Fiktivní rozhovor s géniem Albertem Einsteinem
Všechny fotografie: Jana Šintáková Michalicová

Fiktivní rozhovor s géniem Albertem Einsteinem

26. 2. 2024

Při poslední dovolené jsme letos v zimě zavítali do švýcarského Bernu. Je to město kašen, které má ve znaku medvěda. Medvědy tu mají také v ZOO i v medvědáriu. Bern je město, kde stojí dům, ve kterém nějaký čas bydlel Albert Einstein.

Staré město v Bernu je středověkým historickým centrem, je domovem nejvyššího minsteru ve Švýcarsku a dalších kostelů, mostů a velké sbírky renesančních fontán a rovněž zde mají i orloj, který je podobný tomu pražskému. Kromě mnoha historických budov jsou zde také sídla federální, kantonální a městské vlády. Město Bern je postavené na úzkém kopci obklopeném řekou Aare a zůstalo téměř nezměněno od jeho výstavby v 12. až 15. století. Je to kulturní památka UNESCO od roku 1983.

Dobrý den, Alberte, ráda bych Vám položila pár otázek, pokud dovolíte. Začala bych u vašeho dětství, jaké bylo? Kdy a kde jste se narodil a jak jste vyrůstal?
Narodil jsem se dne 14. března 1879 v Ulmu, což bylo tehdy součástí Německého císařství. Moje rodina měla židovský původ, ačkoli já sám jsem byl bez vyznání. Záhy jsme se s rodiči přestěhovali do Mnichova. Mé dětství bylo pohnuté. Byl jsem až excentrické dítě. Měl jsem komplikovaný vztah s autoritami ve škole a často jsem se cítil odcizený a nevyhovoval mi vzdělávací systém. Co se týče učení, byl jsem nadaný v matematice a fyzice, ale zajímal jsem se také o filozofii a hudbu.

 postylka.jpg

Obrázek 1: Postýlka a vybavení z Einstein musea. Vlastní fotografie.

Možná se budou čtenáři tohoto rozhovoru také chtít podívat do švýcarského Bernu a navštívit váš dům. Kdy a jak jste se vlastně z Německa dostal do Švýcarska?
V roce 1895, když mi bylo 16 let, opustil jsem Německo a odešel studovat do Švýcarska. Po absolvování polytechnické univerzity v Curychu jsem začal pracovat jako učitel a postupně jsem se stal jedním z nejvýznamnějších fyziků v historii díky svým revolučním teoriím, zejména teorii relativity.

 rodinne-fotografie.jpg

Obrázek 2: Rodinné fotografie na zdi bytu na Kramgasse v Bernu, Švýcarsko. Vlastní fotografie.

Mohu se zeptat, jak vypadalo vaše bydlení ve švýcarském Bernu? Bydlel jste v domku nebo v bytě? Bylo vaše bydlení okázalé nebo spíše skromné?
To si pamatuji zcela jistě. Bydlel jsem v bytě na druhém patře domu na Kramgasse č. 49 v Bernu, Švýcarsko. Nyní je z tohoto bytu tak zvaný Einsteinhaus, což je muzeum mého bývalé bydliště. V bytě na druhém patře jsou přesně znázorněny mé životní podmínky s nábytkem z té doby. Na třetím patře jsou prezentovány mé biografie a životní dílo. Tento skrovný byt jsem obýval s mou manželkou Milevou Marićovou a synem Hansem Einsteinem v letech 1903 až 1905. V této době jsem pracoval na Federálním úřadu duševního vlastnictví a napsal zde svou teorii relativity.

 einsteinhaus.jpg

Obrázek 3: Einsteinhaus v Bernu je muzeum a bývalé bydliště Alberta Einsteina. Nachází se na Kramgasse č. 49 v Bernu, Švýcarsko. Vlastní fotografie.

Teď si dovolím zvídavou otázku. S ohledem na kolující spekulace, prý jste měl mnoho milenek? Nebo alespoň existují dopisy, které naznačují, že jste mohl mít několik mileneckých vztahů?
Měl jsem složitý osobní život, který zahrnoval několik vztahů a manželství. Byl jsem dvakrát ženatý a měl tři děti z prvního manželství s Milevou Marićovou. Po rozvodu s Milevou jsem se oženil s Elsou Löwenthal, která byla má sestřenice.

 mileva-maricova-se-synem-v-kocarku.jpg

Obrázek 4: Fotografie z výstavy v Einstein Museum v Bernu. Vlastní fotografie.

Mohou naši čtenáři vědět, kam pokračovaly vaše životní cesty ze švýcarského Bernu? Jak pokračovala dále vaše profesní dráha?
Ze Švýcarského Bernu jsem se přestěhoval do Spojených států v roce 1933. Byl jsem židovského původu a tehdejší nacistický režim v Německu, který převzal moc v té době, způsobil, že jsem se cítil ohrožen a rozhodl jsem se emigrovat do zahraničí. Po příchodu do USA jsem přijal pozici na Princetonské univerzitě v New Jersey, kde jsem pracoval až do svého odchodu do důchodu. Během svého pobytu v USA jsem pokračoval v práci na svých fyzikálních teoriích a stal se občanem Spojených států v roce 1940.

Mohl byste krátce shrnout hlavní myšlenku vaší teorie relativity? Ovšem tak, aby to mohli číst běžní lidé, jako jsme my?
Teorie relativity, kterou jsem vyvinul, se skládá ze dvou hlavních částí: speciální teorie relativity (STR) a obecné teorie relativity (OTR). Celkově lze říci, že hlavní myšlenkou teorie relativity je, že prostor a čas jsou vzájemně propojeny a ovlivňovány hmotou a energií, což vede k novým pohledům na gravitaci a fyzikální jevy ve velkých rychlostech.

Věnoval jste se kromě fyziky ještě dalším oborům? Říká se, že jste měl rovněž zájem o filosofii?
Ano, zajímal jsem se i o filozofii, ačkoli jsem byl především fyzikem. Mé filozofické názory se objevují v dopisech, esejích a veřejných prohlášeních. Byl jsem známý svým hlubokým přemýšlením o přírodě, vesmíru a lidském vědomí.

Alberte, byl jste židovského původu, avšak jak to bylo s praktikováním nějakého náboženství u vás?
Je pravda, že vždy jsem byl židovského původu. Měl jsem složitý vztah k náboženství. Byl jsem známý svým respektem k myšlenkám o vyšší moci nebo kosmickém řádu. Mé názory na náboženství a Boha se v průběhu času vyvíjely.

 pametni-kniha-muzea-einsteinhaus.jpg

Obrázek 5: Pamětní kniha v Einsteinhaus, do které jsme se zapsali. Vlastní fotografie.

Jaký byl váš názor na počínání Hitlera a nacistického Německa? Měl jste snahy zasadit se o světový mír?
Ano. Po druhé světové válce jsem se více angažoval v politických otázkách a stal jsem se aktivním hlasem pro mír, lidská práva a sociální spravedlnost. Mimo to, vyjadřoval jsem obavy z nukleárního válečného nebezpečí a bojoval jsem za světový mír.

 

Děkuji Vám za Váš čas i upřímné odpovědi. Možná jsme nestihli probrat úplně všechno, ale pro mne byl tento rozhovor obohacující. Myslím si, že i jako krátký medailonek náš rozhovor jistě dobře poslouží svým čtenářům, aby si mohli udělat svou představu.

 

Zdroje:

Einsteinhaus ve švýcarském Bernu
Einstein museum ve švýcarském Bernu
Wikipedie
Fotografie: vlastní fotografie pořízeny při návštěvě Bernu.

 

 

 

 

Soutěž - zima 2024 Švýcarsko Zpovídání
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.