Víte, co jsou banketky?
FOTO: Jan Raška

Víte, co jsou banketky?

2. 10. 2022

Při současných prodlužujících se večerech jsem se probírala svým kuchařským sešitem a narazila jsem na recept na přípravu banketek. Nelekejte se, ani nevolejte policii, nejedná se o tajnou výrobu oběživa, ale o trochu zapomenuté pečivo. Jsou to malé rohlíčky, které se dřív daly běžně v pekařství koupit. Byly vhodné jako doplněk k některým polévkám - jedná se právě o ty sytější bramboračky, dršťkovky, gulášovky, nebo k předkrmům jako salátům a dalším. A děti je zbožňovaly, byly menší a tak byly rády, že nemusí jíst celý velký rohlík. Tak jsem se rozhodla, že vám můj recept také předám.

Domácí banketky

150g hladké mouky
50g hrubé mouky
8 dl vlažného mléka
10 dkg droždí
50g másla
1 žloutek
Sůl , trochu cukru
1 bílek na potření
Pečící papír

Postup práce

Nejprve uděláme kvásek: droždí+cukr+2 lžíce mléka+ trochu mouky. Do mísy nasypeme smíchanou mouku se lžičkou soli, uděláme do ní důlek, kam nadrobíme droždí a cukr a lžíci mléka a posypeme moukou. Dáme na chvíli do tepla, aby vzešel kvásek. Jakmile nakyne, přidáme zbylé přísady s rozpuštěným máslem a mlékem a vše zaděláme, aby vzniklo středně tuhé těsto. Přikryjeme mísu s těstem a dáme ji do tepla kynout asi na ½ hodiny, podle tepla.

Vykynuté těsto lehce rozválíme a nařežeme přibližně stejné kousky těsta,  a tvoříme z nich malé rohlíky. Naskládáme je na plech s pečícím papírem, necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby při střední teplotě dorůžova. Banketky se hodí k polévkám, k salátům ke svačině a podobně.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Dekuji za vysvetleni pani Jitko Caklova.
Jana Jurečková
Díky, Zdeni. Recept jsem si opsala a vyzkouším ho.
Martina Růžičková
Díky za recept. Možná za dlouhých zimních večerů vyzkouším. :-)
Zdenka Jírová
S tím dávkováním droždí a mléka je asi opravdu chyba, droždí bych dala kostku a mléka podle potřeby. Už jsem je mnoho let nepekla, tak jsem si tu chybu neuvědomila. Děkuji za upozornění.
Jitka Caklová
Dala jsem si tu práci a našla vlastní poznámky z dob učení, opsané z pekařské příručky vydané r. 1958. Banketky byly zařazeny jako tukové pečivo slané, sypané slanokmínovým, nebo slanomakovým sypáním. Recept je převedený z receptury na 100 kg mouky: 1kg mouky T 650, což byla obyčejná hladká mouka, předchůdkyně dvounulky, později výběrové, 1.2 dkg droždí, 1 dkg cukru do kvásku, 5dkg margarinu, 1.5 dkg soli, neboť se jedná o slané pečivo, zadělávalo se vodou do konzistence těsta na koláče. Paní Margito, i kdybyste měla správný recept, tak banketky nikdy nebudou tak chutné, jako ty upečené v parní peci. Moje zkušenost.
Margita Melegova
Oblozene banketky jsem si kupovala na Hlavnim nadrazi kdyz jsem jela hladova z prace, jednou jsem je upekla, nebylo to ono, nevim jestli to byla moje chyba nebo nekdo dal nevyzkouseny recept, uz jsem se k banketkam nevratila.
Jana Tulejová
Zdenko, rohlíčky peču často, akorát tam vůbec nedávám cukr, ale přidávám sójovou omáčku. Mají pak takovou zvláštní příchuť. Nebo když mi zbude sádlo zpod masa, tak to přidám do těsta i třeba s cibulkou.
Dana Puchalská
No ano, u nás se říká utopit mlynáře.
Alena Švancarová
To je pravda,vůbec jsem si to neuvědomila.Mléka a droždí je moc.
Květa Řičánková
Na 200 g mouky je 8 dl mléka a 10 dkg kvasnic hodně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...