Hub je stále dost, přeje
jim teplé a vlhké počasí

Hub je stále dost, přeje
jim teplé a vlhké počasí

25. 10. 2013

S pokračujícím podzimem je hub v lesích stále dostatek, současné teplo a vlhko jim přeje. Ubylo sice letních druhů, ale přibývá podzimních. "Těch bude ještě víc a měly by být po celý listopad, pokud brzy nepřijde zima," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslava Landa.

Z letních druhů mohou lidé ještě objevit hřiby hnědé, žlutomasé, dubové nebo kováře, některé druhy holubinek a muchomůrek. Z podzimních druhů rostou václavky, strmělka mlženka, čirůvka fialová, topolová, havelka nebo zemní.

"U čirůvek je třeba ale dávat pozor na záměnu s nejedlými nebo mírně jedovatými druhy, nebo s těmi, které nejsou dobré chuti jako čirůvka mýdlová," řekl Landa. Podle něj lze narazit i na třepenitky, které ale nejsou kvalitními houbami a sbírá se jen třepenitka maková.

V souvislosti s jedovatými houbami Landa uvedl, že jejich "sortiment" se už zmenšil. Sice se občas vyskytují jedovaté muchomůrky, ale pro nynější období jsou typické hlavně jedovaté pavučince a vláknice, rostou i čechratky podvinuté.

"Určitým nebezpečím jsou i bedly, malé druhy nesbíráme, je mezi nimi řada jedovatých druhů. Spolehlivá je bedla vysoká," dodal Landa.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.