Povídání s hudebníkem, zpěvákem, muzikoterpeutem, klaunem a cestovatelem Pavlem Justichem
FOTO: z osobního archivu Pavla Justicha

Povídání s hudebníkem, zpěvákem, muzikoterpeutem, klaunem a cestovatelem Pavlem Justichem

20. 3. 2024

Pavla jsem poznala na oslavě svých narozenin. Pozvala ho kamarádka s tím, že je muzikant a jelikož máme se sestrou rády hudbu, přivedla ho s sebou. Pavel Justich (60 let) mne zaujal, a tak jsem se rozhodla s ním udělat rozhovor. 

Ráda bych se dozvěděla něco o tvé práci, jak dlouho zpíváš?
Tak zhruba třicet let dělám muziku, hraji na kytaru, na piano, na bicí, na basovou kytaru. Hrál jsem po kavárnách, hostoval jsem s různými muzikanty, například s Michalem Šindelářem, s Viktorem Sodomou. Necelé dva roky jsem hrál s Felixem Slováčkem na piano.

Jaké byly tvé začátky?
Nemohl jsem studovat žádnou hudební školu, měl jsem špatný kádrový profil. Jsem prakticky samouk. Po převratu jsem měl možnost začít zpívat a hrát. Od roku 1995 jsem se hudbou začal zabývat profesionálně. Do doby covidu se mi docela dobře dařilo, dělal jsem zvukaře pro Český rozhlas, natáčel jsem v Africe.

V době covidu jsi dělal co?
V době covidu jsem se dostal do organizace Chance 4 children, tedy šance pro děti. Je to humanitární organizace Doktor Klaun, která dělá radost nemocným či postiženým dětem. A vznikl nápad, že budeme těšit i seniory a handicapované lidi - zpívat jim do oken. Navštěvovat jsme nikoho nemohli, takže jsme natočili film Když klaun zpívá. Prostě jsme chtěli rozdávat radost všem v této smutné době.

A když skončil covid?
Zapojil jsem se do muzikoterapie. Samozřejmě jsem si musel udělat různé kurzy, školení. Dnes se mohu tomu všemu věnovat profesionálně. Jezdím po nemocnicích v převleku klauna, stane se ze mě Doktor Klaun. Dělám to již osm let. Připravuji zábavné pořady pro seniory nebo pro děti.

Zmínil ses o Africe...
Ano, v roce 2016 jsem se dostal do Keni natáčet dokument na zakázku pro jednoho Belgičana. Moc se mi tam líbilo a strašně jsem si přál se do Afriky vrátit. Onen Belgičan mi poradil, abych řekl před rozloučením na letišti větu: „Kwaheri hapa Kenya Ndugu na Dada", což znamená: "Slibuji, že se vrátím do Keni, bratře." A tím se toto přání vyplní. Já to štěstí měl, každým rokem se do Keni během zimních měsíců vracím.

Co v Africe děláš?
Dali jsme si závazek, že každý rok natočíme celovečerní film o životě tamních domorodců. Jejich způsob života je zcela odlišný od Evropanů. Mají se dobře, i když nevlastní vůbec nic. Ukázky můžete najít na youtoube solasido.cz. Natočil jsem o Africe celkem 5 celovečerních filmů.    

A co děláš pro nás, seniory?
Navštěvuji jako muzikoterapeut dnes již 60 domovů  pro seniory,  Alzheimer home, LDN, nemocnice. Pro seniory zpívám také při různých setkáních populární písničky z 50. – 90. let. Rádi si zavzpomínají na hudbu svého mládí, zazpívám a zahraji písničky, které si sami přejí. Snažím se s nimi být stále v kontaktu a dělat jim radost.

Pavle, děkuji ti za rozhovor a přeji, abys rozdával radost co nejdéle všem lidem.

 

Justich.png

 

 

 

 

 

 

rozhovor Soutěž - zima 2024 Zpovídání
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Děkuji za pěkný rozhovor. Važme si takových lidí jako je pan Justich. Dělají velmi záslužnou činnost. :-)
Daniela Řeřichová
Nádherný člověk. Radost, kterou vydává, se mu vrací. Děkuji za rozhovor, který nám dává naději, že je někde něco v pořádku. :-)
Helena Přibilová
Děkuji za zajímavý rozhovor se zajímavým pánem.
Marie Novotná
Tak to je moc zajímavý pán. Díky za jeho představení.
Alena Velková
Děkuji za seznámení s panem Justichem. Dělá velice záslužnou práci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.