Sladký předvánoční čas
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Sladký předvánoční čas

28. 11. 2022

Stejně jako většina maminek a babiček trávím nějaký ten čas před vánočními svátky pečením cukroví. Na přípravě vánočního cukroví jsem se nějakým způsobem podílela od malička, jen se během let měnila moje role.

Samozřejmě jsem začínala jako maminčina malá pomocnice. Tehdy byly základem našeho předvánočního pečení recepty mé babičky, napsané na ohmataných papírcích a uložené za poslední stránkou kuchařské knihy. Tyto recepty na vánoční klasiku jsem si tehdy poctivě opsala do růžového sešitku a odnesla si je jako vklad do dalšího života.

Mám ráda klasické recepty na pracny, linecké i vanilkové rohlíčky. Ale také ráda zkouším i nové věci i nové suroviny, a tak jsem svou sbírku receptů během svého života obohatila o řadu dalších. Od tchýně, od kamarádek, z práce. Všechny jsem poctivě odzkoušela na své rodině, ty úspěšné jsem zařadila do svého repertoáru. Dnes už nemám recepty na papírcích ani v sešitě, ale ve své kuchařce s názvem Česká hospodyňka na internetu. Přístupné jsou tak pro kohokoliv, kdo na tyto stránky zabloudí. V současné době peču cukroví hlavně pro rodiny svých synů a pro vnoučata. Pro syny jako připomínku starých časů, pro vnoučata jako něco nového, co mohou ochutnat. Ze své sbírky receptů na vánočního cukroví vybrala několik neklasických. Třeba budou někoho inspirovat. A pro ty, co pečou na vánoce i něco „většího“ recept na jeden docela jednoduchý, ale moc chutný dort.

Meruňkové kopečky

Toto cukroví se nepeče. Ale piplačka s tím trochu je, zvlášť když si připravujete vlastní čokoládovou polevu. Ocení ho ti, kdo mají rádi sušené ovoce v kombinaci s čokoládou. Taková domácí "studentská směs".

 

xkonovo.jpg

 

100 g sušených meruněk
2 lžíce koňaku
100 g mandlí
50 g kandované pomerančové kůry
400 g čokoládové polevy
malé papírové košíčky

Sušené meruňky propláchneme horkou vodou a necháme okapat či ještě lépe oschnout. Jemně je nakrájíme, dáme do misky a pokapeme koňakem. Promícháme a přes noc je necháme proležet. Druhý den spaříme mandle horkou vodou, necháme pár minut odstát, odcedíme a mandle oloupeme. Nakrájíme je na třísky. Kandovanou pomerančovou kůru jemně nasekáme a všechny suroviny promícháme.
Připravíme si plech na pečení, který vyložíme alobalem. V hrnku nad párou rozpustíme čokoládovou polevu (nebo 3 čokolády na vaření, k nim přidáme trochu ztuženého tuku a trochu moučkového cukru). Mícháme. Jakmile je poleva hladká, přimícháme do ní připravenou směs. Nabíráme ji malou lžičkou a na plech vytváříme co nejpravidelnější kopečky. Necháme v chladu ztuhnout. Pak sloupneme alobal a meruňkové kopečky vložíme do papírových košíčků.


Kokosové kostky mé tchýně

Kokosové kostky dělávala moje tchýně každoročně. Já jsem je ocenila v době, kdy byli synové v pubertě a cukroví jsem vyráběla velké množství. Dnes už je dělávám jen občas, ale i mimo vánoce.

 

xkokoko.jpg

 

300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 ml mléka
1 vejce
1 lžíce medu
50 g másla
1 prášek do pečiva
300 g strouhaného kokosu na obalení

Poleva:
250 g tuku (Hera)
300 g moučkového cukru
50 g kakaa
5 lžic mléka
200 ml rumu

Nejdříve si rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchladnout. Poté vyšleháme do pěny vejce, moučkový cukr, med a vlahé máslo. Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme vlahé mléko a připravenou žloutkovou směs. Lehce promícháme a rozetřeme na plech vytřený tukem a vysypaný moukou. Upečeme při teplotě 200 stupňů C. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky o velikosti hrany asi 2,5 cm.
Všechny suroviny na polevu kromě rumu rozpustíme za občasného míchání v kastrolku. Jakmile je směs hladká, odstavíme a po chvíli přidáme rum. Do misky si nasypeme kokos a připravíme si plech vyložený papírem na pečení, kam budeme obalené kostky odkládat. Každou kostku namočíme v polevě (dobře to jde, když ji napíchneme na špejli) a obalíme po všech stranách v kokosu. Necháme ztuhnout a teprve potom uložíme v chladnu. Výborné jsou čerstvé, ale vydrží chutné i několik dní.

 

Anýzové oválky

Tak trochu experiment pro ty, kteří mají rádi v sušenkách nějaké to koření. 

 

xanyzkol.jpg

 

150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
120 g másla
100 g mletých ořechových jader
1/2 lžičky tlučeného anýzu
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy
hladká mouka na vyválení
marmeláda

Punčová poleva:
180 g moučkového cukru
3 lžíce červeného punče

Do misky si odvážíme mouku a moučkový cukr, přidáme změklé pokrájené máslo, ořechová jádra, anýz, vejce, žloutek, citrónovou šťávu a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie nebo do mikroténového sáčku a necháme ho asi jednu hodinu odležet v chladnu. Potom ho na lehce pomoučeném vále vyválíme v silnější plát, formičkou vykrajujeme oválky a překládáme je na lehce vymaštěný plech. Upečeme je v troubě rozehřáté až na 250 stupňů. Vychladlá kolečka spojíme marmeládou nebo krémem a po zaschnutí polijeme punčovou polevou polevou.
Příprava polevy:
Do prosátého moučkového cukru přidáme červený punč a pilně vařečkou třeme, až poleva zhoustne.

 

Marcipánové pralinky

Původně toto cukroví vzniklo v situaci, kdy bylo třeba "využít" zbylou a ztvrdlou marcipánovou hmotu. Výsledné ozdobení drobnými cukrovými srdíčky hodně pomohlo.

xmprali.jpg

 

130 g rozinek
2 lžíce rumu
200 g marcipánové hmoty
2 lžíce moučkového cukru
50 g sekaných mandlí
200 g čokoládové polevy

Rozinky pokapeme rumem a necháme je asi 2 hodiny nasáknout. Máme-li tvrdší marcipánovou hmotu, nastrouháme ji na hrubém okurkovém struhadle, smícháme ji s rozinkami, mandlemi a moučkovým cukrem a dobře prohněteme. Z hmoty tvarujeme kuličky, které rozložíme na papír na pečení a necháme je 2 hodiny schnout. Potom je namáčíme do čokoládové polevy, každou pralinku můžeme ozdobit několika barevnými marcipánovými či cukrovými korálky.

 

Kávová kolečka

Tento recept je naší každoroční rodinnou klasikou. Mají ho rádi všichni bez rozdílu, a to je i důvod pro to poměrně veliké množství. Experimentuje se pouze s ozdobením na povrchu. Půlky ořechů vedou, pokud jich je dostatek. Ale občas je nahrazuji sušeným ovocem. Zkrátka záleží na tom, co se urodilo.

 

xmocakol.jpg

 

500 g hladké mouky
170 g moučkového cukru
1 lžička mleté zrnkové kávy
1 žloutek
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
200 g másla

Prášek do pečiva promícháme s moukou, přidáme ostatní suroviny (máslo si nakrájíme na menší kousky) a rukama zpracujeme v hladké těsto. Necháme jej alespoň jednu hodinu odpočinout v chladnu. Potom těsto vyválíme na pomoučeném vále, vypichujeme z něj kolečka a dáme péci. Vychladlá kolečka slepujeme dvě a dvě k sobě kávovým krémem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme rozinkou.
Poznámka: Jde poměrně o velkou dávku, neznáte-li, zkuste si nejdříve z poloviční dávky. Kávu je dobré mít čerstvě umletou - krásně provoní těsto. Toto cukroví lze dobře v chladnu skladovat, zejména byl-li použit k plnění některý z máslových krémů.

 

Kokosky nad párou

K tomuto spolehlivému receptu na kokosky jsem se dopracovala až v posledních letech. Pokud se přesně dodržuje "technologický postup", tak se vždycky povedou. Dělávám je na závěr, protože zároveň spotřebuji bílky.

 

xkoskyk.jpg

 

4 bílky
80 g krupicového cukru
200 g moučkového cukru
150 g strouhaného kokosu
20 g polohrubé mouky

Na sněhové hmoty si vybereme hlubší nádobu, kterou je možné vložit do horké vody. Já používám hlubokou silnostěnnou skleněkou misku. V této nádobě si z bílků ušleháme tuhý sníh, ke konci pomalu přidáváme krupicový cukr a stále šleháme. Pak vešleháme po částech moučkový cukr. Poté vložíme nádobu se sněhem do horké vodní lázně a stále šleháme, až se sníh prohřeje. Trvá to asi 5 minut. Nádobu z vodní lázně vyjmeme, po částech vsypeme kokos a mouku. Stále pomalu šleháme, ke konci už stačí jen zamíchat. Vzniklou kokosovou hmotu necháme úplně vychladnout.

Těsto naplníme do zdobícího sáčku a na plech vyložený papírem na pečení vytváříme malé hromádky. Pokud se nám povede vyrobit těsto příliš tuhé, tvoříme hrudky na plech kávovou lžičkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů a pomalu sušíme až kokosky zrůžoví. Během pečení troubu zbytečně neotvíráme.

Kokosky uchováme v suchu. Můžeme je i dál zdobit (např. spodní část kokosky namočit v čokoládě) nebo slepit kokosku nějakým krémem či chuťově výrazným džemem s lineckým kolečkem odpovídající velikosti a spodní část namočit v čokoládě.


Dort s krokantem a ananasem

Dorty v poslední době peču zřídka. Ale byly doby, kdy jsem je "vystřihla" několikrát ročně, protože tehdy se moc koupit nedaly. Tento není nijak náročný, ale vypadá a chutná dobře.

 

xkrokdort.jpg

Těsto:


5 vajíček
300 g hrubé mouky
250 g cukru krupice
3 lžíce horké vody
3 lžíce studené vody

Krokant:
120 g jemně sekaných vlašských ořechů
65 g cukru krupice
1 lžíce másla

500 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
2 ztužovače šlehačky
100 g ananasového kompotu

Nejdříve se samozřejmě věnujeme přípravě dortového korpusu. Oddělíme si bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme krupicový cukr a 3 lžíce horké vody a šleháme je elektrickým šlehačem až vznikne napěněná žloutková hmota. V jiné nádobě ušleháme bílky se 3 lžícemi studené vody. Výsledný sníh by měl být tuhý. Poté do žloutkové hmoty postupně vmícháváme sníh a hrubou mouku. Vzniklé těsto naplníme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě při teplotě asi 180 stupňů C. Po vyjmutí z trouby necháme upečený korpus zchladnout, vyjmeme ho z formy a podélně rozdělíme na tři stejně velké části.

Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme krupicový cukr a mícháme. Ve chvíli, kdy cukr začíná hnědnout, přisypeme jemně nasekané ořechy (nebo mandle) a pokračujeme ještě asi 2-3 minuty v míchání. Poté směs z pánve přemístíme na plech vytřený olejem a necháme zchladnout. Po zchladnutí větší kousky krokantu rozdrobíme.

Smetanu ke šlehání se ztužovači ušleháme, dvě třetiny odložíme stranou a do jedné třetiny vmícháme asi třetinu připraveného krokantu. Touto směsí šlehačky a krokantu spojíme jednotlivé části dortového korpusu. Poté naneseme širokým nožem šlehačku na boční strany dortového korpusu a uhladíme. Dortový korpus vezmeme do rukou na nenatřené vrchní a spodní části a jeho svislé okraje postupně „namáčíme“ v připraveném krokantu. Boční strany se tak postupně krokantem obalí. Poté natřeme krém i na vrchní stranu dortu, uhladíme a zdobíme ananasem a zbylou šlehačkou.

 

Krásné adventní dny všem!

recepty Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.