k salátům ke svačině a podobně.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.