Plzeňské muzeum získalo
cennou vlajku Třetí říše

Plzeňské muzeum získalo
cennou vlajku Třetí říše

3. 4. 2014

Původní vlajku Třetí říše s velmi zajímavou historií získalo muzeum Patton Memorial Pilsen v Plzni, které mapuje chronologii osvobození Plzně a západočeského regionu. "Jde o cenný exponát, který pracovníci muzea právě instalují před zahájením tradičních Slavností svobody Plzeň 2014," řekl kurátor muzea Ivan Rollinger.

"Tato vlajka byla ukořistěna americkým důstojníkem v ranních hodinách památného dne 6. května 1945 (den osvobození Plzně) na plzeňské radnici. Tímto vojákem byl kapitán Eugene Sammons, zpravodajský důstojník štábu bojového uskupení B 16. obrněné divize (první jednotka Charlese Nobla, která přijela do Plzně)," uvedl kurátor.

Podle Rollingera má vlajka "obrovskou historickou hodnotu", protože se po 69 letech vrátila do Plzně. "Veškeré nacistické symboly i obrazy byly hned v roce 1945 likvidovány a nejsou," sdělil. Vlajka o velikosti 2,5 krát 1,5 metru je stranická - německé NSDAP - a byla vyvěšována na úřadech. "Byla v nějaké místnosti uvnitř plzeňské radnice, kde se konala politická rozhodování," podotkl Rollinger.

Sammons zahájil vojenskou kariéru v roce 1934 ve Fort Knox v Kentucky a ukončil v roce 1962 v hodnosti podplukovníka. Kromě vlajky budou v muzeu vystaveny válečné medaile, jimž byl jako kapitán dekorován, včetně Bronzové hvězdy za statečnost. "Tyto válečné relikvie byly zapůjčeny s laskavostí jeho syna pana Barryho Sammonse," řekl Rollinger. Sammons by měl do Plzně přijet už na letošní či spíše na další, jubilejní oslavy.

Muzeum na ploše zhruba 150 metrů čtverečních má nyní 1500 vystavených exponátů. Je produktem Slavností svobody a letos 5. května oslaví deváté výročí vzniku. "Nejsme na velkém prostoru, ale ukazujeme toho strašně moc. Exponáty, videa, fotografie, ale také odborné texty k osvobození nejen města Plzně, ale celého regionu, například Chebu, Aše, Domažlic a Klatov, tedy větších měst, a to od 18. dubna, kdy překročili Američané hranice v ašském výběžku, až do 8. května 1945. A také i ten pobyt, protože vojáci tu byli až do listopadu," dodal Rollinger. Ročně přijde do muzea 3000 až 3500 lidí. Více než polovina jich je ze zahraničí.

muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.