Díky novému obsahu Digitální odysey obstojí senioři také při komunikaci s úřady
FOTO: Nadace Vodafone

Díky novému obsahu Digitální odysey obstojí senioři také při komunikaci s úřady

8. 9. 2023

Usnadnění vzdělávání v oblasti technologií seniorům je jedním z hlavních cílů programu Digitální odysea Nadace Vodafone. Na stejnojmenné vzdělávací platformě je nyní k dispozici nový kurz, věnovaný digitální komunikaci se státem.

Obsahuje dvanáct instruktážních videí, která starším generacím srozumitelně vysvětlují, jak bezpečně komunikovat s veřejnými institucemi online. Jedná se například o práci s datovou schránkou, portálem občana nebo bankovní identitou.

Digitalizace státu umožňuje občanům vyřídit si své úřední záležitosti bez zbytečného čekání ve frontách. To se samozřejmě týká i seniorů, kteří si tímto způsobem mohou například požádat o důchod, příspěvek na bydlení, příspěvek na zvláštní pomůcku a spoustu dalších sociálních služeb. Nejen pro seniory však může digitální komunikace s úřady přinést hned několik potenciálních výzev. Ať už se jedná o nedůvěru k technologiím nebo nesnáze s různými technickými chybami a problémy, je důležité brát tyto výzvy v potaz a poskytnout seniorům odpovídající podporu a školení, aby mohli využít všech výhod, které tyto online služby nabízí. Právě proto se Nadace Vodafone rozhodla pro rozšíření vzdělávací platformy o kurz zaměřený na toto téma, který je výsledkem spolupráce s agenturou Digiskills.cz.

Touto novinkou a dalšími aktualizacemi platformy Digitální odysea reagujeme na současné potřeby seniorů. Chceme jim poskytnout nástroje, které jim pomohou lépe se přizpůsobit rychle se měnícímu digitálnímu prostředí,” zdůrazňuje Zuzana Holá, ředitelka Nadace Vodafone.

Kurz s názvem Digitální komunikace se státem se zaměřuje na praktická témata, jakými jsou například portál občana, elektronický podpis nebo datová schránka. Starší generace se tak můžou díky srozumitelným instruktážním videím snadno naučit, jak se bezpečně spojit se státními institucemi z pohodlí domova.

vf_DO_novinky_bez kopie.jpg

Osobní kurzy i online samostudium

Digitální odysea je vzdělávací program pro seniory, který jim umožňuje osvojit si moderní technologie a plně využít jejich potenciál. Program pomáhá seniorům k samostatnějšímu pohybu v online světě a učí je používat chytrá zařízení, ovládat aplikace pro komunikaci s blízkými nebo čelit stále rozšířenějším dezinformacím.

V roce 2021 byla v rámci tohoto programu spuštěna i vzdělávací platforma, která nedávno prošla významnými změnami. Do budoucna se na vzdělávacím webu Digitální odysea plánují další novinky a reakce na aktuální témata. Velmi nás těší, že mezi účastníky kurzů Digitální odysey roste zájem o další, pokročilejší témata, a proto se do budoucna chystáme zpracovat například i online kurz věnovaný umělé inteligenci nebo duševnímu zdraví v kontextu používání moderních technologií. Web brzy obohatíme i o nový nástroj – mezigenerační překladač. V programu jako takovém přibude dalších 24 knihoven, kde si senioři chytrý telefon či tablet budou moci půjčit domů nebo se přihlásit na prezenční kurz digitálních dovedností,” dodává Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone.  

Více informací najdete na www.odysea.nadacevodafone.cz 

internet nadace počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.