Muzeum ukáže v Brdech
tajný sklad jaderných zbraní

Muzeum ukáže v Brdech
tajný sklad jaderných zbraní

17. 8. 2013

Veřejnosti se poprvé otevřely expozice nového muzea atomových zbraní Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova na Plzeňsku. Lidé se tak dostanou do masivního podzemního skladu, kde sovětská armáda v nejpřísnějším utajení a zabezpečení skladovala v minulém režimu jaderné hlavice. „Mohly tam být mezi rokem 1968 a začátkem 90. let,“ řekl Milan Skočovský z Nadace Železná opona, která expozici připravila. Objekty má zapůjčené od armády.

Muzeum bude do 1. října bude přístupné o sobotách při dvou prohlídkách s průvodcem v 11:00 a 15:00, a to pro skupiny do 25 lidí. Pro návštěvu je nutné zaregistrovat se na webových stránkách muzea. Poté až do 1. května bude možná návštěva jen po telefonické domluvě.

V zemích bývalé komunistické Varšavské smlouvy byly mimo Sovětský svaz podobné bunkry pro jaderné hlavice na 12 místech. Do dneška se ale včetně vnitřního vybavení zachovaly jen ty v Brdech, a to hlavně díky tomu, že jsou na území střeženého újezdu. Přežily tam nejen masivní objekty, ale uvnitř nich i část vybavení a provozní technologie. Muzeum je tak prý jediné na světě, které se otevře přímo v místě skladování hlavic. V každém z brdských bunkrů mohlo být podle odhadů uloženo 20 až 80 menších hlavic. Od prosince 1968, kdy si objekty převzala sovětská armáda, do června 1990 prý dovnitř nikdy nevkročil žádný Čechoslovák.

Expozice vypovídají o sovětském a americkém atomovém programu, o studené válce i o mírovém využití atomu. Lidé uvidí také zázemí objektu, který měl elektrocentrálu, filtraci vzduchu a vlastní zdroj vody.

muzeum naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.