Autorka minisukně: správná
míra je 15–18 cm nad kolena

Autorka minisukně: správná
míra je 15–18 cm nad kolena

11. 2. 2014

Když britská módní návrhářka Mary Quantová vymyslela v roce 1964 minisukni, komentovala to dříve nepředstavitelnými slovy: „Jsem snad jediná žena, která kdy zatoužila jít s mužem do postele už odpoledne? Minišaty jsou symbolem dívek, kterým se nechce čekat.“

Rodačka z anglického Kentu vystudovala výtvarné umění na Goldsmithově akademii v Londýně. Ve svých 21 letech si v roce 1955 ve spolupráci se svým mužem Alexandrem Plunkettem-Greenem a Archiem McNairem otevřela butik na King's Road nazvaný Bazaar. Quantová do něj nejdříve nakupovala za hotové tkaniny v luxusním obchodním domě Harrods. Talentovaná amatérka, která navštěvovala jen večerní kurzy šití, zprvu šila všechno sama, ale už v roce 1966 pro ni pracovalo skoro dvacet dílen. V roce 1965 začala s exportem své produkce do USA a o rok později byla vyznamenána Řádem britského impéria za export.

Správná minisukně měla mít podle Quantové délku asi 15 až 18 centimetrů nad kolena. Kromě minisukní dala světu také geometrický střih, plastové pláště a kabelky na dlouhém držadle, které se nosily přes rameno. V 70. letech se soustředila na bytové textilie a profilovala kosmetickou řadu pěsticí a dekorativní kosmetiky.

Proslavená návrhářka, která výrazně ovlivnila svět módy, slaví 11. února osmdesátiny.

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.