Znáte dávný příběh vltavínů? 
Dozvíte se ho v Českém Krumlově

Znáte dávný příběh vltavínů?
Dozvíte se ho v Českém Krumlově

18. 5. 2013

Nové Muzeum vltavínů se v polovině června otevře v Českém Krumlově. Ve městě s památkami UNESCO, které patří k nejnavštěvovanějším v zemi, nabídne nejreprezentativnější vzorky vltavínů vybrané z více než 30 tisíc kusů a přiblíží návštěvníkům příběh této české rarity.

Vltavíny vznikly po dopadu meteoritu na zem před zhruba 14,5 milionem let na území dnešního Bavorska. Ten svou ohromnou energií přetavil písek, který na místě dopadu byl, a ohromným tlakem ho vymrštil 250 až 400 kilometrů daleko. Naštěstí zrovna směrem na naše území, vysvětlil projektový manažer muzea Vít Kršul. Nevyskytují se nikde jinde na světě ani v samotném kráteru.

Muzeum za podpory evropské dotace vzniká v renesančním domě v Panské ulici v centru města. Vltavíny nebudou jen ve vitrínách, ale i v třímetrových skleněných tubusech.

Na počátku projektu byla myšlenka ukázat lidem, že geologie může být zajímavá a že v jižních Čechách máme přírodní bohatství, které je světově ojedinělé, uvedl geolog Kršul. Muzeum chce také oslovit školáky i laiky, najdou tu třeba animaci kráteru po dopadu meteoritu a další zajímavosti. V plánu jsou přednášky i dílny. K dispozici bude počítačová databáze vltavínů a další informace pro odborníky. 

Největší sbírky vltavínů v Česku jsou dosud v muzeu v Týně nad Vltavou a v Třebíči. Vidět je mohou i návštěvníci brněnského Moravského zemského muzea a Národního muzea v Praze. Tam jsou ale ukryté v depozitářích a vystavené v jedné z mnoha expozic. Většina vltavínů, od mikroskopických po patnácticentimetrové, je ve sbírkách soukromých.

muzeum výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.