Tiší lidé
Úvodní foto: Pixabay

Tiší lidé

29. 5. 2023

Znáte pojem „tiší lidé“? Možná ano, pokud k nim patříte nebo máte takového člověka ve své blízkosti. Říká se tak introvertům. Jejich opakem jsou extroverti (extraverti).

Liší se od sebe tím, z čeho získávají energii. Introverti ji získávají z odpočinku o samotě, bez podnětů a slov. Extroverti z okolního světa, kontaktem a komunikací s ostatními. Stejně to o energii platí i naopak. To, co introverty ničí, extroverty nabíjí. Mají také odlišný směr zaměření pozornosti. Introverti jsou orientovaní na jistotu, zatímco extroverti na odměnu.

Lidem, kteří jsou na škále někde uprostřed mezi introvertním a extrovertním nastavením, se říká ambivert nebo centrovert (např. lidé extrovertní v blízkém okolí a introvertní vůči většině ostatních).

Introvertní a extrovertní typy temperamentu jsou biologicky dané. Mozek introvertů a extrovertů funguje jinak. Krev v mozku introvertů ujde při přemýšlení delší dráhu. Proto jim trvá déle, než zareagují. Raději píší, než mluví. Potřebují si svou výpověď rozmyslet, než ji uskuteční.

Introverti mají o poznání méně energie než extroverti, jsou snadněji unavitelní. Nemůže za to jejich aktivita fyzická, ale mentální.

Obecné dělení lidí na introvertní a extrovertní osobnosti neznamená, že se člověk vždy chová pouze podle jednoho neměnného schématu. V průběhu života se může toto introvertní – extrovertní nastavení mírně měnit.

Introverti působí klidně, někdy uzavřeně, chladně, odtažitě, až arogantně. Uvnitř jsou však nabiti emocemi, zatímco extroverti mohou zvenčí působit až exaltovaně, ale žádnou hlubokou emoci neprožívají. S tím souvisí i převažující nálada. Mezi extroverty najdeme více sangviniků a choleriků, introvertní lidé bývají častěji melancholici nebo flegmatici.

Uvádí se, že introverti tvoří přibližně jednu třetinu populace. K introvertům patří například Albert Einstein, Carl Gustav Jung, Angela Merkelová, Barack Obama, Michelle Pfeifferová, Claudia Schifferová.

Introverty ničí časový tlak. Rádi se soustředí na jednu věc; dokáží se soustředit déle. Víc o věcech přemýšlejí. Jsou analytičtí, předvídaví a pečliví. Bývají inteligentní, nadaní a kreativní. Jsou skvělí v dotahování věcí do konce.  

Potřebují osobní prostor – jak fyzický, tak mentální. Jsou nezávislí, stálí, obezřetní.

Introverti jsou selektivně sociální. Mají několik blízkých přátel. Umí naslouchat. Jsou empatičtí a dokážou se zaměřit na potřeby druhých lidí. Jsou extrémně pozorní ke svému okolí. Jsou velmi loajální přátelé a partneři. Málokdy se svěřují. Preferují dlouhodobá a kvalitní přátelství před velkou skupinou rozmanitých lidí ve svém okolí. Stresují je davy, avšak nezažívají v nich návaly úzkosti. Pobyt ve (větší) společnosti nebo přemíra vnějších podnětů je dlouhodobě více stresuje a vyčerpává. Jsou citliví na hluk. 

Introverti mají silně vyvinutou schopnost zabavit se sami. Nezávislost na druhých je jejich zásadní silnou stránkou. Rádi pracují sami nebo ve dvou. Raději poslouchají, než mluví. Nemají vždy potřebu zapojit se do rozhovorů. Někdy jim stačí být přítomni a užívat si společnost v tichosti. Nemají rádi tzv. společenskou konverzaci.

Mívají obavu mluvit před druhými. Úzkostliví introverti se společnosti vyhýbají, neboť se mezi ostatními lidmi cítí trapně či rozpačitě. Často si berou věci příliš osobně. Mívají nízké sebevědomí.

Líbí se mi být tichým člověkem. I když je to v hlučném světě někdy trochu náročné.

 

Zdroje:

Löhken, S.: Síla introvertů. Jak uspět ve světě, který přeje extrovertům. Praha. Grada Publishing 2014, 2016

https://cs.wikipedia.org/wiki/Extraverze_a_introverze

https://forbes.cz/ja-introvert-jak-ze-sebe-dostat-to-nejlepsi-i-kdyz-se-stydite/

https://magazin.aktualne.cz/psycholozka-introverti-nejsou-chladni-hledaji-hluboke-vztahy/r~39630750fe4f11e9a24cac1f6b220ee8/

https://neuwerthova.cz/byt-introvert-je-skvele/

https://psychologie.cz/hrdy-introvert/

https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/introvert

https://www.investicniweb.cz/investice/investicni-bulvar/tisi-podivini- nebo-nezlomni-drici-toto-jsou-4-dulezite-vlastnosti

https://www.marianne.cz/zivotni-styl/kdyz-je-ticho-extazi-aneb-ctyri-typy-introvertu-se-kterymi-se-muzete-setkat

https://www.mimibazar.cz/clanek/331/24-znaku-introverta

https://www.vlasta.cz/clanek/at-ziji-tiche-mysi-aneb-sila-introvertu-20250525.html

psychika životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.