Kam s vnoučaty o prázdninách? Na rozhlednu Královec nad městem Valašské Klobouky
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Kam s vnoučaty o prázdninách? Na rozhlednu Královec nad městem Valašské Klobouky

31. 7. 2023

V našem Zlínském kraji si můžete zakoupit celodenní jízdenku - Cestování po Kraji, která platí na všechny dopravní prostředky. Pro seniory a děti do 15 let je cena 100 Kč. Využili jsme této nabídky, a vyrazili jsme s našimi vnuky na výlet na Valašsko.

Přepravili jsme se před sedmou hodinou ráno autobusem do našeho krajského města Zlína, kde jsme přestoupili na jiný autobus, který nás dovezl přes Vizovice, Lidečko a Horní Lideč skoro až na hranice se Slovenskem, do vesnice Študlov. 

V plánu jsme měli výstup na rozhlednu Královec. Napřed jsme museli nastoupat asi 2 km na hřeben a pak ještě 4,5 km pohodlnou procházkou k rekreačnímu středisku stejného jména. V hospůdce si kluci pochutnali na výborné malinovce, a nám s manželem přišlo vhod vychlazené pivo. 

Potom jsme pokračovali dál, a asi po půl kilometru jsme dorazili na dřevěnou šestipodlažní rozhlednu Královka. Rozhledna byla otevřena v roce 2006, je vysoká 22 m a musíte vystoupat nahoru 79 schodů. Odměnou jsou krásné výhledy na Bílé Karpaty a Vizovické vrchy. (informace z turistické vizitky). 

Když jsme se dost vynadívali a zapsali se do knihy návštěv, nastal čas na další putování, a to do města Valašské Klobouky, které leží 4 km pod rozhlednou.

Toto valašské město leží 27 km jihovýchodně od Zlína na říčce Brumovce a má 4900 obyvatel - viz. Wikipedie. 

Na náměstí jsme přišli okolo 13. hodiny. Byl nejvyšší čas na oběd. Spořádali jsme řízky a okurky z batohu, a za odměnu po 11 km trase, v cukrárně zákusek a zmrzlinu. Pak jsme si prošli náměstí a návštívili IC, kde kluci konečně uviděli slaměné klobouky, které si tam návštěvníci můžou zakoupit. To jim stačilo jako odpověď na otázku - Proč klobouky? Nalepili jsme vizitky do turistických deníčků a přidali i razítka.

Zpáteční autobus odjížděl ve 14.30, tentokrát směrem na Luhačovice. Přes Újezd, Sehradice a Zádveřice jsme se dostali zpět do Zlína. Autobus do Holešova už na nás čekal, a my jsme se, plní dojmů, dopravili po 16 hodině domů.  

Klukům se nejvíc líbila velká mraveniště, která jsme při naší cestě viděli. Hned po návratu se začali zajímat o život mravenců, a pídili se na internetu po informacích ze života těchto malých tvorů. 

 

 

 

 

 

Letní soutěž 2023 Tip na výlet vnoučata
Hodnocení:
(5.3 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.