Na Staroměstské náměstí
se vrátí Mariánský sloup

Na Staroměstské náměstí
se vrátí Mariánský sloup

2. 5. 2012

Na pražské Staroměstské náměstí se má letos vrátit Mariánský sloup. S odvoláním na primátora Bohuslava Svobodu to napsaly Lidové noviny. Návrat mají ještě schválit radní, ovšem léta trvající rekonstrukce sloupu je údajně téměř hotová. O dva roky později se má prý na náměstí vrátit i Krocínova kašna z konce 16 století.

Mariánský sloup strhl dav v roce 1918 po pádu habsburské monarchie, lidé ho považovali za pobělohorský symbol rakouské a katolické nadvlády v českých zemích. Barokní sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla vztyčené v roce 1650 ale mělo připomínat záchranu Prahy před Švédy v roce 1648.

O návratu sloupu na náměstí, kde by stál poblíž Husova pomníku, se diskutuje již řadu let. „S umístěním sloupu počítáme letos. Odhadujeme náklady jeden až dva miliony korun,“ řekl primátor Svoboda.

Spekuluje se také o dalších možných změnách v podobě Staroměstského náměstí. Odrazovým můstkem pro jejich naplnění by měl být archeologický průzkum, který má začít příští rok a trvat nejméně dva roky. Podle primátora se má zkoumat prostor pod vyhořelým a následně strženým křídlem Staroměstské radnice, kde je teď malý park. „Předběžně počítáme s náklady čtyři miliony korun,“ dodal Svoboda. První vizualizace, kterou si Praha zatím nechala vypracovat, počítá s dostavbou radnice do její původní gotické podoby podle návrhu Petra Parléře.

Praha prý také obeslala desítky architektů, urbanistů a dalších odborníků s rozsáhlou anketou, jak si budoucnost náměstí představují.

archeologie architektura památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...