Ostravské muzeum vystavuje 
košický zlatý poklad

Ostravské muzeum vystavuje
košický zlatý poklad

14. 3. 2013

Expozici nevyčíslitelné hodnoty si mohou od 15. března prohlížet návštěvníci Ostravského muzea. K vidění je tu košický zlatý poklad tvořený bezmála třemi tisíci zlatými mincemi, třemi unikátními renesančními medailemi a 214 centimetrů dlouhým zlatým řetízkem. Poklad, který byl objeven v roce 1935 při přestavbě košického finančního ředitelství, je skutečným evropským unikátem.

Nejstarší jsou sedmihradské dukáty

Ostravské muzeum kvůli této expozici zpřísnilo bezpečnostní opatření. Cena jednotlivých mincí by se podle hlavního kurátora výstavy Marka Budaje na numismatickém trhu pohybovala mezi zhruba 300 a 30 tisící eury (asi 7600 až 770 tisíc korun), hodnotu celého pokladu ale nelze vůbec stanovit: Je to jedinečný poklad nejen pro Slovensko, ale pro celou Evropu.

Poklad pochází z asi 75 tehdejších evropských zemí. Nejstaršími mincemi v nálezu jsou sedmihradské dukáty z roku 1402 a nejmladšími dukáty z roku 1679. Nejvzácnějšími kusy výstavy jsou tři renesanční medaile a z nich vyniká jezdecká medaile Ferdinanda I. z roku 1541 o váze 69,35 gramu. Jejím autorem je renesanční medailér Krištof Fuessel a na světě jsou jen asi tři exempláře.

Cennými exponáty je také osm dvojdukátů ražených v letech 1607 až 1621 Janem Jiřím ve slezském Krnově. Jsou jedny z nejvzácnějších i z hlediska numismatického. Nacházejí se jen sporadicky, jsou výjimečné a navíc ve velmi krásném, honosném stavu, řekl Budaj.

Majitel zůstal dodnes neznámý

Podstatná část mincí, pocházející z Nizozemska, je zřejmě vyrobena ze zlata dovezeného z Ameriky. Majitel takového pokladu musel být opravdu velmi bohatý člověk. Zakopal ho v měděné schránce (ta je rovněž součástí výstavy) pod podlahu v tehdejším sídle Spišské komory zřejmě někdo ze čtyř lidí: předseda komory nebo kdosi z jeho tří poradců. Stalo se tak pravděpodobně v neklidných dobách takzvaného Tököliho povstání kolem roku 1682. Tři z oněch čtyř lidí v následujících letech zemřeli a poklad si už nikdo nevyzvedl.

Návštěvníci muzea si poklad mohou prohlédnout od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 a v neděli od 13 do 17 hodin. Vystavený bude do 5. května. Vstup do muzea stojí 60 korun, děti platí 40 korun.

muzeum numismatika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.